Dal Makhani indiai lencsefőzelék
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Zsófi.M
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 11% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
Fokhagyma-gyömbérpaszta
Főzelék
-
63g lencse220 kcal
-
100g vörösbab337 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
41 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
25g növényi tejszín63 kcal
-
50g növényi tejszín126 kcal
-
0g só0 kcal
-
125g víz0 kcal
Összesen
872
kcal
- 11% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
Fokhagyma-gyömbérpaszta
Főzelék
-
250g lencse880 kcal
-
400g vörösbab1348 kcal
-
40g vaj287 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
200g sűrített paradicsom164 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
100g növényi tejszín251 kcal
-
200g növényi tejszín502 kcal
-
0g só0 kcal
-
500g víz0 kcal
Összesen
3487
kcal
- 11% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
Fokhagyma-gyömbérpaszta
Főzelék
-
13.9g lencse49 kcal
-
22.2g vörösbab75 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
-
0 kcal
-
5g vöröshagyma2 kcal
-
11.1g sűrített paradicsom9 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
5.6g növényi tejszín14 kcal
-
11.1g növényi tejszín28 kcal
-
0g só0 kcal
-
27.8g víz0 kcal
Összesen
195
kcal
- 11% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.8 g
Zsír
-
Összesen 27.4 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 23 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1092.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 194 mg
-
Foszfor 636 mg
-
Nátrium 98 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 119.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 24 mg
VÍZ
-
Összesen 202 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 108 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 21 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 704 micro
-
Kolin: 150 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 481 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 14382 micro
-
Lut-zea 1 micro
Összesen
872
kcal
- 11% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 171.3 g
Zsír
-
Összesen 109.5 g
-
Telített zsírsav 87 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 92 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4370.5 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 26 mg
-
Kálcium 552 mg
-
Vas 49 mg
-
Magnézium 775 mg
-
Foszfor 2542 mg
-
Nátrium 392 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 477.8 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 98 mg
VÍZ
-
Összesen 807.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 431 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 82 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 61 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 21 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2816 micro
-
Kolin: 599 mg
-
Retinol - A vitamin: 268 micro
-
α-karotin 58 micro
-
β-karotin 1924 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 57528 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
3487
kcal
- 11% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 6.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 242.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 44.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 156 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 107 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 3194 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
195
kcal
Hozzávalók
Fokhagyma-gyömbérpaszta
Főzelék
-
4 dkg vaj
-
1 teáskanál köménymag
-
3 db szegfűszeg
-
1 kávéskanál chilipehely
-
1 kávéskanál cayenne paprika
-
200 g sűrített paradicsom
-
1 kávéskanál kurkuma
-
só ízlés szerint
-
0.5 l víz
Elkészítés
Fokhagyma-gyömbérpaszta
- Elkészítjük a fokhagyma-gyömbér pasztát. Ehhez lereszelünk 1 résznyi gyömbért és nagyjából ugyanakkora mennyiségnyi fokhagymát, és annyi olajjal összekeverjük, amennyit felvesz (1-2 evőkanál, ízlés szerint). Ezt kis üvegben lehet tárolni jó sokáig, kb. két teáskanálra lesz szükségünk belőle majd.
Főzelék
- A lencsét beáztatjuk annyi időre, amennyit a csomagolás ír. Áztatás után megfőzzük, arra figyelve, hogy még ne legyen teljesen kész, az egészet később kb. 20 percig fogjuk főzni együtt. A konzervet leszűrjük, a levére nem lesz szükség (a lencse főzővízére viszont igen!).
- Ha a lencse megfőtt, felhevítjük a vajat, és ha meleg, beletesszük a fahéjgerezdet és a szegfűszeget. Pár perc alatt illatozni kezd.
- Hozzáadjuk a köménymagot, megvárjuk, amíg sisteregni kezd.
- Hozzákeverünk 2 teáskanálnyit a fokhagyma-gyömbér pasztából, és hozzákeverjük a chilipelyhet is. Fél percig pirítjuk.
- Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, és aranybarnára pirítjuk az egészet.
- Összekeverjük a sűrített paradicsomot a kókusztejszínnel, majd az egészet hozzáadjuk a hagymás-fűszeres alaphoz. Addig főzzük-pirítjuk, amíg az olaj kicsit ki nem csapódik az oldalán, és elkezd a szósz pirulni.
- Hozzákeverjük a cayenne borsot és a kurkumát is.
- Hozzáadjuk a lencsét a főzővízével együtt, hozzákeverjük a vörösbab-konzervet is. 8-10 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk.
- Ha már kicsit elforrta a levét, hozzákeverjük a rizstejszínt. Felforraljuk, és újabb 3 perc rotyogtatás után készen is van.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 102
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 12040
- Feltöltés dátuma: 2016. január 09.
Ajánló
Ez alapvetően vega étel, de bármilyen indiai csirkével (korianderes, vagy tandoori) finom, és készülhet hozzá akár valamilyen zöldséglepény is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Zsófi.M
39 recept
Szilveszterre készítettük a tradícionális lencsefőzelék helyett, nagy sikert aratott. Sima tejszínnel is készíthető.