Diós sárgarépa torta áfonyalekvárral
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Haas szakács - Lekváros torták
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tortalaphoz
-
50g sárgarépa18 kcal
-
50g dió327 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g xilit60 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g narancshéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
3g gyömbér3 kcal
-
3g zabkeksz16 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
A citrommázhoz
-
7g tojásfehérje3 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
25g porcukor97 kcal
A tálaláshoz
-
25g lekvár/ dzsem70 kcal
Az áfonyalekvárhoz
Összesen
1058
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tortalaphoz
-
300g sárgarépa109 kcal
-
300g dió1962 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
150g xilit360 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
3g narancshéj3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g gyömbér16 kcal
-
20g zabkeksz93 kcal
-
16g vanillincukor62 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A citrommázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
8g citromlé2 kcal
-
150g porcukor581 kcal
A tálaláshoz
-
150g lekvár/ dzsem417 kcal
Az áfonyalekvárhoz
Összesen
6354
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
A tortalaphoz
-
9g sárgarépa3 kcal
-
9g dió59 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
9.9g tojás12 kcal
-
4.5g xilit11 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.1g narancshéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.6g gyömbér0 kcal
-
0.6g zabkeksz3 kcal
-
0.5g vanillincukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.5g finomliszt2 kcal
A citrommázhoz
-
1.2g tojásfehérje1 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
4.5g porcukor17 kcal
A tálaláshoz
-
4.5g lekvár/ dzsem13 kcal
Az áfonyalekvárhoz
-
45g áfonya26 kcal
-
7.5g cukor29 kcal
-
0.8g zselésítő befőzőszer2 kcal
Összesen
191
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.5 g
Zsír
-
Összesen 45.7 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 198 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 764.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 117 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 326 mg
-
Nátrium 181 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 156.4 g
-
Cukor 113 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 308.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 514 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 186 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 1547 micro
-
β-karotin 3786 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 563 micro
Összesen
1058
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.8 g
Zsír
-
Összesen 274.1 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 50 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 151 g
-
Koleszterin 1188 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4588.5 g
-
Cink 16 mg
-
Szelén 125 mg
-
Kálcium 702 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 656 mg
-
Foszfor 1958 mg
-
Nátrium 1088 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 938.1 g
-
Cukor 681 mg
-
Élelmi rost 73 mg
VÍZ
-
Összesen 1853.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3085 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 194 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 337 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 600 micro
-
Kolin: 1118 mg
-
Retinol - A vitamin: 800 micro
-
α-karotin 9284 micro
-
β-karotin 22716 micro
-
β-crypt 29 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 3376 micro
Összesen
6354
kcal
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 8.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 36 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 137.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.1 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 93 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 279 micro
-
β-karotin 682 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 101 micro
Összesen
191
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tortalaphoz
- A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjét 5 evőkanál cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral szintén felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a vajat.
- Kivajazzuk a tortaformát, és liszttel meghintjük úgy, hogy egyenletesen mindenhol vékonyan bevonja a tortaforma belsejét. A sütőt előmelegítjük 140 fokra.
- A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük, egy kis szűrőbe rakjuk, és egy kanál segítségével levét egy kis tálkába kinyomkodjuk, húsát félretesszük (csak a levet használjuk fel).
- Nagy keverőtálban összekeverjük a cukros-vajas tojássárgáját, a sárgarépát, a darált diót, a reszelt citrom- és narancshéjat, a fahéjat, a gyömbér levét, a darált kekszet, a vanillincukrot és a csipet sót. A fehérjehabot csak a végén keverjük bele óvatosan. Egyenletesen eloszlatjuk a masszát a tortaformában, majd a sütőbe tesszük, és 160 fokon kb. 70 percig sütjük.
- A citrommázhoz habüstbe tesszük a fehérjét, és habverővel annyi porcukrot (kb. 15 dkg) keverünk hozzá, hogy sűrű, de még kenhető masszát kapjunk. Végül citromlevet adunk hozzá, és a már kihűlt torta tetejét bevonjuk vele. A tortát hűtőbe téve dermesztjük 1 órán át, de tálalás előtt érdemes kivenni, hogy állaga lágyabb legyen. Tálaláskor áfonyalekvárt kínálunk hozzá.
A citrommázhoz
- A fenti alapanyag mennyiségből 1,75 kg lekvár készül, a tortához ebből 15 dkg lekvár szükséges.
- A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, turmixoljuk vagy daráljuk le, majd ezután mérjük meg. A gyümölcspépbe keverjük bele jól a lekvár zselésítőszert.
- Állandó keverés közben forraljuk fel (magas hőfokon) a gyümölcsös-zselésítőszeres keveréket. A forrásban lévő péphez adjuk hozzá a cukrot, keverjük össze, majd újra forraljuk fel, és forrástól számítva 5 percig főzzük.
- Az előre elmosott és lecsepegtetett üvegeket töltsük peremig, és azonnal zárjuk le.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés ideje: 70 perc
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9338
- Feltöltés dátuma: 2014. június 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Haas szakács - Lekváros torták
10 recept
Ez a torta két nap múlva is puha, szaftos marad, olyan, mintha épp most vetted volna ki a sütőből. Ez pedig nem másnak köszönhető, mint a közönséges, egyszerű sárgarépának. Ha valaki mégis megijedne tőle, garantálom, hogy a tortának nem lesz répa íze! Nagyon könnyű desszert, és a gyömbér-citrom- áfonya hármas segítségével kivételesen fantasztikus lesz az íze.