Currys csirke Indiából
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
53 kcal
-
200g paradicsom36 kcal
-
68g lilahagyma25 kcal
-
250g csirke alsócomb270 kcal
-
5 kcal
-
1g mustármag3 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
25g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
800g paradicsom144 kcal
-
270g lilahagyma98 kcal
-
1000g csirke alsócomb1079 kcal
-
16g fokhagymakrém22 kcal
-
2g mustármag10 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
12g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
100g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
-
1.1g napraforgó olaj10 kcal
-
36g paradicsom6 kcal
-
12.1g lilahagyma4 kcal
-
45g csirke alsócomb49 kcal
-
0.7g fokhagymakrém1 kcal
-
0.1g mustármag0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g kardamom0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g koriander0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
4.5g víz0 kcal
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33 g
Zsír
-
Összesen 22.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 154 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1848.8 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 50 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 60 mg
-
Foszfor 343 mg
-
Nátrium 1354 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 14.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 390.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 107 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 202 micro
-
β-karotin 899 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 5146 micro
-
Lut-zea 422 micro
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 132 g
Zsír
-
Összesen 88.9 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 23 g
-
Koleszterin 616 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7395.3 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 141 mg
-
Kálcium 201 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 242 mg
-
Foszfor 1372 mg
-
Nátrium 5415 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 58.4 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 1560.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 430 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 128 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 38 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 190 micro
-
Kolin: 425 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 808 micro
-
β-karotin 3595 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 20584 micro
-
Lut-zea 1689 micro
- 7% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 332.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 62 mg
-
Nátrium 243 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 70.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 36 micro
-
β-karotin 162 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 926 micro
-
Lut-zea 76 micro
Hozzávalók
-
3 ek napraforgó olaj
-
8 közepes db paradicsom
-
3 közepes db lilahagyma
-
8 db csirke alsócomb
-
2 teáskanál fokhagymakrém
-
2 kk mustármag
-
10 szem fekete bors
-
15 db kardamom
-
10 db szegfűszeg
-
3 db babérlevél
-
1 db fahéjrúd
-
2 teáskanál só
-
1 teáskanál koriander
-
3 teáskanál kurkuma
-
1 kk chili
-
1 dl víz
Elkészítés
- Kockázzuk fel a paradicsomot és a hagymát, tegyük őket külön tálkákba. Ha kész vagyunk ezzel, közepes lángon hevítsük fel az olajat. Ez a legfontosabb lépés, ezért fontos megemlíteni, hogy NE melegítsük túl az olajat, különben a fűszerek megégnek és keserű ízt kaphatunk!
- A közepesen felhevült olajba beledobjuk a mustármagot, fekete borsot, kardamomot (pattoghat!), szegfűszeget, chilipaprikát, és kb. 30-40 mp-ig hagyjuk "sercegni" őket, majd ha úgy látjuk, hogy eléggé "összeértek", a végére a babérlevelet és fahéjat épphogy megfuttatjuk (könnyen megég, főleg, ha túl forró az olaj). Ezután jöhet a durvára aprított lila hagyma.
- A lila hagymát jól összekeverjük a fűszerkeverékünkkel. Most hozzáadhatjuk az 1-2 teáskanál fokhagymakrémet, illetve megsózzuk, kicsit lejjebb vesszük a lángot, és letakarva hagyjuk őket összeérni. Időnként megkavarjuk, hogy nehogy odaégjen. Ha a hagyma üvegessé vált (ez kb. 5 percet vesz igénybe), hozzáadhatjuk a felkockázott paradicsomot, és ismét jól összekeverjük (ha sótlannak érezzük, itt jöhet még egy kis sózás).
- Itt fontos megjegyeznem, hogy minél több paradicsomot használunk, annál szószosabb hatást érhetünk el, de nem történik semmi probléma, ha kevesebb paradicsomot tudunk hozzátenni. Egy 3:2-es paradicsom:lila hagyma arányt azért mindenképp tartsunk. Letakarjuk, és itt adhatunk hozzá egy kis vizet, paradicsom levesességétől függően 1-2 dl-t. Ismét letakarjuk, és nagyon vigyázzunk, hogy miközben emelgetjük a fedőt, a lecsapódott gőz az edénybe csöpögjön vissza (erre indiai barátom mindig kifejezetten ügyelt...).
- A paradicsomnak kb. 10-15 perc szükséges, hogy "összepépesedjen", de közben mindig kavargassuk meg, ismét csak azért, hogy nehogy lesüljön. Közvetlenül a csirkecomb előtt rászórhatjuk a koriander-, illetve kurkumaport (1:2-es arányban a kurkuma javára), illetve még egy kis chilliport, ha úgy érezzük, nem elég csípős. Kész a curry alapunk, most jöhetnek a combok.
- A combokat belefektetjük a curry alapunkba, kicsit megsózzuk, és óvatosan belekeverjük a szószba. Amikor kis "cseppeket" vélünk felfedezni a combok végeinél, jelenti, hogy készen vagyunk. Kb. 15-20 percet fog igénybe venni.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 98
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5849
- Feltöltés dátuma: 2016. október 28.
Ajánló
Köretnek basmati rizst, ill. ázsiai boltokban beszerezhető indiai kenyeret (pl. puri), valamint joghurtot ajánlanék. A joghurt jól kiegészíti, illetve kissé semlegesíti a túlzottan fűszeres vagy csípős ízeket.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Angliában egy kedves indiai barátommal éltem hónapokat együtt, és volt szerencsém tőle megtanulni az igazi tamil nadu-i curry elkészítését. Ez nem egy szimpla curryporral leszórt csirke, összesütve, hanem rengeteg fűszer ízléses keverékének csodája. Kedv szerint a megadott mennyiségek változtathatók, érdemes kísérletezni vele, egy kicsit kevesebbet, egy kicsit többet :). Valójában gondolom, arányra szórtuk a fűszereket, de most marékra nagyjából leszámoltam, hogy mégis át lehessen valahogyan adni a receptet. Igazi indiai hangulatot tud vele mindenki otthon kialakítani egy estére. A fűszereket érdemes erre kialakított ázsiai boltokból összehalászni, nekünk szerencsénk van, 5 percre van egy keralai árus. (Kerala, India legdélebbi csücske, híres fűszereiről.) A chillivel csínján! Nehogy elfedje a fahéj, szegfűszeg, kardamom harmóniáját! Remélem, ti is akkora örömötöket fogjátok benne lelni, mint ahogy mi is!