Cukormentes aranygaluska vaníliasodóval
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
DoktorChick
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
Az aranygaluskához
-
50g finomliszt182 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
17g tej9 kcal
-
4g margarin30 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
25g dió164 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A vaníliasodóhoz
-
7g finomliszt24 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
133g tej75 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
13g tojássárgája43 kcal
Összesen
543
kcal
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
Az aranygaluskához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
100g tej56 kcal
-
25g margarin179 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
3g citromlé1 kcal
-
150g dió981 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A vaníliasodóhoz
-
40g finomliszt146 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
800g tej448 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
Összesen
3257
kcal
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
Az aranygaluskához
-
18.9g finomliszt69 kcal
-
3.5g tojás4 kcal
-
1.6g élesztő2 kcal
-
6.3g tej4 kcal
-
1.6g margarin11 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0.2g citromlé0 kcal
-
9.4g dió62 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
A vaníliasodóhoz
-
2.5g finomliszt9 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
50.4g tej28 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
Összesen
205
kcal
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.7 g
Zsír
-
Összesen 27.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 175 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 645.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 227 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 230 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.1 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 25.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 98 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 36 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 151 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 199 micro
Összesen
543
kcal
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 105.9 g
Zsír
-
Összesen 165.7 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 83 g
-
Koleszterin 1048 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3871.1 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 184 mg
-
Kálcium 1364 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 333 mg
-
Foszfor 1380 mg
-
Nátrium 575 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 324.6 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 151.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 589 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 214 micro
-
K vitamin: 29 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 572 micro
-
Kolin: 904 mg
-
Retinol - A vitamin: 566 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 241 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1194 micro
Összesen
3257
kcal
- 14% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 10.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 66 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 243.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 87 mg
-
Nátrium 36 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.4 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 37 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 36 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 75 micro
Összesen
205
kcal
Hozzávalók
Az aranygaluskához
-
30 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
2.5 dkg élesztő
-
1 dl tej
-
2.5 dkg margarin
-
7.5 ml folyékony édesítőszer
-
1 csipet só
-
1 teáskanál citromlé
A vaníliasodóhoz
-
4 dkg finomliszt
-
8 dl tej
-
1 kávéskanál vaníliaaroma
-
4 db tojássárgája
Elkészítés
Az aranygaluskához
- Aranygaluska
- A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben összekeverjük a lisztet, sót.
- Ha az élesztő kész, hozzáadjuk a liszthez a margarinnal, tojással, citrommal és édesítővel, majd kelt tésztát gyúrunk belőle.
- Ha a tészta szépen összeállt, letakarva, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
- Kelesztés után nyújtsuk ki a tésztát kb 1-1,5 cm vastagságúra, és egy kisebb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle kis köröket.
- Egy tortaformát vajazzunk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral.
- Kb 5 dkg margarin olvasszuk fel a tűzhelyen, keverjük össze a diót az édesítőszerrel.
- A kis "pogácsákat" mártsuk bele az olvasztott vajba, majd forgassuk meg az édesítős dióban. Pakoljuk őket szorosan egymás mellé a tortaformába. Ha a forma megtelt, szórjuk rá a tetejére a maradék diót, majd kelesszük újabb 30 percig.
- Előmelegített sütőben 160°C-on 25 perc alatt készre sütjük.
- Vaníliasodó
- 7 dl tejet forraljunk fel a tűzhelyen.
- 4 dkg lisztet keverjük el az édesítővel egy tűzálló tálban/lábasban, adjuk hozzá a vanília aromát, 4 tojássárgáját és 1 dl tejet. Keverjük csomómentesre.
- A forralt tejet szépen adagolva, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz.
- Az egészet lassú tűzön, folymatosan keverve (fontos, különben leég!) besűrűsítjük.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 126
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 13
- Össznézettség: 19147
- Feltöltés dátuma: 2012. október 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
DoktorChick
13 recept
Életem során nem sokszor ettem aranygaluskát, a legutóbbinak is több éve már. Egyik nap megszállt az ihlet, "de ennék egy jó aranygaluskát", úgyhogy a hétvégén nekiálltam. :) Több receptet is találtam, de mivel én mindent cukormentesen készítek, változtattam rajta egy-két dolgot. Nagyon-nagyon puha lett, még másnap vittem belőle anyukámnak is kóstolóba. :) A képhez hozzáfűzném, hogy a kis csíkok sajnos a reluxa miatt kerültek oda, de már nem tudtam új képet készíteni miután észrevettem, mert befaltuk a felét... :) Természetesen cukrosan is készíthető!