Dzsungeles sakktábla-torta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kakaós piskótalaphoz
-
28g tojás35 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
18 kcal
-
2g víz0 kcal
-
13g finomliszt46 kcal
-
6 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
1g konyak3 kcal
A krémhez
-
2g zselatin6 kcal
-
8g víz0 kcal
-
21g tehéntúró31 kcal
-
8g tej5 kcal
-
21g mascarpone84 kcal
-
17g porcukor65 kcal
-
6 kcal
-
14g citrom2 kcal
-
42g habtejszín122 kcal
-
4g keksz17 kcal
A fondanthoz
-
50g pillecukor159 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
1g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
0 kcal
Összesen
888
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kakaós piskótalaphoz
-
330g tojás415 kcal
-
180g porcukor697 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
24g víz0 kcal
-
150g finomliszt546 kcal
-
68 kcal
-
12g sütőpor6 kcal
-
16g konyak37 kcal
A krémhez
-
20g zselatin67 kcal
-
100g víz0 kcal
-
250g tehéntúró368 kcal
-
100g tej56 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
50g keksz210 kcal
A fondanthoz
-
600g pillecukor1908 kcal
-
600g porcukor2322 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
5 kcal
Összesen
10623
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 12% Zsír
A kakaós piskótalaphoz
-
9g tojás11 kcal
-
4.9g porcukor19 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
-
0.7g víz0 kcal
-
4.1g finomliszt15 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
0.4g konyak1 kcal
A krémhez
-
0.5g zselatin2 kcal
-
2.7g víz0 kcal
-
6.8g tehéntúró10 kcal
-
2.7g tej2 kcal
-
6.8g mascarpone27 kcal
-
5.4g porcukor21 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
4.6g citrom1 kcal
-
13.6g habtejszín40 kcal
-
1.4g keksz6 kcal
A fondanthoz
-
16.3g pillecukor52 kcal
-
16.3g porcukor63 kcal
-
0.2g víz0 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
-
1.4g margarin10 kcal
-
0.1g cukrozatlan kakaópor0 kcal
Összesen
290
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.5 g
Zsír
-
Összesen 31.6 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 136 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 734.4 g
-
Cink 55 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 152 mg
-
Vas 43 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 251 mg
-
Nátrium 190 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.7 g
-
Cukor 115 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 88.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 189 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 29 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 25 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 185 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 51 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 126 micro
Összesen
888
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 162.6 g
Zsír
-
Összesen 378.8 g
-
Telített zsírsav 140 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 1635 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8812.5 g
-
Cink 659 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 1826 mg
-
Vas 515 mg
-
Magnézium 304 mg
-
Foszfor 3013 mg
-
Nátrium 2282 mg
-
Réz 27 mg
-
Mangán 22 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1700.6 g
-
Cukor 1383 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 1065 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2270 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 353 micro
-
K vitamin: 63 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 63 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 302 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 222 micro
-
Kolin: 968 mg
-
Retinol - A vitamin: 2219 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 608 micro
-
β-crypt 44 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1510 micro
Összesen
10623
kcal
- 5% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 12% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 10.3 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 239.1 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 62 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.1 g
-
Cukor 38 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 62 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
290
kcal
Hozzávalók
A kakaós piskótalaphoz
-
6 db tojás
-
18 dkg porcukor
-
3 ek víz
-
15 dkg finomliszt
-
3 dkg cukrozatlan kakaópor
-
1 csomag sütőpor
A krémhez
-
20 g zselatin
-
250 g tehéntúró
-
1 dl tej
-
250 g mascarpone
-
200 g porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
5 dl habtejszín
A fondanthoz
-
60 dkg pillecukor
-
60 dkg porcukor
-
1 ek víz
-
5 dkg margarin
-
1 kk cukrozatlan kakaópor
Elkészítés
A kakaós piskótalaphoz
- 6 tojásos, kakaós piskóta elkészítése:
- Egy nappal a torta töltése előtt kapcsos formában kakaós tortalapot sütünk. A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd az olajat, a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral, kakaóval elkevert, szitált lisztet.
- A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kisütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizhetjük.
