r
Nosalty Logó

Cukormentes aranygaluska vaníliasodóval

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
DoktorChick
Cukormentes aranygaluska vaníliasodóval
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 543 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 3257 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Összesen 205 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.6 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    645.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    227 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    230 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    54.1 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    98 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    36 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    95 micro
  • Kolin:
    151 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    199 micro
Összesen 543 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    105.9 g

Zsír

  • Összesen
    165.7 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    35 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    83 g
  • Koleszterin
    1048 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3871.1 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    184 mg
  • Kálcium
    1364 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    333 mg
  • Foszfor
    1380 mg
  • Nátrium
    575 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    324.6 g
  • Cukor
    42 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    151.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    589 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    214 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    572 micro
  • Kolin:
    904 mg
  • Retinol - A vitamin:
    566 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    241 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1194 micro
Összesen 3257 kcal
  • 14% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    243.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    86 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    87 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.4 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    9.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    37 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    36 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    15 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 205 kcal

Hozzávalók

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Elkészítés

Az aranygaluskához

  1. Aranygaluska
  2. A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben összekeverjük a lisztet, sót.
  3. Ha az élesztő kész, hozzáadjuk a liszthez a margarinnal, tojással, citrommal és édesítővel, majd kelt tésztát gyúrunk belőle.
  4. Ha a tészta szépen összeállt, letakarva, meleg helyen kb. 45 percet kelesztjük.
  5. Kelesztés után nyújtsuk ki a tésztát kb 1-1,5 cm vastagságúra, és egy kisebb pogácsaszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle kis köröket.
  6. Egy tortaformát vajazzunk ki, vagy béleljük ki sütőpapírral.
  7. Kb 5 dkg margarin olvasszuk fel a tűzhelyen, keverjük össze a diót az édesítőszerrel.
  8. A kis "pogácsákat" mártsuk bele az olvasztott vajba, majd forgassuk meg az édesítős dióban. Pakoljuk őket szorosan egymás mellé a tortaformába. Ha a forma megtelt, szórjuk rá a tetejére a maradék diót, majd kelesszük újabb 30 percig.
  9. Előmelegített sütőben 160°C-on 25 perc alatt készre sütjük.
  10. Vaníliasodó
  11. 7 dl tejet forraljunk fel a tűzhelyen.
  12. 4 dkg lisztet keverjük el az édesítővel egy tűzálló tálban/lábasban, adjuk hozzá a vanília aromát, 4 tojássárgáját és 1 dl tejet. Keverjük csomómentesre.
  13. A forralt tejet szépen adagolva, folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a tojássárgás alaphoz.
  14. Az egészet lassú tűzön, folymatosan keverve (fontos, különben leég!) besűrűsítjük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 126
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 13
  • Össznézettség: 19147
  • Feltöltés dátuma: 2012. október 05.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
DoktorChick 13 recept

Életem során nem sokszor ettem aranygaluskát, a legutóbbinak is több éve már. Egyik nap megszállt az ihlet, "de ennék egy jó aranygaluskát", úgyhogy a hétvégén nekiálltam. :) Több receptet is találtam, de mivel én mindent cukormentesen készítek, változtattam rajta egy-két dolgot. Nagyon-nagyon puha lett, még másnap vittem belőle anyukámnak is kóstolóba. :)  A képhez hozzáfűzném, hogy a kis csíkok sajnos a reluxa miatt kerültek oda, de már nem tudtam új képet készíteni miután észrevettem, mert befaltuk a felét... :) Természetesen cukrosan is készíthető!

Hozzávalók

Az aranygaluskához

A vaníliasodóhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...