r
Nosalty Logó

Currys csirke Indiából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Juciminyon
Currys csirke Indiából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1565 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 70 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33 g

Zsír

  • Összesen
    22.2 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    154 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1848.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    35 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    343 mg
  • Nátrium
    1354 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    14.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    390.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    107 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    21 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    48 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    23 micro
  • α-karotin
    202 micro
  • β-karotin
    899 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    5146 micro
  • Lut-zea
    422 micro
Összesen 392 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132 g

Zsír

  • Összesen
    88.9 g
  • Telített zsírsav
    20 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    23 g
  • Koleszterin
    616 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7395.3 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    201 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    242 mg
  • Foszfor
    1372 mg
  • Nátrium
    5415 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    58.4 g
  • Cukor
    32 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    1560.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    430 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    128 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    82 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    38 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    190 micro
  • Kolin:
    425 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    808 micro
  • β-karotin
    3595 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    20584 micro
  • Lut-zea
    1689 micro
Összesen 1565 kcal
  • 7% Fehérje
  • 3% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Likopin
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.9 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    332.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    243 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    36 micro
  • β-karotin
    162 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    926 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 70 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kockázzuk fel a paradicsomot és a hagymát, tegyük őket külön tálkákba. Ha kész vagyunk ezzel, közepes lángon hevítsük fel az olajat. Ez a legfontosabb lépés, ezért fontos megemlíteni, hogy NE melegítsük túl az olajat, különben a fűszerek megégnek és keserű ízt kaphatunk!
  2. A közepesen felhevült olajba beledobjuk a mustármagot, fekete borsot, kardamomot (pattoghat!), szegfűszeget, chilipaprikát, és kb. 30-40 mp-ig hagyjuk "sercegni" őket, majd ha úgy látjuk, hogy eléggé "összeértek", a végére a babérlevelet és fahéjat épphogy megfuttatjuk (könnyen megég, főleg, ha túl forró az olaj). Ezután jöhet a durvára aprított lila hagyma.
  3. A lila hagymát jól összekeverjük a fűszerkeverékünkkel. Most hozzáadhatjuk az 1-2 teáskanál fokhagymakrémet, illetve megsózzuk, kicsit lejjebb vesszük a lángot, és letakarva hagyjuk őket összeérni. Időnként megkavarjuk, hogy nehogy odaégjen. Ha a hagyma üvegessé vált (ez kb. 5 percet vesz igénybe), hozzáadhatjuk a felkockázott paradicsomot, és ismét jól összekeverjük (ha sótlannak érezzük, itt jöhet még egy kis sózás).
  4. Itt fontos megjegyeznem, hogy minél több paradicsomot használunk, annál szószosabb hatást érhetünk el, de nem történik semmi probléma, ha kevesebb paradicsomot tudunk hozzátenni. Egy 3:2-es paradicsom:lila hagyma arányt azért mindenképp tartsunk. Letakarjuk, és itt adhatunk hozzá egy kis vizet, paradicsom levesességétől függően 1-2 dl-t. Ismét letakarjuk, és nagyon vigyázzunk, hogy miközben emelgetjük a fedőt, a lecsapódott gőz az edénybe csöpögjön vissza (erre indiai barátom mindig kifejezetten ügyelt...).
  5. A paradicsomnak kb. 10-15 perc szükséges, hogy "összepépesedjen", de közben mindig kavargassuk meg, ismét csak azért, hogy nehogy lesüljön. Közvetlenül a csirkecomb előtt rászórhatjuk a koriander-, illetve kurkumaport (1:2-es arányban a kurkuma javára), illetve még egy kis chilliport, ha úgy érezzük, nem elég csípős. Kész a curry alapunk, most jöhetnek a combok.
  6. A combokat belefektetjük a curry alapunkba, kicsit megsózzuk, és óvatosan belekeverjük a szószba. Amikor kis "cseppeket" vélünk felfedezni a combok végeinél, jelenti, hogy készen vagyunk. Kb. 15-20 percet fog igénybe venni.
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 98
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 5849
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 28.

Ajánló

Köretnek basmati rizst, ill. ázsiai boltokban beszerezhető indiai kenyeret (pl. puri), valamint joghurtot ajánlanék. A joghurt jól kiegészíti, illetve kissé semlegesíti a túlzottan fűszeres vagy csípős ízeket.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Juciminyon 3 recept

Angliában egy kedves indiai barátommal éltem hónapokat együtt, és volt szerencsém tőle megtanulni az igazi tamil nadu-i curry elkészítését. Ez nem egy szimpla curryporral leszórt csirke, összesütve, hanem rengeteg fűszer ízléses keverékének csodája. Kedv szerint a megadott mennyiségek változtathatók, érdemes kísérletezni vele, egy kicsit kevesebbet, egy kicsit többet :). Valójában gondolom, arányra szórtuk a fűszereket, de most marékra nagyjából leszámoltam, hogy mégis át lehessen valahogyan adni a receptet. Igazi indiai hangulatot tud vele mindenki otthon kialakítani egy estére. A fűszereket érdemes erre kialakított ázsiai boltokból összehalászni, nekünk szerencsénk van, 5 percre van egy keralai árus. (Kerala, India legdélebbi csücske, híres fűszereiről.) A chillivel csínján! Nehogy elfedje a fahéj, szegfűszeg, kardamom harmóniáját! Remélem, ti is akkora örömötöket fogjátok benne lelni, mint ahogy mi is!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...