Csőben sült zöldségek zenei aláfestéssel
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
A zöldséghez
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
100g csirkemellfilé120 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
30 kcal
-
0g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
8g ketchup8 kcal
-
1g barna cukor2 kcal
-
100g padlizsán24 kcal
-
50g cukkini8 kcal
-
25g parmezán sajt98 kcal
A rizshez
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
A zöldséghez
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
400g csirkemellfilé480 kcal
-
7g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
0g chili0 kcal
-
120 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
2g oregánó4 kcal
-
30g ketchup30 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
400g padlizsán95 kcal
-
200g cukkini32 kcal
-
100g parmezán sajt392 kcal
A rizshez
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
A zöldséghez
-
4.6g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
0.8g olívaolaj7 kcal
-
20.5g csirkemellfilé25 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.1g bors0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
25.6g passzírozott paradicsom6 kcal
-
0.1g bazsalikom0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
1.5g ketchup2 kcal
-
0.1g barna cukor0 kcal
-
20.5g padlizsán5 kcal
-
10.2g cukkini2 kcal
-
5.1g parmezán sajt20 kcal
A rizshez
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36.5 g
Zsír
-
Összesen 16.3 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3307.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 356 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 535 mg
-
Nátrium 2268 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.4 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 380.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 97 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 447 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 18273 micro
-
Lut-zea 1109 micro
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 145.8 g
Zsír
-
Összesen 65.1 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 360 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13230.8 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 1422 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 433 mg
-
Foszfor 2142 mg
-
Nátrium 9073 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.7 g
-
Cukor 49 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 1521.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 388 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 53 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 259 micro
-
Kolin: 466 mg
-
Retinol - A vitamin: 237 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1788 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 73094 micro
-
Lut-zea 4437 micro
- 8% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 677.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 73 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 110 mg
-
Nátrium 465 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 78 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 12 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 92 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 3745 micro
-
Lut-zea 227 micro
Hozzávalók
A zöldséghez
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
2 ek olívaolaj
-
1 tk só
-
1 tk bazsalikom
-
1.5 tk oregánó
-
2 ek ketchup
-
0.5 teáskanál barna cukor
-
1 db padlizsán
-
1 közepes db cukkini
A rizshez
Elkészítés
A zöldséghez
- A barna rizst mossuk le egy szűrőben, majd egy kis lábosba olívaolajon pirítsuk meg, öntsük hozzá a vizet és egy 1 tk sót, főzzük meg. Ha víz már csak a rizs szintjéig ér, akkor elzárjuk a tűzhelyet. A rizst lefedve hagyjuk, és megvárjuk, míg felszívja a maradék vizet.
- Pucoljunk meg, és aprítsunk fel a vöröshagymát és a fokhagymát. Egy nagy wokszerű serpenyőben először a vöröshagymát pároljuk üvegesre olívaolajon, majd tegyük bele a fokhagymát is, és pároljuk együtt őket.
- Tegyük bele a darált csirkemellet, 1 tk sót, 1 kk őrölt borsot. Pároljuk őket 5 percen keresztül.
- Aprítsunk bele a 2 db chilipaprikát, és öntsük hozzá a paradicsomlevet vagy -pürét.
- Tegyük bele a bazsalikomot, oregánót, barna cukrot, ketchupot, főzzük együtt 10 percig.
- Kockázzuk bele a cukkinit és a padlizsánt is, nem kell meghámozni őket. Pároljuk tovább fedő nélkül 5 percig nagy lángon, közben kevergessük.
- Borítsuk bele, majd keverjük el benne a rizst.
- Fogjunk egy jénai edényt, borítsuk bele az egészet, majd egyengessük el benne.
- A tetejére reszeljünk sajtot, majd szórjuk meg friss bazsalikommal.
- Toljuk be a sütőbe 190 fokra 30 percig alsó-felső sütés légkeveréssel, majd további 10 percre 220 fokon, míg a sajt rá nem pirul.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Receptkönyvben: 168
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 18722
- Feltöltés dátuma: 2011. május 04.
