Csokoládés-pekándiós babkatorta krémlikőrös vaníliasodóval
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 39% Zsír
Kelt tészta
-
50g finomliszt182 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
4 kcal
-
0g só0 kcal
-
13g tej7 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
14g vaj102 kcal
Csokoládés töltelék
-
13g vaj90 kcal
-
17g étcsokoládé91 kcal
-
6g barna cukor22 kcal
-
0 kcal
-
83g pekándió576 kcal
-
4g étcsokoládé23 kcal
Vaníliasodó
-
67g tej37 kcal
-
8g tojássárgája27 kcal
-
0 kcal
-
3 kcal
-
7g cukor26 kcal
-
16 kcal
-
8g likőr27 kcal
Összesen
1289
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 39% Zsír
Kelt tészta
-
600g finomliszt2184 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
14g instant élesztő46 kcal
-
0g só0 kcal
-
150g tej84 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
170g vaj1219 kcal
Csokoládés töltelék
-
150g vaj1076 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
70g barna cukor266 kcal
-
0 kcal
-
1000g pekándió6910 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
Vaníliasodó
-
800g tej448 kcal
-
100g tojássárgája322 kcal
-
0 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
191 kcal
-
100g likőr327 kcal
Összesen
15459
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 39% Zsír
Kelt tészta
-
15.7g finomliszt57 kcal
-
3.1g porcukor12 kcal
-
0.4g instant élesztő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
3.9g tej2 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
4.4g vaj32 kcal
Csokoládés töltelék
-
3.9g vaj28 kcal
-
5.2g étcsokoládé28 kcal
-
1.8g barna cukor7 kcal
-
0 kcal
-
26.1g pekándió180 kcal
-
1.3g étcsokoládé7 kcal
Vaníliasodó
-
20.9g tej12 kcal
-
2.6g tojássárgája8 kcal
-
0.1g vanília kivonat0 kcal
-
0.3g vaníliás cukor1 kcal
-
2.1g cukor8 kcal
-
1.3g étkezési keményítő5 kcal
-
2.6g likőr9 kcal
Összesen
402
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20 g
Zsír
-
Összesen 95 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 199 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 873.2 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 198 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 403 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.3 g
-
Cukor 41 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 31.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 251 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 149 mg
-
Retinol - A vitamin: 243 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 82 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 182 micro
Összesen
1289
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 239.9 g
Zsír
-
Összesen 1139.5 g
-
Telített zsírsav 304 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 529 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 239 g
-
Koleszterin 2391 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10477.9 g
-
Cink 60 mg
-
Szelén 358 mg
-
Kálcium 2382 mg
-
Vas 59 mg
-
Magnézium 1753 mg
-
Foszfor 4836 mg
-
Nátrium 962 mg
-
Réz 16 mg
-
Mangán 53 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1143.1 g
-
Cukor 498 mg
-
Élelmi rost 134 mg
VÍZ
-
Összesen 376.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3010 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 337 micro
-
K vitamin: 82 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 27 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 930 micro
-
Kolin: 1789 mg
-
Retinol - A vitamin: 2922 micro
-
α-karotin 56 micro
-
β-karotin 979 micro
-
β-crypt 139 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2180 micro
Összesen
15459
kcal
- 8% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 39% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.3 g
Zsír
-
Összesen 29.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 62 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 273.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 62 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 25 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 9.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 79 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 76 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
402
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Kelt tészta
-
120 g porcukor
-
2 tasak (7 gr) instant élesztő
-
1 csipet só
-
3 db tojás
Csokoládés töltelék
-
150 g vaj
-
200 g étcsokoládé
-
70 g barna cukor
-
3 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
Vaníliasodó
-
8 dl tej
-
5 db tojássárgája
-
1 teáskanál vanília kivonat
-
1 csomag vaníliás cukor
-
80 g cukor
-
50 g étkezési keményítő
-
1 dl likőr
Elkészítés
Kelt tészta
- A tésztához összedolgozzuk a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, a 3 egész tojást és a langyos tejet.
- Alaposan kidagasztjuk a tésztát, és cipót formázunk belőle, majd lefedve 40-50 percig meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. 1 centi vastag téglalapra nyújtjuk.
- Megkenjük mindenhol a kihűlt csokoládés krémmel (lásd: Csokoládés töltelék), megszórjuk a durvára vágott pekánnal és az étcsokoládé-darabokkal.
- A hosszabbik oldalától elkezdve feltekerjük, majd egy éles késsel hosszában ketté vágjuk a tekercset. Próbáljuk meg minél szorosabban összefonni a két rudat, ügyelve arra, hogy a töltelékes rész felfele legyen. Így lesz szép, jellegzetes a babkánk külseje.
- A fonatból koszorút formázunk, és határozott mozdulattal áttesszük egy kivajazott-kilisztezett 25 centis tortaformába. Meleg helyen, letakarva még 30-40 percig kelesztjük.
- 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt megsütjük.
- Fogyasztás előtt hagyjuk hűlni, majd a langyos vaníliasodóval tálaljuk. (lásd: Vaníliasodó)
Csokoládés töltelék
- A töltelékhez vízgőz fölött összeolvasztjuk a hozzávalókat, majd hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt rákenjük a tésztára. Érdemes ezzel a munkafolyamattal kezdeni.
Vaníliasodó
- Egy lábasban elkezdjük melegíteni a tej 3/4-ét.
- A maradékot keverőtálba öntjük, és csomómentesre keverjük a többi hozzávalóval (kivéve a likőrt).
- Miután a tej enyhén felforrt, apránként hozzáöntjük a tojásos keverékhez, hőkiegyenlítés végett.
- Majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és visszatesszük a tűzhelyre. Folyamatosan kevergetjük, figyelve rá, hogy ne égjen le az alja (a cukor miatt), illetve hogy ne csomósodjon be.
- Közepesen sűrű krémet főzünk belőle. Akkor jó, ha még folyós, de bevonja egy evőkanál hátulját. Ezután adjuk hozzá a likőrt, és hagyjuk hűlni.
- Szószos kiöntőben szervírozzuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 120
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 12713
- Feltöltés dátuma: 2021. március 17.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
karácsony
kategória:
karácsonyi sütemények
további kategória:
húsvét
kategória:
kalács receptek húsvétra
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Hagyományos húsvéti kalács helyett idén egy nagyon extra csokoládés-pekándiós babkatortát készítettem, krémlikőrös vaníliasodóval! Megőrülsz-megvadulsz! A babka a lengyel zsidó konyha egyik tradicionális süteménye, de hallottam már ukrán és mediterrán eredetvonalról is. Viszont egy biztos: nagyon guszta, nagyon finom, szóval abszolút ideális választás húsvétra (is).