r
Nosalty Logó

Dzsungeles sakktábla-torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Dzsungeles sakktábla-torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

Összesen 888 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

Összesen 10623 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

Összesen 290 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.5 g

Zsír

  • Összesen
    31.6 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    734.4 g
  • Cink
    55 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    152 mg
  • Vas
    43 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    251 mg
  • Nátrium
    190 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    141.7 g
  • Cukor
    115 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    189 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    29 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    25 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    81 mg
  • Retinol - A vitamin:
    185 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    126 micro
Összesen 888 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    162.6 g

Zsír

  • Összesen
    378.8 g
  • Telített zsírsav
    140 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    89 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1635 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8812.5 g
  • Cink
    659 mg
  • Szelén
    164 mg
  • Kálcium
    1826 mg
  • Vas
    515 mg
  • Magnézium
    304 mg
  • Foszfor
    3013 mg
  • Nátrium
    2282 mg
  • Réz
    27 mg
  • Mangán
    22 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1700.6 g
  • Cukor
    1383 mg
  • Élelmi rost
    21 mg

VÍZ

  • Összesen
    1065 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2270 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    51 mg
  • D vitamin:
    353 micro
  • K vitamin:
    63 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    63 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    302 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    222 micro
  • Kolin:
    968 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2219 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    608 micro
  • β-crypt
    44 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1510 micro
Összesen 10623 kcal
  • 5% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.4 g

Zsír

  • Összesen
    10.3 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    239.1 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    82 mg
  • Nátrium
    62 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.1 g
  • Cukor
    38 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    62 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    60 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    16 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 290 kcal

Hozzávalók

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

Elkészítés

A kakaós piskótalaphoz

  1. 6 tojásos, kakaós piskóta elkészítése:
  2. Egy nappal a torta töltése előtt kapcsos formában kakaós tortalapot sütünk. A tojások fehérjét felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd az olajat, a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral, kakaóval elkevert, szitált lisztet.
  3. A tortaforma alját sütőpapírral béleljük, és előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten kisütjük. A sütés vége felé tűpróbával ellenőrizhetjük.
  4. A tortalapot 3 lapra vágjuk. Az alsó lapot fémlapra helyezzük, és megkenjük brandy-vel. A másik két lapot egymásra illesztjük, majd kívülről befelé haladva egymás után a tetejükre fektetjük, és hegyes késsel körbevágunk 5 különböző (20-16-12-8-4 cm) átmérőjű kistányért/fedőt, utolsóként pogácsaszaggatót, azaz 2x5 db, 2 cm széles tésztagyűrűt készítünk.
  5. Krém és a sakktábla elkészítése:
  6. A zselatint beáztatjuk 1 dl hideg vízbe.
  7. A túrót és a tejet botmixerrel finom krémmé turmixoljuk. A mascarpone-t habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral, apránként hozzáadjuk a túrókrémet, majd az alaposan megmosott citrom reszelt héját és átszűrt levét.
  8. A zselatint felolvasztjuk, simára keverjük 1 és még 1 merőkanál túrókrémmel, majd a krém egészéhez adjuk, és jéghideg vízfürdőbe állítva, kihűtjük.
  9. Amikor a krém sűrűsödni, dermedni kezd, óvatosan beleforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, aztán nagyobb méretű, sima csőrös habzsákba szedjük.
  10. Az első, a harmadik és az ötödik gyűrűt eredeti helyére, a tortalap tetejére fektetjük, a köztük lévő távolságot vastagon telenyomjuk- kitöltjük krémmel. Ezután váltunk, azaz a krémgyűrűk tetejére fektetjük a második és a negyedik gyűrűt, valamint a középső kis tésztakorongot, majd a torta szegélyét és a gyűrűk közötti távolságot töltjük ki krémmel.
  11. Ezt a műveletet a harmadik lappal is megismételjük, így 4 rétegben váltakozik egymással a tészta és a krém, miáltal szeleteléskor sakktáblaszerű lesz a metszetünk. A maradék krémmel bevonjuk-simítjuk a torta tetejét és az oldalát, majd 12 órára hűtőszekrénybe tesszük.
  12. Ha nem készítünk fondant-bevonatot, akkor tálalás előtt kakaós kekszet vastagabb nejlontasakba zárunk, nyújtófával morzsásra, darabosra törjük, és beszórjuk vele a torta oldalát. Tetejére papírból kivágott tetszőleges alakzatot terítünk, sűrűn meghintjük kakaóval, majd óvatosan leemeljük róla.
  13. Fondant elkészítése:
  14. Egy nagy tálat sok-sok margarinnal nagyon alaposan kikenünk (nagyon ragadós lesz a massza!). Beleöntjük a pillecukrot, meglocsoljuk a vízzel, hozzáadunk egy kevés margarint. 30 másodpercre betesszük a mikróba, kivesszük, jól megkevergetjük margarinnal megkent fakanállal. Majd ezt 3-szor megismételjük, vagy addig, amíg nem olvad fel az összes pillecukor, és nem kapunk egy nagyon ragadós, nyúlós masszát.
  15. Ezután a porcukrot kis adagonként hozzászitáljuk, és összekavarjuk margarinnal megkent fakanállal. Ha már kezd összeállni, akkor margarinos kézzel elkezdjük gyúrni, és folyton adjuk hozzá a porcukrot. Addig gyúrjuk így, amíg nem áll össze, mint ahogy mondjuk a linzertészta szokott. Porcukorból akár többet is tehetünk bele, ha túl ragadós még a fondant. Ha pedig esetleg túl száraz lett, akkor pedig felolvasztott margarinnal gyúrjuk tovább.
  16. Amikor kész vagyunk, kikent fóliába csomagoljuk, és kicsit hűtőbe tesszük pihenni. Ha kész van a tortánk, porcukorral megszórt deszkán kinyújtjuk a fondant-t, és rásimítjuk a tortára. (A figurákhoz én sima bolti, kis zöld dobozos, folyékony festéket használtam, a barnát pedig kakaópor segítségével kaptam.)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 9219
  • Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 10.

Ajánló

A fondant több napig is pihenhet a hütőben, de ilyenkor előfordulhat , hogy kiszikkad, szivacsos lesz. Ez nem nagy baj, csak újra át kell gyúrni. Először hozzágyúrni felolvasztott margarint, jó alaposan, majd porcukrot, amennyit felvesz, és szépen nyújtható, egységes állagú fondant-t kapunk.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez a torta a lányom 2. születésnapjára készült. A fondanttal már 2 héttel előtte elkezdtem próbálkozni, hiszen kezdő voltam ezen a téren. Illetve a nagyobb díszeket hamarabb elkészítettem, mert nem akartam összecsapni. A tortát péntek este készítettem el. A bevonatot pedig másnap reggel, illetve néhány díszt is, ami a tortára került.

Hozzávalók

A kakaós piskótalaphoz

A krémhez

A fondanthoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...