Csokoládétortácska-variációk
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
Az omlós tésztakosárkákhoz (ebből a mennyiségből 3x12 tortácska süthető)
-
42g finomliszt152 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
16g porcukor61 kcal
-
5g mandula30 kcal
-
9g tojás12 kcal
A csokoládékrémhez
-
7g tej4 kcal
-
17g habtejszín49 kcal
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
9g tojás12 kcal
A csoki-narancs tortácskához
-
1g narancshéj0 kcal
A csoki-krokant tortácskához
-
8g mandula49 kcal
-
8g törökmogyoró52 kcal
-
8g dió55 kcal
-
25g cukor97 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
Az omlós tésztakosárkákhoz (ebből a mennyiségből 3x12 tortácska süthető)
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
-
300g vaj2151 kcal
-
190g porcukor735 kcal
-
60g mandula354 kcal
-
110g tojás138 kcal
A csokoládékrémhez
-
80g tej45 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
110g tojás138 kcal
A csoki-narancs tortácskához
-
6g narancshéj6 kcal
A csoki-krokant tortácskához
-
100g mandula590 kcal
-
100g törökmogyoró629 kcal
-
100g dió654 kcal
-
300g cukor1161 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
Az omlós tésztakosárkákhoz (ebből a mennyiségből 3x12 tortácska süthető)
-
21.2g finomliszt77 kcal
-
0g só0 kcal
-
12.7g vaj91 kcal
-
8.1g porcukor31 kcal
-
2.5g mandula15 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
A csokoládékrémhez
-
3.4g tej2 kcal
-
8.5g habtejszín25 kcal
-
8.5g étcsokoládé46 kcal
-
4.7g tojás6 kcal
A csoki-narancs tortácskához
-
0.3g narancshéj0 kcal
A csoki-krokant tortácskához
-
4.2g mandula25 kcal
-
4.2g törökmogyoró27 kcal
-
4.2g dió28 kcal
-
12.7g cukor49 kcal
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 50.3 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 134 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 520.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 103 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 99 mg
-
Foszfor 246 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 88.9 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 33.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 244 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 239 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 95 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 158.3 g
Zsír
-
Összesen 603 g
-
Telített zsírsav 252 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 226 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 91 g
-
Koleszterin 1603 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6244 g
-
Cink 21 mg
-
Szelén 256 mg
-
Kálcium 1236 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 1193 mg
-
Foszfor 2956 mg
-
Nátrium 511 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 25 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1066.6 g
-
Cukor 610 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 406 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2928 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 68 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 205 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 494 micro
-
Kolin: 833 mg
-
Retinol - A vitamin: 2871 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 687 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1136 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 25.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 52 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.3 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 17.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 124 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 122 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 29 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
Az omlós tésztakosárkákhoz (ebből a mennyiségből 3x12 tortácska süthető)
-
500 g finomliszt
-
4 csipet só
-
300 g vaj
-
190 g porcukor
-
2 db tojás
A csokoládékrémhez
-
0.8 dl tej
-
2 dl habtejszín
-
200 g étcsokoládé
-
2 db tojás
A csoki-narancs tortácskához
A csoki-krokant tortácskához
-
100 g mandula
-
100 g törökmogyoró
-
100 g dió
-
300 g cukor
Elkészítés
Az omlós tésztakosárkákhoz (ebből a mennyiségből 3x12 tortácska süthető)
- Omlós tésztakosárkák elkészítése:
- (Az összegyúrt tészta egyharmadát sütjük ki, a többit két egyenlő részben elrakhatjuk fagyasztóba.)
- A munkalapon vagy egy nagy tálban szitáljuk össze a szárazanyagokat.
- Adjuk hozzá a tojást és apró darabokban a vajat .
- A tésztát először morzsolgatva, majd gondosan összegyúrva dolgozzuk össze, hogy lágy, egyenletes tésztát kapjunk.
- Osszuk a tésztát háromfelé, és tegyük hűtőbe legalább 4 órára.
- A pihentetett tésztát kivajazott-kilisztezett muffinformában süssük meg félig (kb. 8 perc). Sütéshez súlyozzuk le babbal a tésztát, hogy a kosárkák ne deformálódjanak.
- A félig megsült kosárkákat hagyjuk a formában kihűlni.
- Csokoládékrém elkészítése (12 tortácskához) és a kosárkák készre sütése:
- Forrósítsuk fel a tejet és a tejszínt.
- Gőz fölött kezdjük el olvasztani a kockákra tört csokoládét.
- Öntsük rá a tejszín-tej keveréket, és folyamatosan kevergetve főzzük össze a csokoládéval.
- Csurgassuk bele a tojásokat elhabarva, és habverővel kevergetve addig főzzük, amíg a krém kb. 80 fokra melegszik (ezen a hőmérsékleten a pudinghoz hasonlóan besűrűsödik).
- Ízesítsük be a csokoládékrémet, majd töltsük bele a kosárkákba.
- Süssük készre kb. 10 perc alatt.
- "Maják titka" ízesítéshez:
- Keverjünk a csokoládékrémbe 30 g durvára tört kakaóbabot és 1 tk "Maják titka" fűszerkeveréket.
- Miután a tortácskák kisültek, a tetejüket díszítsük a maradék kakaóbabbal.
- Csoki-narancs ízesítéshez:
- Egy narancs lereszelt héjával ízesítsük a csokoládékrémet.
- Csoki-krokant tortácskákhoz:
- Süssük készre a tortácskákat a sima csokoládékrémmel.
- Készítsünk grillázst olajos magvak keverékéből.
- Terítsük ki a forró grillázst szilikonlapra vagy sütőpapírra, és hagyjuk kihűlni.
- Miután kihűlt, törjük össze a grillázst, majd szitáljuk át. A szitán fennmaradó 2-3 mm-es grillázsdarabokkal szórjuk meg gazdagon a kisült csokitortácskákat.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 173
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 20003
- Feltöltés dátuma: 2010. április 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Gérard Depardieu csokitortácskáinak krémje és Pierre Hermé mandulás omlós tésztája találkozik minden földi jóval: a csokikrémet háromfelé vettem, és kavargatni kezdtem... A csoki-krokant apropója, hogy pár hete "csak úgy" csináltam egy kis grillázst összetörve, átszitálva, és elraktam egy kis üvegbe. Ez a fincsi, ropogós keverék bármilyen készre főzött krémet feldob, és ropogós marad benne. Ízre és méretre is ilyesmi, ami az IKEA-s Daim tortában ropog, szóval biztosra mentem, mikor csokikrémmel házasítottam. A narancsos ízre mondhatnám, hogy "csak úgy", de az igazság az, hogy szemezek egy ideje a szakács férjecském narancshéjcsíkozó késével, faragni kezdtem, fini volt az illata, belekerült a csokikrémbe. Ez is megérte. A "Maják titka" íz Azték Choxolat! ihletésű. Reggel ott kezdtem a napot, beszereztem a kakaóbabot és a fűszert, és ahogy az lenni szokott, csokoládéillatba burkolózva az inspirációt. Ezért a tortácska-variációért különösen izgultam, de mennyei lett, minden csokimegszállottnak szívből ajánlom. A "Maják titka" csíp egy picit, aki nem szereti csípősen fűszerezni a csokoládét, kipróbálhatja pici kardamommal vagy fahéjjal, és persze a kakaóbabot is elhagyhatjuk... csak nem érdemes ;-).