Datolyával töltött makréla
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
250g makréla308 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
19g mandulapehely112 kcal
-
32g datolya81 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
1g cukor5 kcal
-
1g gyömbér1 kcal
-
8g vaj54 kcal
-
12g olívaolaj106 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g víz0 kcal
Összesen
790
kcal
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
500g makréla615 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
38g mandulapehely224 kcal
-
64g datolya162 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
2g gyömbér2 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
200g víz0 kcal
Összesen
1579
kcal
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
-
54.6g makréla67 kcal
-
5.5g finomliszt20 kcal
-
4.2g mandulapehely24 kcal
-
7g datolya18 kcal
-
2.2g tojássárgája7 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
0.2g gyömbér0 kcal
-
1.6g vaj12 kcal
-
2.6g olívaolaj23 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
21.8g víz0 kcal
Összesen
172
kcal
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.9 g
Zsír
-
Összesen 51.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1022.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 82 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 185 mg
-
Foszfor 503 mg
-
Nátrium 150 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 212.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 164 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 13 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 986 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 196 mg
-
Retinol - A vitamin: 162 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 136 micro
Összesen
790
kcal
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.8 g
Zsír
-
Összesen 103.8 g
-
Telített zsírsav 24 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 53 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 459 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2044.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 164 mg
-
Kálcium 192 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 370 mg
-
Foszfor 1006 mg
-
Nátrium 299 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 92 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 424.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 329 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 27 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1973 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 75 micro
-
Kolin: 391 mg
-
Retinol - A vitamin: 325 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 271 micro
Összesen
1579
kcal
- 11% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 15% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
D vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.1 g
Zsír
-
Összesen 11.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 50 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 223.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 40 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 33 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 46.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 215 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 35 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 30 micro
Összesen
172
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg makréla
-
5 dkg finomliszt
-
3.8 dkg mandulapehely
-
8 db datolya
-
1 db tojássárgája
-
0.5 teáskanál cukor
-
2 kk gyömbér
-
15 g vaj
-
3 ek olívaolaj
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 dl víz
Elkészítés
- A lisztet enyhén sós vízben (1 dl) a cukorral elkezdjük főzni, a legkisebb gázrózsa kis lángján egy vaslapon, hogy mindenhol egyformán főjön. Folyamatos keverés mellett kb. 5 percig főzzük, amíg nem lesz „krém” állagú. Ekkor levesszük a tűzről, elkeverjük benne a vajat, és hagyjuk kihűlni.
- A mandulaszeleteket 160 fokra előmelegített sütőben néhány perc alatt aranybarnára sütjük úgy, hogy minden szelet barna legyen. Ha kész, kézzel összemorzsoljuk durvára.
- Amikor a liszt kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, 1 kk reszelt gyömbért, és fokozatosan hozzáadjuk a mandulát. Ekkor már kemény, formálható masszát kell kapnunk.
- A datolyákat kimagozzuk, s egy kávéskanállal megtöltjük őket a masszával, és a makrélákba helyezzük őket.
- Ha fagyasztott makrélát veszünk, annyi csak a dolgunk vele, hogy kiolvasztjuk, egy kicsit átmossuk a belsejét, s ha nincs végig vágva, akkor végigvágjuk a halat. Ha frisset veszünk, akkor kibelezzük, és alaposan átmossuk a halakat.
- Ha megtöltöttük a makrélákat, és még marad egy kevés massza, s még a halban is van hely, akkor beletömjük a halba a masszát. Ezután fogpiszkálóval összetűzzük őket.
- Az olívaolajat összekeverjük egy kevés sóval, a maradék 1 kk reszelt gyömbérrel és 1 késhegynyi őrölt borssal, s bekenjük vele a halak mindkét oldalát. Egy nagy üvegtálba tesszük őket, 1 dl vizet öntünk alájuk, és 180 fokosra előmelegített sütőbe tesszük úgy, hogy a tálat lefedjük alufóliával.
- Kb. 20 perc múlva az alufóliát eltávolítjuk, s a halakat még tovább sütjük 20 percig.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1918
- Feltöltés dátuma: 2013. február 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A Valentin napi édességhalmaz után jöjjön egy egészséges és finom étel. S mi lehetne egészségesebb a halnál? S mi lehetne ebben a kategóriában finomabb a makrélánál?