Diós krumplitorta
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
29g burgonya17 kcal
-
21g cukor81 kcal
-
13g dió82 kcal
-
4 kcal
-
4g zsemlemorzsa16 kcal
-
3g rétesliszt9 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
3 kcal
-
1g vaj8 kcal
-
1g finomliszt5 kcal
A krémhez
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
350g burgonya202 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
150g dió981 kcal
-
46 kcal
-
50g zsemlemorzsa198 kcal
-
30g rétesliszt109 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
A krémhez
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
A tésztához
-
13.4g burgonya8 kcal
-
9.5g cukor37 kcal
-
5.7g dió37 kcal
-
0.8g cukrozatlan kakaópor2 kcal
-
1.9g zsemlemorzsa8 kcal
-
1.1g rétesliszt4 kcal
-
12.6g tojás16 kcal
-
0g sütőpor0 kcal
-
0.4g vaníliás cukor1 kcal
-
0.5g vaj4 kcal
-
0.6g finomliszt2 kcal
A krémhez
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 49.2 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 17 g
-
Koleszterin 155 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 459.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 78 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 73 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.8 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 62.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 247 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 130 micro
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 127.3 g
Zsír
-
Összesen 590 g
-
Telített zsírsav 220 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 133 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 207 g
-
Koleszterin 1863 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5513.1 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 149 mg
-
Kálcium 840 mg
-
Vas 27 mg
-
Magnézium 935 mg
-
Foszfor 2645 mg
-
Nátrium 872 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 897.3 g
-
Cukor 679 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 751.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2958 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 116 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 52 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 695 micro
-
Kolin: 1161 mg
-
Retinol - A vitamin: 2907 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 629 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1563 micro
- 6% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.9 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 71 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 210.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 101 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 28.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 111 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg cukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
5 ek zsemlemorzsa
-
2 evőkanál rétesliszt
-
6 db tojás
-
2 ek sütőpor
-
1 csomag vaníliás cukor
A krémhez
-
40 dkg porcukor
Elkészítés
A tésztához
- A krumplit héjában puhára főzzük, majd még melegen átpasszírozzuk, és megvárjuk, míg kihűl.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemyén habbá verjük.
- Egy tálban összekeverjük a tészta alkotóit, mikor egyenletes, óvatosan hozzákeverjük a habbá vert fehérjéket.
- A tésztát egy kivajazott és kilisztezett tortaformába öntjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
- A krémhez a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a darált diót és a krumplit, jól összedolgozzuk.
- Mikor meghűlt a tortalap, háromfelé vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Tetszés szerint díszítjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 49
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 8111
- Feltöltés dátuma: 2011. december 28.
Ajánló
Ha nem tudunk szépen szeletelni, kerek 26 cm-es kapcsos forma helyett, használhatunk lapos tepsiket is. Ez az adag tészta 2 db 34x24 cm-es tepsibe elegendő. Így nem kell kettében elszelni a tésztákat, és a kémmel is könnyebb dolgozni, mert nem morzsolódik a tészta teteje. Viszont mivel elég sűrű a nyers tészta, ezért kicsit macerás elsimítani a lapos tepsikben. A vajas krém miatt a sütemény igazi élveteti értékét csak hidegen nyújtja.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A Krumplitorta kisgyerek korom óta minden névnapomon ott díszelgett az aasztalom. Mindig ezt kértem, mivel az a kedvencem. Most is épp ebből falatoztam, hiszen Karácsony előtt ünnepeljük a Viktória napot. Valójában ősrégi féltve őrzött családi recept, ami majdnem a feledés homályába veszett, hiszen nagyikám készítette nekem egészen 20 éves koromig. Sajnos 10 éve magamnak kell elkészítenem, de a jól bevált nagyi féle receptet ki kellett kísérletezni. Előkerült a családból az "eredeti recept", amiben a tésztalapokat baracklekvárral kenik, és a krémben van némi rum is. Nem kétlem, hogy ezzel még finomabb, de én az "egyszerű" változatot szeretem. A legérdekesebb pedig az, hogy évekig nem tudtam, miért nem ízlik a saját tortám, hiszen úgy csinálom, ahogy le van írva. Ekkor jöttem rá, hogy tényleg mindent betartok, csak margarin helyett vajjal készítem. Csalódottan kellett tudomásul vegyem, hogy ez a sütemény nekem csak margarinnal ízlik, hiszen 20 évig úgy ettem. Az ideit is úgy készítettem, és csodák csodája, mintha megint gyerek lennék!