r
Nosalty Logó

A Dalai Láma momója - tibeti gőzölt batyuk

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
P.
A Dalai Láma momója - tibeti gőzölt batyuk
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A leveshez

A mártogatóshoz

Összesen 928 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A leveshez

A mártogatóshoz

Összesen 5570 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A leveshez

A mártogatóshoz

Összesen 89 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    36 g

Zsír

  • Összesen
    10.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3203.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    477 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    109 mg
  • Foszfor
    586 mg
  • Nátrium
    1952 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    164.8 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    427 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    131 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    40 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    61 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    717 micro
  • β-crypt
    20 micro
  • Likopin
    1715 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 928 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    216 g

Zsír

  • Összesen
    63.2 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    136 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    19223.7 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    418 mg
  • Kálcium
    2864 mg
  • Vas
    26 mg
  • Magnézium
    653 mg
  • Foszfor
    3515 mg
  • Nátrium
    11715 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    988.5 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    63 mg

VÍZ

  • Összesen
    2561.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    784 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    271 mg
  • D vitamin:
    58 micro
  • K vitamin:
    241 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    37 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    660 micro
  • Kolin:
    367 mg
  • Retinol - A vitamin:
    402 micro
  • α-karotin
    426 micro
  • β-karotin
    4300 micro
  • β-crypt
    121 micro
  • Likopin
    10292 micro
  • Lut-zea
    1283 micro
Összesen 5570 kcal
  • 6% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 67% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    2 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    310.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    46 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    189 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    166 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 89 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A leveshez

A mártogatóshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet a vízzel összegyúrjuk. A vizet fokozatosan adjuk hozzá addig, amíg egy közepes keménységű, rugalmas tésztát kapunk. Tegyük félre letakarva állni.
  2. Közben készítsük el a tölteléket. Hámozzuk meg a krumplikat, kockázzuk fel, és sós vízben főzzük puhára. Ha megpuhult, szűrjük le és még melegen törjük durvára.
  3. Egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá az apróra vágott gombát és pirítsuk így néhány percig. Zárjuk el alatta a gázt és keverjük bele az apróra vágott koriandert vagy petrezselymet. Ezt az egészet keverjük hozzá a krumplihoz, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával.
  4. Vegyük elő a tésztát: lisztezett kézzel csípjünk belőle diónyi darabokat és liszetezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, kb. 10 cm átmérőjűre. Tegyük a tenyerükbe, thelyezzünk a közepébe egy púpos kiskanálnyi tölteléket és szépen szedjük fel körbe a szélét, amíg körbe nem érünk és össze nem tapad. Ha ezzel nincs kedvünk bíbelődni, egyszerűen félbehajtva tapasszuk össze. Lisztezett felületre ültessük őket, különben odatapadnak.
  5. Főzzük a tésztabatyukat gőzölőedényben 15 percig. (Ha ilyen nincs, serpenyőben, fedővel letakarva, kevés vizet aláöntve párolhatjuk készre őket.)
  6. A leveshez olajon pirítsuk meg a hagymát, vágjuk rá a meghámozott paradicsomot és öntsük fel az alaplével. Vágjuk bele a koriandert és a petrezselymet, sózzuk.
  7. A batyukat a levessel/ levesben tálaljuk. Kínálhatunk mégmellé chilis szójaszószt is mártogatósnak. A hozzávalóit csak keverjük el.
  • Receptkönyvben: 189
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 22382
  • Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 03.

Ajánló

pH besorolás: közepesen lúgosít Gyerekekkel kiváló szociális elfoglaltság a batyuk töltögetése - a batyuk formázását még bizony nekem is gyakorolnom kell. Kb. 50- 60 darab lesz ebből a mennyiségből, ha nem esszük meg mind, a maradék lefagyasztható.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régóta készültem már erre a receptre. Őszentsége, a XIV. Dalai Láma hamarosan Magyarországra érkezik, sok-sok év után újra. Örömteli esemény ez még olyanoknak is, akiknek nem feltétlenül van kötődése Tibethez vagy a buddhizmushoz. Valamilyen módon sokan készülnek is erre - és mi mással készülhetnék én - többet között -, mint hogy főzök. Sokat kutakodtam a neten, és közben rátaláltam néhány tibeti ételt felvonultató oldalra is. Többször botlottam bele a momo névbe, amiről egyáltalán nem tudtam, hogy mit jelent, de amikor megemlítettem Mrs. Smithnek, ő persze rögtön rávágta, hogy: "-...ja, olyan kis gőzölt batyuk, tudom!" Kicsit jobban belemélyedtem a dologba, kiderült, hogy tulajdonképpen a momo elviekben hasonló, mint a gyoza, az ebi shumai, a dim sum és az összes hasonló elven készülő batyu. Ezek aztán készülek mindenhogyan, riszlisztből, mungóbablisztből, sima lisztből, töltik őket édessel, sóssal, még csirkelábbal is, aztán vagy gőzölik, vagy forró olajban ropogósra sütik, vagy levesben főzik...hát, lehetne sorolni. A momo a tibeti, nepáli vidékre jellemző. Létezik belőle természetesen nem vegetáriánus változat is, a variációknak száma sincs. Ez a recept itt pedig a Dalai Láma kedvence. Olyannyira, hogy a neten több helyen is úgy található meg, mint Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma momója - a receptje pedig tőle származik. Nagyon megörültem neki, hiszen, mi más lehetne méltóbb, mint Őszentsége kedvenc ételét az asztalunkra varázsolni? Így ajánlom e receptet mindazoknak, akiket bárhogyan is, de megérint a Láma látogatása, személye, mondanivalója. Valójában egy egyszerű étel, mégis átmelenget. Még a szívet is.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A leveshez

A mártogatóshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...