A Dalai Láma momója - tibeti gőzölt batyuk
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
167g finomliszt607 kcal
-
83g víz0 kcal
A töltelékhez
-
167g burgonya96 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
50g gomba11 kcal
-
33g parmezán sajt131 kcal
-
5g koriander1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A leveshez
-
333g zöldség alaplé23 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
67g paradicsom12 kcal
-
5g koriander1 kcal
-
0g só0 kcal
A mártogatóshoz
-
8g szójaszósz5 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
0g rizsecet0 kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
500g víz0 kcal
A töltelékhez
-
1000g burgonya578 kcal
-
510g vöröshagyma186 kcal
-
300g gomba64 kcal
-
200g parmezán sajt784 kcal
-
30g koriander7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A leveshez
-
2000g zöldség alaplé140 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
30g koriander7 kcal
-
0g só0 kcal
A mártogatóshoz
-
50g szójaszósz30 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
2g rizsecet0 kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
16.1g finomliszt59 kcal
-
8.1g víz0 kcal
A töltelékhez
-
16.1g burgonya9 kcal
-
8.2g vöröshagyma3 kcal
-
4.8g gomba1 kcal
-
3.2g parmezán sajt13 kcal
-
0.5g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
A leveshez
-
32.3g zöldség alaplé2 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
6.5g paradicsom1 kcal
-
0.5g koriander0 kcal
-
0g só0 kcal
A mártogatóshoz
-
0.8g szójaszósz0 kcal
-
0g chilipaszta0 kcal
-
0g rizsecet0 kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36 g
Zsír
-
Összesen 10.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3203.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 477 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 109 mg
-
Foszfor 586 mg
-
Nátrium 1952 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 164.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 427 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 131 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 40 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 110 micro
-
Kolin: 61 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 717 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 1715 micro
-
Lut-zea 214 micro
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 216 g
Zsír
-
Összesen 63.2 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 136 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 19223.7 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 418 mg
-
Kálcium 2864 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 653 mg
-
Foszfor 3515 mg
-
Nátrium 11715 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 988.5 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 63 mg
VÍZ
-
Összesen 2561.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 784 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 271 mg
-
D vitamin: 58 micro
-
K vitamin: 241 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 660 micro
-
Kolin: 367 mg
-
Retinol - A vitamin: 402 micro
-
α-karotin 426 micro
-
β-karotin 4300 micro
-
β-crypt 121 micro
-
Likopin 10292 micro
-
Lut-zea 1283 micro
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 67% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 310.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 57 mg
-
Nátrium 189 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 41.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 166 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
100 dkg finomliszt
-
5 dl víz
A töltelékhez
-
1 kg burgonya
-
3 nagy fej vöröshagyma
-
30 dkg gomba
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 teáskanál fűszerpaprika
A leveshez
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
4 db paradicsom
A mártogatóshoz
-
5 ek szójaszósz
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet a vízzel összegyúrjuk. A vizet fokozatosan adjuk hozzá addig, amíg egy közepes keménységű, rugalmas tésztát kapunk. Tegyük félre letakarva állni.
- Közben készítsük el a tölteléket. Hámozzuk meg a krumplikat, kockázzuk fel, és sós vízben főzzük puhára. Ha megpuhult, szűrjük le és még melegen törjük durvára.
- Egy serpenyőben pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, adjuk hozzá az apróra vágott gombát és pirítsuk így néhány percig. Zárjuk el alatta a gázt és keverjük bele az apróra vágott koriandert vagy petrezselymet. Ezt az egészet keverjük hozzá a krumplihoz, fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával.
- Vegyük elő a tésztát: lisztezett kézzel csípjünk belőle diónyi darabokat és liszetezett felületen nyújtsuk ki vékonyra, kb. 10 cm átmérőjűre. Tegyük a tenyerükbe, thelyezzünk a közepébe egy púpos kiskanálnyi tölteléket és szépen szedjük fel körbe a szélét, amíg körbe nem érünk és össze nem tapad. Ha ezzel nincs kedvünk bíbelődni, egyszerűen félbehajtva tapasszuk össze. Lisztezett felületre ültessük őket, különben odatapadnak.
- Főzzük a tésztabatyukat gőzölőedényben 15 percig. (Ha ilyen nincs, serpenyőben, fedővel letakarva, kevés vizet aláöntve párolhatjuk készre őket.)
- A leveshez olajon pirítsuk meg a hagymát, vágjuk rá a meghámozott paradicsomot és öntsük fel az alaplével. Vágjuk bele a koriandert és a petrezselymet, sózzuk.
- A batyukat a levessel/ levesben tálaljuk. Kínálhatunk mégmellé chilis szójaszószt is mártogatósnak. A hozzávalóit csak keverjük el.
- Receptkönyvben: 189
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 22382
- Feltöltés dátuma: 2010. szeptember 03.
Ajánló
pH besorolás: közepesen lúgosít Gyerekekkel kiváló szociális elfoglaltság a batyuk töltögetése - a batyuk formázását még bizony nekem is gyakorolnom kell. Kb. 50- 60 darab lesz ebből a mennyiségből, ha nem esszük meg mind, a maradék lefagyasztható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Régóta készültem már erre a receptre. Őszentsége, a XIV. Dalai Láma hamarosan Magyarországra érkezik, sok-sok év után újra. Örömteli esemény ez még olyanoknak is, akiknek nem feltétlenül van kötődése Tibethez vagy a buddhizmushoz. Valamilyen módon sokan készülnek is erre - és mi mással készülhetnék én - többet között -, mint hogy főzök. Sokat kutakodtam a neten, és közben rátaláltam néhány tibeti ételt felvonultató oldalra is. Többször botlottam bele a momo névbe, amiről egyáltalán nem tudtam, hogy mit jelent, de amikor megemlítettem Mrs. Smithnek, ő persze rögtön rávágta, hogy: "-...ja, olyan kis gőzölt batyuk, tudom!" Kicsit jobban belemélyedtem a dologba, kiderült, hogy tulajdonképpen a momo elviekben hasonló, mint a gyoza, az ebi shumai, a dim sum és az összes hasonló elven készülő batyu. Ezek aztán készülek mindenhogyan, riszlisztből, mungóbablisztből, sima lisztből, töltik őket édessel, sóssal, még csirkelábbal is, aztán vagy gőzölik, vagy forró olajban ropogósra sütik, vagy levesben főzik...hát, lehetne sorolni. A momo a tibeti, nepáli vidékre jellemző. Létezik belőle természetesen nem vegetáriánus változat is, a variációknak száma sincs. Ez a recept itt pedig a Dalai Láma kedvence. Olyannyira, hogy a neten több helyen is úgy található meg, mint Tenzin Gyatso, a XIV. Dalai Láma momója - a receptje pedig tőle származik. Nagyon megörültem neki, hiszen, mi más lehetne méltóbb, mint Őszentsége kedvenc ételét az asztalunkra varázsolni? Így ajánlom e receptet mindazoknak, akiket bárhogyan is, de megérint a Láma látogatása, személye, mondanivalója. Valójában egy egyszerű étel, mégis átmelenget. Még a szívet is.