- A tortalapot 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot fémlapra helyezzük, és megkenjük brandy-vel. A másik két lapot egymásra illesztjük, majd kívülről befelé haladva egymás után a tetejükre fektetjük, és hegyes késsel körbevágunk 5 különböző (20-16-12-8-4 cm) átmérőjű kistányért/fedőt, utolsóként pogácsaszaggatót, azaz 2x5 db, 2 cm széles tésztagyűrűt készítünk.
- Krém és a sakktábla elkészítése:
- A zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe.
- A túrót és a tejet botmixerrel finom krémmé turmixoljuk. A mascarpone-t habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, apránként hozzáadjuk a túrókrémet, majd az alaposan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét.
- A zselatint felolvasztjuk, simára keverjük 1 és még 1 merőkanál túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk, és jéghideg vízfürdőbe állítva, kihűtjük.
- Amikor a krém sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, aztán nagyobb méretű, sima csőrös habzsákba szedjük.
- Az első, a harmadik és az ötödik gyűrűt eredeti helyére, a tortalap tetejére fektetjük, a köztük lévő távolságot vastagon telenyomjuk- kitöltjük krémmel. Ezután váltunk, azaz a krémgyűrűk tetejére fektetjük a második és a negyedik gyűrűt, valamint a középső kis tésztakorongot, majd a torta szegélyét és a gyűrűk közötti távolságot töltjük ki krémmel.
- Ezt a műveletet a harmadik lappal is megismételjük, így 4 rétegben váltakozik egymással a tészta és a krém, miáltal szeleteléskor sakktáblaszerű lesz a metszetünk. A maradék krémmel bevonjuk-simítjuk a torta tetejét és az oldalát, majd 12 órára hűtőszekrénybe tesszük.
- Ha nem készítünk fondant-bevonatot, akkor tálalás előtt kakaós kekszet vastagabb nejlontasakba zárunk, nyújtófával morzsásra, darabosra törjük, és beszórjuk vele a torta oldalát. Tetejére papírból kivágott tetszőleges alakzatot terítünk, sűrűn meghintjük kakaóval, majd óvatosan leemeljük róla.
- Fondant elkészítése:
- Egy nagy tálat sok-sok margarinnal nagyon alaposan kikenünk (nagyon ragadós lesz a massza!). Beleöntjük a pillecukrot, meglocsoljuk a vízzel, hozzáadunk egy kevés margarint. 30 másodpercre betesszük a mikróba, kivesszük, jól megkevergetjük margarinnal megkent fakanállal. Majd ezt 3-szor megismételjük, vagy addig, amíg nem olvad fel az összes pillecukor, és nem kapunk egy nagyon ragadós, nyúlós masszát.
- Ezután a porcukrot kis adagonként hozzászitáljuk, és összekavarjuk margarinnal megkent fakanállal. Ha már kezd összeállni, akkor margarinos kézzel elkezdjük gyúrni, és folyton adjuk hozzá a porcukrot. Addig gyúrjuk így, amíg nem áll össze, mint ahogy mondjuk a linzertészta szokott. Porcukorból akár többet is tehetünk bele, ha túl ragadós még a fondant. Ha pedig esetleg túl száraz lett, akkor pedig felolvasztott margarinnal gyúrjuk tovább.
- Amikor kész vagyunk, kikent fóliába csomagoljuk, és kicsit hűtőbe tesszük pihenni. Ha kész van a tortánk, porcukorral megszórt deszkán kinyújtjuk a fondant-t, és rásimítjuk a tortára. (A figurákhoz én sima bolti, kis zöld dobozos, folyékony festéket használtam, a barnát pedig kakaópor segítségével kaptam.)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 12
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 9219
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 10.
Ajánló
A fondant több napig is pihenhet a hütőben, de ilyenkor előfordulhat , hogy kiszikkad, szivacsos lesz. Ez nem nagy baj, csak újra át kell gyúrni. Először hozzágyúrni felolvasztott margarint, jó alaposan, majd porcukrot, amennyit felvesz, és szépen nyújtható, egységes állagú fondant-t kapunk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ez a torta a lányom 2. születésnapjára készült. A fondanttal már 2 héttel előtte elkezdtem próbálkozni, hiszen kezdő voltam ezen a téren. Illetve a nagyobb díszeket hamarabb elkészítettem, mert nem akartam összecsapni. A tortát péntek este készítettem el. A bevonatot pedig másnap reggel, illetve néhány díszt is, ami a tortára került.