r
Nosalty Logó

Diós almáspite 2.

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Diós almáspite 2.
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Összesen 1073 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Összesen 4289 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Összesen 177 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.1 g

Zsír

  • Összesen
    35 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    820.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    51 mg
  • Kálcium
    210 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    65 mg
  • Foszfor
    282 mg
  • Nátrium
    204 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    167.5 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    236.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    217 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    104 mg
  • Retinol - A vitamin:
    206 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    102 micro
  • β-crypt
    28 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    211 micro
Összesen 1073 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    92.2 g

Zsír

  • Összesen
    139.9 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    32 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3282.2 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    206 mg
  • Kálcium
    841 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    261 mg
  • Foszfor
    1129 mg
  • Nátrium
    817 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    669.8 g
  • Cukor
    247 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    947.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    867 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    491 micro
  • Kolin:
    416 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    407 micro
  • β-crypt
    110 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    843 micro
Összesen 4289 kcal
  • 5% Fehérje
  • 36% Szénhidrát
  • 8% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.8 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    135.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    20 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    35 micro
Összesen 177 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Töltelék elkészítése:
  2. Az almát meghámozom és negyedekre vágva citromos vízbe dobom - hogy ne barnuljon, amíg a többit hámozom.
  3. Vajat olvasztok és apró kockára vágva hozzáadom az almát. (Az almáspitéhez savanykás almát válasszunk: télen a legjobb a jonatán, a nyári almák közül majdnem mind jó, azok általában savanykásak.)
  4. Fedő nélkül párolom az almát, hogy a nedvesség szabadon távozhasson. Cukrot adok hozzá és őrölt fahéjat. Kevergetem, mikor már üvegesek a darabok a "kisrugós"-sal rásegítek, hogy összetörjenek a darabok. Nem kell egészen simára pépesíteni, kifejezetten jó, ha darabos marad. A leve párologjon el - az a lényeg.
  5. Hűvösre teszem, hogy kihűljön, mire tölteni akarom.
  6. A tészta elkészítése:
  7. Tálba teszem a lisztet, krátert képezek a közepén.
  8. Kis lábaskában 1 dl tejet melegítek, adok hozzá egy evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot és az élesztőt. A "kisrugós"-sal jól összedolgozom. Langyosnál ne legyen melegebb. Megvárom, míg felfut, amit onnan észlelek, hogy nem folyik többé.
  9. Ekkor a liszt kráterébe kotrom, ráhúzok annyi lisztet, hogy ellepje, és a kislábasba megint tejet teszek, megint 1 dl-t. Ehhez most az édesítő tablettáket adom és a vajat, a "kisrugós" használata mellett lassú tűzön összehomogenizálom. Kicsit most melegebb, mint langyos, ezért a tűzről levéve újabb deci tejet adok hozzá.
  10. A liszthez adom, feltéve, hogy ott markánsan látszik a kovász működése. Tojás, citromhéj, só jön még a liszthez.
  11. Először fakanállal dolgozom össze a tésztát, még annyi langyos tejet adok hozzá (még kb. 2 dl-t),hogy a fakanállal ne túl könnyen kezelhető legyen a tészta. Kézzel folytatom a dagasztást, addig, míg a tészta hólyagokat kezd vetni és már sem a tálhoz, sem a kezemhez nem ragad többé.
  12. Kiöntöm a lisztezett deszkára, kettéveszem, két bucit formálok belőle, félreteszem, liszttel meghintem, konyharuhával letakarom.
  13. A duplájára kelt bucik egyikét először kézzel széthúzkodom kedvesen, óvatosan -ilyenkor már nem szabad gyúrni vagy dagasztani. Négyszögletesre alakítom és a lisztezett deszkán sodrófával akkorára nyújtom - mindig a sarkok felé nyújtva -, amekkora a tepsi.
  14. Összeállítás:
  15. A tepsiben szépen elegyengetem az első tésztát. Rámerem a tölteléket, egyenletesen elkenem. Rá a második tészta - ugyanúgy nyújtva, mint az első.
  16. Egy felvert tojással megkenem, villával sűrűn megbökdösöm. Erre jön a (csapókéssel) durvára vágott dió, majd kevés kristálycukorral meghintem. Már nem kell sokat kelnie - 10 perc.
  17. Előmelegített, forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra téve szép pirosra sütöm.
  18. Hidegen szeletelem.
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Receptkönyvben: 156
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 80397
  • Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 04.

Ajánló

Sütemény, de annál több! Nehéz, húsos leves után főétel; uzsonnára kávéhoz, teához; a gyereknek tízórai mellé - ilyenkor sokat kell csomagolni, mert az egész osztály igényt tart rá.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Diós almáspite 2.
Harmathy Ildikó 313 recept

Hosszú évek kísérletezése eredményezte az almáspitének ilyen módon való készítését. A dió mindenképpen növeli az almáspite élvezeti értékét. Nem darálom, mert jólesik ropogtatni a dió darabjait. Alapvetően fontosnak tartom, hogy az ételek készítésekor ne aprítsuk az alkotókat a kelleténél jobban, mert a fogaink azért vannak, hogy rágjunk velük. Ennek látszólag ellentmond, hogy az almatöltelékhez megpárolom vajon az almát, de az ellentmondás csak látszólagos: a sült almán már semmi rágnivaló nincsen, csak feleslegesen nehézzé teszi a sütemény kezelését a túl nagy térfogatú töltelék. A vajon párolt alma egyszerűen krém - nagyon rendben van! Mai eszköz: "kisrugós"! Vagy inkább: KISRUGÓS! Hihetetlenül praktikus darab! Kizárólag az IKEA árulja, általában 3 különböző méretet egybe csomagolva. Ők hárman a "kisrugós". Olyan habverő eszközök, amelyek egy meghajlított saválló dróton elhelyezett saválló spirálból állnak. A spirál lejár a drótról - nem baj. Egy mozdulat és megint a helyén van. Mindennemű keverés-kavarás más dimenzióba kerül a "kisrugós"-sal! Nincs többé csomó a rántásban, a habarásban, a mártásban! Összetör mindent és bárhogyan bánok vele, sohasem sértődik meg: ha szétesik egy mozdulattal összerakom; nem olvad meg, nem sül oda, ha ottfelejtem; sohasem deformálódik, békésen tűr mindent. Ha nem kell többé, egyszerűen beáztatom és pár másodperc alatt megint tiszta. Aki egyszer használta, többé soha nélküle!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A tészta megkenéséhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...