Csülkös pacaltorta
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
sörös
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
250g sertéscsülök347 kcal
-
125g sertésköröm188 kcal
-
250g pacal213 kcal
-
85g vöröshagyma31 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
50g paprika8 kcal
-
4 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
11g mangalica zsír101 kcal
-
13g víz0 kcal
-
5g mustár3 kcal
Összesen
899
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
1000g sertéscsülök1390 kcal
-
500g sertésköröm753 kcal
-
1000g pacal850 kcal
-
340g vöröshagyma124 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
200g paprika33 kcal
-
16 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
45g mangalica zsír406 kcal
-
50g víz0 kcal
-
20g mustár12 kcal
Összesen
3600
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
31.4g sertéscsülök44 kcal
-
15.7g sertésköröm24 kcal
-
31.4g pacal27 kcal
-
10.7g vöröshagyma4 kcal
-
0.4g fokhagyma1 kcal
-
6.3g paprika1 kcal
-
0.6g sűrített paradicsom1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1.4g mangalica zsír13 kcal
-
1.6g víz0 kcal
-
0.6g mustár0 kcal
Összesen
115
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.3 g
Zsír
-
Összesen 53.5 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 514 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1692.6 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 90 mg
-
Kálcium 288 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 638 mg
-
Nátrium 574 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 519.3 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 5 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 47 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 626 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 10 micro
-
β-karotin 134 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 1438 micro
-
Lut-zea 149 micro
Összesen
899
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 353.1 g
Zsír
-
Összesen 214.1 g
-
Telített zsírsav 72 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 95 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 2058 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6770.5 g
-
Cink 33 mg
-
Szelén 359 mg
-
Kálcium 1153 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 357 mg
-
Foszfor 2552 mg
-
Nátrium 2297 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 2077.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 20 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 163 mg
-
D vitamin: 190 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 56 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 165 micro
-
Kolin: 2504 mg
-
Retinol - A vitamin: 43 micro
-
α-karotin 40 micro
-
β-karotin 535 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 5753 micro
-
Lut-zea 596 micro
Összesen
3600
kcal
- 13% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 6.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 212.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 36 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.4 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 65.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 181 micro
-
Lut-zea 19 micro
Összesen
115
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg sertésköröm
-
1 kg pacal
-
2 nagy fej vöröshagyma
-
4 gerezd fokhagyma
-
2 db paprika
-
2 dkg sűrített paradicsom
-
2 db babérlevél
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
fűszerpaprika ízlés szerint
-
őrölt fűszerkömény ízlés szerint
-
3 ek mangalica zsír
-
0.5 dl víz
-
2 ek mustár
Elkészítés
- A hagymát felkockázzuk, zsíron sütni kezdjük. Hozzájön a felkockázott paprika, ezt is dinszteljük, majd mielőtt rátennénk a pirospaprikát, előtte a sűrített paradicsom kerül. Tulajdonképpen pörköltalapot készítünk.
- Ezután jön a köröm, és felengedjük vízzel, kb. 2-3 dl-rel. Fűszerezzük: só, bors, kömény, babérlevél, fokhagyma. (Én kuktába szoktam készíteni.) Addig kell főzni, hogy ne essen szét a köröm, de könnyedén ki lehessen csontozni.
- Mikor elkészült, kicsontozzuk. A visszamaradt pörköltet a köröm és a babérlevél nélkül összeturmixolojuk.
- A bőrös csülöknek igazából csak a bőre kell. Ezt lefejtjük a csülökről (én babgulyást szoktam készíteni belőle). A bőrös részt felkockázzuk, és kevés zsíron egy kicsit megpirítjuk. Vigyázat, mert könnyen odaéghet! Nem szabad megsütni, éppen csak annyira, hogy még puha maradjon, de legyen egy kis sült íze.
- Hozzátesszük a konyhakész pacalt, és felöntjük azzal a pörköltlével, amiben a köröm megfőtt, és amit összeturmixoltunk. Szükség szerint újból fűszerezzük. Jó fűszeres legyen, a pacal imádjaa fűszereket. (Mások azért fűszerezik, hogy elnyomják a pacal ízét, "szagát", de szerintem azért, hogy inkább kiemeljük.) Addig főzzük, amíg a pacal megpuhul. Ez kuktában is legalább 1-1,5 óra. Utánakóstolunk, és 1-2 ek mustárt teszünk hozzá, és összeforraljuk.
- A vízből kevés kell a főzés során. (Én kuktában készítem, így kevés kell, mert nem párolog annyi el belőle.) A végeredmény az legyen, hogy a víiet párologtassuk el a legvégén. A kész pacalt formába öntjük, és abban hagyjuk kihűlni. A köröm és a csülök garantáltan egybentartja.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8726
- Feltöltés dátuma: 2011. szeptember 12.
Ajánló
Hűtve szeletelem, ilyenkor olyan, mintha gumis lenne, de melegítéskor pörkölt állagú lesz. Amikor tehetem, friss zöldségekkel díszítem, télen pedig savanyúsággal.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A pacal apósom egyik kedvence, de anyósom utálja. Innét volt az ötlet, hogy születésnapjára pacalt készítek. Mikor elkészült, beleöntöttem egy mély edénybe, és hagytam kihűlni. Mikor másnap vittem volna ajándékba, úgy egyben maradt a pacal, mikor kivettem az edényből, szeletelni lehetett, mint a tortát. Hát feldíszítettem.