Diós almáspite 2.
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
125g finomliszt455 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
2g citromhéj1 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
125g tej70 kcal
-
8g élesztő8 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tészta megkenéséhez
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
500g tej280 kcal
-
30g élesztő32 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez
A tészta megkenéséhez
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 8% Zsír
A tésztához
-
20.6g finomliszt75 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
2.1g vaj15 kcal
-
20.6g tej12 kcal
-
1.2g élesztő1 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0g só0 kcal
A töltelékhez
A tészta megkenéséhez
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23.1 g
Zsír
-
Összesen 35 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 144 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 820.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 282 mg
-
Nátrium 204 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 167.5 g
-
Cukor 62 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 236.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 217 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 206 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 102 micro
-
β-crypt 28 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 211 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 92.2 g
Zsír
-
Összesen 139.9 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 31 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3282.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 841 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 261 mg
-
Foszfor 1129 mg
-
Nátrium 817 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 669.8 g
-
Cukor 247 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 947.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 867 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 50 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 491 micro
-
Kolin: 416 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 407 micro
-
β-crypt 110 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 843 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 5.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 24 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 135.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 47 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
500 g finomliszt
-
1 db tojás
-
1 citromból nyert citromhéj
-
5 dkg vaj
-
3 dkg élesztő
-
1 ek cukor
-
12 db édesítőszer
-
0.3 kávéskanál só
A töltelékhez
A tészta megkenéséhez
Elkészítés
A tésztához
- Töltelék elkészítése:
- Az almát meghámozom és negyedekre vágva citromos vízbe dobom - hogy ne barnuljon, amíg a többit hámozom.
- Vajat olvasztok és apró kockára vágva hozzáadom az almát. (Az almáspitéhez savanykás almát válasszunk: télen a legjobb a jonatán, a nyári almák közül majdnem mind jó, azok általában savanykásak.)
- Fedő nélkül párolom az almát, hogy a nedvesség szabadon távozhasson. Cukrot adok hozzá és őrölt fahéjat. Kevergetem, mikor már üvegesek a darabok a "kisrugós"-sal rásegítek, hogy összetörjenek a darabok. Nem kell egészen simára pépesíteni, kifejezetten jó, ha darabos marad. A leve párologjon el - az a lényeg.
- Hűvösre teszem, hogy kihűljön, mire tölteni akarom.
- A tészta elkészítése:
- Tálba teszem a lisztet, krátert képezek a közepén.
- Kis lábaskában 1 dl tejet melegítek, adok hozzá egy evőkanál lisztet és egy evőkanál cukrot és az élesztőt. A "kisrugós"-sal jól összedolgozom. Langyosnál ne legyen melegebb. Megvárom, míg felfut, amit onnan észlelek, hogy nem folyik többé.
- Ekkor a liszt kráterébe kotrom, ráhúzok annyi lisztet, hogy ellepje, és a kislábasba megint tejet teszek, megint 1 dl-t. Ehhez most az édesítő tablettáket adom és a vajat, a "kisrugós" használata mellett lassú tűzön összehomogenizálom. Kicsit most melegebb, mint langyos, ezért a tűzről levéve újabb deci tejet adok hozzá.
- A liszthez adom, feltéve, hogy ott markánsan látszik a kovász működése. Tojás, citromhéj, só jön még a liszthez.
- Először fakanállal dolgozom össze a tésztát, még annyi langyos tejet adok hozzá (még kb. 2 dl-t),hogy a fakanállal ne túl könnyen kezelhető legyen a tészta. Kézzel folytatom a dagasztást, addig, míg a tészta hólyagokat kezd vetni és már sem a tálhoz, sem a kezemhez nem ragad többé.
- Kiöntöm a lisztezett deszkára, kettéveszem, két bucit formálok belőle, félreteszem, liszttel meghintem, konyharuhával letakarom.
- A duplájára kelt bucik egyikét először kézzel széthúzkodom kedvesen, óvatosan -ilyenkor már nem szabad gyúrni vagy dagasztani. Négyszögletesre alakítom és a lisztezett deszkán sodrófával akkorára nyújtom - mindig a sarkok felé nyújtva -, amekkora a tepsi.
- Összeállítás:
- A tepsiben szépen elegyengetem az első tésztát. Rámerem a tölteléket, egyenletesen elkenem. Rá a második tészta - ugyanúgy nyújtva, mint az első.
- Egy felvert tojással megkenem, villával sűrűn megbökdösöm. Erre jön a (csapókéssel) durvára vágott dió, majd kevés kristálycukorral meghintem. Már nem kell sokat kelnie - 10 perc.
- Előmelegített, forró sütőbe teszem, 5 perc múlva takarékra téve szép pirosra sütöm.
- Hidegen szeletelem.
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 156
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 80397
- Feltöltés dátuma: 2008. szeptember 04.
Ajánló
Sütemény, de annál több! Nehéz, húsos leves után főétel; uzsonnára kávéhoz, teához; a gyereknek tízórai mellé - ilyenkor sokat kell csomagolni, mert az egész osztály igényt tart rá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Hosszú évek kísérletezése eredményezte az almáspitének ilyen módon való készítését. A dió mindenképpen növeli az almáspite élvezeti értékét. Nem darálom, mert jólesik ropogtatni a dió darabjait. Alapvetően fontosnak tartom, hogy az ételek készítésekor ne aprítsuk az alkotókat a kelleténél jobban, mert a fogaink azért vannak, hogy rágjunk velük. Ennek látszólag ellentmond, hogy az almatöltelékhez megpárolom vajon az almát, de az ellentmondás csak látszólagos: a sült almán már semmi rágnivaló nincsen, csak feleslegesen nehézzé teszi a sütemény kezelését a túl nagy térfogatú töltelék. A vajon párolt alma egyszerűen krém - nagyon rendben van! Mai eszköz: "kisrugós"! Vagy inkább: KISRUGÓS! Hihetetlenül praktikus darab! Kizárólag az IKEA árulja, általában 3 különböző méretet egybe csomagolva. Ők hárman a "kisrugós". Olyan habverő eszközök, amelyek egy meghajlított saválló dróton elhelyezett saválló spirálból állnak. A spirál lejár a drótról - nem baj. Egy mozdulat és megint a helyén van. Mindennemű keverés-kavarás más dimenzióba kerül a "kisrugós"-sal! Nincs többé csomó a rántásban, a habarásban, a mártásban! Összetör mindent és bárhogyan bánok vele, sohasem sértődik meg: ha szétesik egy mozdulattal összerakom; nem olvad meg, nem sül oda, ha ottfelejtem; sohasem deformálódik, békésen tűr mindent. Ha nem kell többé, egyszerűen beáztatom és pár másodperc alatt megint tiszta. Aki egyszer használta, többé soha nélküle!