Édesburgonya krémleves sajtropogóssal
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Szofika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 15% Zsír
A leveshez
-
23g lilahagyma8 kcal
-
4g libazsír34 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
113g édesburgonya70 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
250g zöldség alaplé18 kcal
-
0g bors0 kcal
-
75g habtejszín219 kcal
-
5g grana padano20 kcal
A sajtropogóshoz
-
15g trappista sajt53 kcal
-
5g grana padano20 kcal
-
1g szezámmag6 kcal
-
5g mák26 kcal
Összesen
489
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 15% Zsír
A leveshez
-
90g lilahagyma33 kcal
-
15g libazsír135 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
450g édesburgonya279 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
1000g zöldség alaplé70 kcal
-
0g bors0 kcal
-
300g habtejszín876 kcal
-
20g grana padano78 kcal
A sajtropogóshoz
-
60g trappista sajt211 kcal
-
20g grana padano78 kcal
-
4g szezámmag23 kcal
-
20g mák105 kcal
Összesen
1946
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 15% Zsír
A leveshez
-
4.2g lilahagyma2 kcal
-
0.7g libazsír6 kcal
-
7.5g sárgarépa3 kcal
-
21g édesburgonya13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
46.8g zöldség alaplé3 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14g habtejszín41 kcal
-
0.9g grana padano4 kcal
A sajtropogóshoz
-
2.8g trappista sajt10 kcal
-
0.9g grana padano4 kcal
-
0.2g szezámmag1 kcal
-
0.9g mák5 kcal
Összesen
92
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 36.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 112 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1831.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 390 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 61 mg
-
Foszfor 275 mg
-
Nátrium 1094 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 170.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1149 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 273 micro
-
α-karotin 1243 micro
-
β-karotin 9898 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
489
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 46.7 g
Zsír
-
Összesen 145.5 g
-
Telített zsírsav 79 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 46 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 12 g
-
Koleszterin 449 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7324.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 1560 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 243 mg
-
Foszfor 1102 mg
-
Nátrium 4378 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.6 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 680.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4595 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 89 micro
-
K vitamin: 35 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 126 mg
-
Retinol - A vitamin: 1090 micro
-
α-karotin 4974 micro
-
β-karotin 39592 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 368 micro
Összesen
1946
kcal
- 5% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
β-karotin
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.2 g
Zsír
-
Összesen 6.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 342.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 205 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 31.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 215 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 233 micro
-
β-karotin 1851 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
92
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
1 közepes db lilahagyma
-
1 ek libazsír
-
2 közepes db sárgarépa
-
45 dkg édesburgonya
-
só ízlés szerint
-
2 teáskanál kakukkfű
-
1 l zöldség alaplé
-
bors ízlés szerint
-
3 dl habtejszín
-
2 dkg grana padano
A sajtropogóshoz
-
6 dkg trappista sajt
-
2 dkg grana padano
-
2 teáskanál szezámmag
Elkészítés
A leveshez
- A leveshez a lilahagymát megpucoljuk, felaprítjuk, és picike zsíron üvegesre pároljuk.
- Rádobjuk a megmosott, meghámozott, felkockázott/karikázott (teljesen mindegy, úgyis leturmixoljuk) sárgarépát és édesburgonyát, 1-2 percig együtt pirítjuk őket. Sózzuk, kakukkfűvel ízesítjük, majd felöntjük a zöldségleves alaplével.
- Közepes lángon addig főzzük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak. Ezután az egészet leturmixoljuk, és visszatesszük a tűzre.
- Ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk, reszelünk bele pici grana padanot, és felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet, és készen is vagyunk.
A sajtropogóshoz
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra, 2 nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral.
- Egy kis tálkába reszeljük a 2 féle sajtot, összekeverjük a mákkal, szezámmaggal.
- Egy 4-5 cm átmérőjű kör alakú szaggatót hívunk segítségül: a sütőpapírra tesszük a szaggatót, beleszórunk egy kicsit a sajtos keverékből, óvatosan leemeljük a szaggatót, és haladunk tovább. Így szép, egyforma kör alakú kis ropogósaink lesznek. Hagyjunk köztük helyet, valamennyire terülni fognak.
- Előmelegített sütőben 5 percig sütjük őket, majd 1-2 perc pihenés után, mikor már a sajt kezd visszakötni, egy fém spatula segítségével leválasztjuk a sütőpapírról a ropogósokat, és az elkészült leveshez kínáljuk.
- Sütés ideje: 5 perc
- Receptkönyvben: 126
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 10035
- Feltöltés dátuma: 2015. január 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Szofika
104 recept
A Karácsony után megfáradt gyomrunknak egy kis megkönnyebbülés: könnyű, kis édeskés krémleves, a ropogós sajtkarikák remekül kiegészítik.