r
Nosalty Logó

Dzsungeles sakktábla-torta

5,0

1 ÉRTÉKELÉS3 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Dzsungeles sakktábla-torta
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

888
Kalória
13.5g
Fehérje
141.7g
Szénhidrátok
31.6g
Zsír
88.8g
Víz
136.3g
Koleszterin
1.7g
Rost
115.3g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

Összesen 888 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

Összesen 10623 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

Összesen 290 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.4 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    251 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.7 g
  • Cukor
    115 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    88.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 888 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162.6 g

Zsír

  • Összesen
    378.8 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1635 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8812.5 g
  • Cink
    659 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    1826 mg
  • Vas
    515 mg
  • Magnézium
    304 mg
  • Foszfor
    3013 mg
  • Nátrium
    2282 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1700.6 g
  • Cukor
    1383 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

Víz

  • Összesen
    1065 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2270 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    353 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    302 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    968 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2219 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    608 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1510 micro
Összesen 10623 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.1 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 290 kcal

Elkészítés

A kakaós piskótalaphoz

  1. 6 tojásos, kakaós piskóta elkészítése:
  2. Egy nappal a torta töltése előtt kapcsos formában kakaós tortalapot sütünk. A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd az olajat, a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral, kakaóval elkevert, szitált lisztet.
  3. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kisütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizhetjük.
  4. A tortalapot 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot fémlapra helyezzük, és megkenjük brandy-vel. A másik két lapot egymásra illesztjük, majd kívülről befelé haladva egymás után a tetejükre fektetjük, és hegyes késsel körbevágunk 5 különböző (20-16-12-8-4 cm) átmérőjű kistányért/fedőt, utolsóként pogácsaszaggatót, azaz 2x5 db, 2 cm széles tésztagyűrűt készítünk.
  5. Krém és a sakktábla elkészítése:
  6. A zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe.
  7. A túrót és a tejet botmixerrel finom krémmé turmixoljuk. A mascarpone-t habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, apránként hozzáadjuk a túrókrémet, majd az alaposan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét.
  8. A zselatint felolvasztjuk, simára keverjük 1 és még 1 merőkanál túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk, és jéghideg vízfürdőbe állítva, kihűtjük.
  9. Amikor a krém sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, aztán nagyobb méretű, sima csőrös habzsákba szedjük.
  10. Az első, a harmadik és az ötödik gyűrűt eredeti helyére, a tortalap tetejére fektetjük, a köztük lévő távolságot vastagon telenyomjuk- kitöltjük krémmel. Ezután váltunk, azaz a krémgyűrűk tetejére fektetjük a második és a negyedik gyűrűt, valamint a középső kis tésztakorongot, majd a torta szegélyét és a gyűrűk közötti távolságot töltjük ki krémmel.
  11. Ezt a műveletet a harmadik lappal is megismételjük, így 4 rétegben váltakozik egymással a tészta és a krém, miáltal szeleteléskor sakktáblaszerű lesz a metszetünk. A maradék krémmel bevonjuk-simítjuk a torta tetejét és az oldalát, majd 12 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  12. Ha nem készítünk fondant-bevonatot, akkor tálalás előtt kakaós kekszet vastagabb nejlontasakba zárunk, nyújtófával morzsásra, darabosra törjük, és beszórjuk vele a torta oldalát. Tetejére papírból kivágott tetszőleges alakzatot terítünk, sűrűn meghintjük kakaóval, majd óvatosan leemeljük róla.
  13. Fondant elkészítése:
  14. Egy nagy tálat sok-sok margarinnal nagyon alaposan kikenünk (nagyon ragadós lesz a massza!). Beleöntjük a pillecukrot, meglocsoljuk a vízzel, hozzáadunk egy kevés margarint. 30 másodpercre betesszük a mikróba, kivesszük, jól megkevergetjük margarinnal megkent fakanállal. Majd ezt 3-szor megismételjük, vagy addig, amíg nem olvad fel az összes pillecukor, és nem kapunk egy nagyon ragadós, nyúlós masszát.
  15. Ezután a porcukrot kis adagonként hozzászitáljuk, és összekavarjuk margarinnal megkent fakanállal. Ha már kezd összeállni, akkor margarinos kézzel elkezdjük gyúrni, és folyton adjuk hozzá a porcukrot. Addig gyúrjuk így, amíg nem áll össze, mint ahogy mondjuk a linzertészta szokott. Porcukorból akár többet is tehetünk bele, ha túl ragadós még a fondant. Ha pedig esetleg túl száraz lett, akkor pedig felolvasztott margarinnal gyúrjuk tovább.
  16. Amikor kész vagyunk, kikent fóliába csomagoljuk, és kicsit hűtőbe tesszük pihenni. Ha kész van a tortánk, porcukorral megszórt deszkán kinyújtjuk a fondant-t, és rásimítjuk a tortára. (A figurákhoz én sima bolti, kis zöld dobozos, folyékony festéket használtam, a barnát pedig kakaópor segítségével kaptam.)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 180 perc
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 26

Ez a torta a lányom 2. születésnapjára készült. A fondanttal már 2 héttel előtte elkezdtem próbálkozni, hiszen kezdő voltam ezen a téren. Illetve a nagyobb díszeket hamarabb elkészítettem, mert nem akartam összecsapni. A tortát péntek este készítettem el. A bevonatot pedig másnap reggel, illetve néhány díszt is, ami a tortára került.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Óriás piskótatallér

Sokunk kedvenc piskótás-zselés-csokis édessége gigantikus formában kerülhet most asztalra: igen, ez itt egy óriás piskótatallér. 30 centiméteres átmérője nem az egyetlen ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

A dubaji csoki után most a vattacukros Angel Hair hódít...

Ezt nem láttuk jönni. Már hosszú hónapok óta tart a dubajicsoki-őrület, és úgy tűnt egyhamar nem is fog alábbhagyni a lelkesedés iránta. Most azonban új kihívó tűnt fel a láthatáron. Az Angel Hair, azaz angyalhaj csokoládé meghökkentő külsejével borzolja a kedélyeket.

6 alapanyag, amit nem szabadna mogyoróvajjal párosítani

Manapság már itthon is egyre népszerűbb alapanyag a mogyoróvaj, amit általában zabkásába teszünk vagy dzsemmel szendvicset készítünk belőle. De nem minden párosítás ennyire szerencsés: mutatjuk, mivel nem érdemes kombinálni, hogy ne térjünk le a harmonikus ízek útjáról.

Top Receptek

Vadász-nokedli

A kedvenc német netes receptes oldalamon találtam ezt a receptet, amit egy osztrák hölgy tett fel.  Olyan igazi, téli, laktató tésztaétel.  Hogy miért vadász a címe? Mert így ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!