Ajánló
Ha hagyod kicsit kihűlni, elhalkuló zongorás levezetés, akkor könnyebb szeletelni. Kiosztod, állva tapsolnak. Komponálj, komponálj, komponálj. (nem azt mondtam, hogy ácsorogj egy vízi járművön, hanem a konyhában, áááá :))
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Mária nagyon örült, hogy kisfia szívesen vesz részt a konyhai teendők elvégzésében olyannyira, hogy már szinte egyedül főz. És nem is akármilyen ételeket komponál. A szomszédok, de már a környék is a csodájára jár. Állítólag már az Udvarban is tudnak róla, és küldenek valami tudósfélét, hogy megnézze a gyermeket. A fiú egyre kiforrottabb ízléssel állítja össze a hozzávalókat, készíti el az ételeket, a saját receptjeit. 5-6 évesen ez kész csoda. Igaz, a konyha utána úgy néz ki, mint egy csatatér. Efféle gondolatokkal foglalta le magát Mária, miközben hazafelé ballagott az ausztriai Salzburg város egy kis utcáján. Ma az apja vigyáz a kisfiúra. Ez kicsit idegesítette az asszonyt. Mária szerint Leopold - mert így hívták az apát -, túl sokat foglalkozik a gyerek képzésével, nem törődik a hétköznapi dolgokkal, így Máriára maradnak az otthoni teendők. Bosszantó. Közben hazaért. Lenyomta a bejárati ajtón a nagy, nehéz kilincset. Az ajtó kinyílt. A látvány önmagáért beszélt. Leopold a kanapén heverve jegyzetelt a következő fellépésről, a kisfia a konyhában tevékenykedett. A konyha… a konyha, pedig egy frontvonalhoz hasonlított, melynek a közepén ott ált a kisfiú, mint egy tapasztalt tábornok. Szanaszét hevertek a mosatlan edények, de az étel elkészült. A fia készítette, és isteni finom volt. Ha Leopold vette volna a fáradtságot, és egy kicsit odafigyelt volna a gyermekre, akkor most nem kellene a nap hátralévő részében a konyhát takarítania. De nem figyelt. Jellemző. Ez a Leopold egy semmirekellő, egyszerűen kihasználja a gyereket és engem is. Elegem van. - Jól van Mozart! - mondta Mária. - Eredj be most már be a szobába és zongorázz egy kicsit, míg én elpakolok utánad. Ez így van jól. Te főztél, én mosogatok! - mondta az asszony, majd befordult a konyhába, de előtte leosztotta Leopoldot…Hát így is lehetett volna. Meggyőződésem, hogy a főzés teljesen olyan, mint a zeneszerzés. A komoly és a könnyű zenei irányok olyanok, mint a színes nemzetközi konyhák sokasága, a sok hozzávaló, összetevő pedig, mint a hangszerek és zenészek. De azért, mert leültetünk egymás mellé egy koncertteremben 4-5 zenészt különböző hangszerrel a kezükben, esetleg a szájukban, attól az még nem zene, vagy max vmi alter színházban kinyúlt pulóveres egyetemisták bólogatnak rá, hogy nagyon kúl, de azért ez nem pálya. Ez ugyan így jellemző a főzésre is. Azért mert összedobálunk egy nagy fazékba 4-5 hozzávalót, az még nem étel, vagy ha esetleg az is lesz belőle, nem fog mindenkinek ízleni, max a KASZ érdeklődik majd utána (Kóborkutyák Anoním Szervezete). Szükség van egy zeneszerzőre, karmesterre, illetve egy szakácsra, aki levezényli az egészet. Na, akkor kezdjük egy kis jazz-zel… Római rakott Jazz: A szokásos módon főzz meg 1 dl barna rizst félig (lemosod, lecsepegteted, olívaolajon megpirítod, 1dl vízzel felfőzöd). Most ül be a közönség a koncertedre. Egy klubban vagyunk, vhol Olaszországban. Talán Róma. A pincérek kihozzák a söröket és bort bontanak. Tedd félre, közben pucolj 1 vöröshagymát és 3 gerezd fokhagymát, mindkettőt apróra aprítsd fel. Egy halk, kis dobos felvezetés. Szükséged van egy nagy, mély, wokszerű serpenyőre. Megjött a basszus dob is. A vöröshagymát olívaolajon párold üvegesre, majd a felkockázott fokhagymát is szórd bele. Kevergesd, oda ne égjen. Ez most már a dobseprűzés. Kell 40 dkg darált csirkemell. Ezt dobd a hagymára, 1 tk só, 1 kk őrölt fekete bors. Bekapcsolódik a zongora. Kicsit pirítsd meg, majd párold kb. 5 percen keresztül, aztán hozzáapirítasz 2 db kb. 4 cm-es szárított, ha nincs, akkor 1,5 kk őrölt chilipaprikát. Ez egyértelműen egy trombita és egy szaxofon hangja. Ha mázlista vagy, akkor előkapod a kamrából a nagymamától kapott házi paradicsomlevet, és a csirkére löttyintesz 0,3 dt-t. Igen, ez volt a hegedű és egy kis szájharmonika. Ha nincs, akkor egy nagyobb sűrített paradicsomot felhígítasz 2,5 dl vízzel, zutty a csirkére. Tegyél rá 1 tk bazsalikomot, 1,5 tk oregánót, 2 ek ketchupot és 1-2 kk barna cukrot vagy mézet. Ezek a cintányérok. Az egészet alaposan keverd el, és főzd 10 percig. Kockázz fel 1 db cukkinit, 1 db padlizsánt. Egyiket sem kell megpucolni, mehet bele héjastól. Ez, barátom, a nagybőgő. Forgasd bele a szószos csirkébe, borítsd hozzá a rizst. Fogj egy jénait, vagy egy tűzálló tálat, öntsd bele az egészet. Reszelj sajtot a tetejére, vagy tegyél rá mozzarellát, parmezánt. A legjobb, ha ezeket kombinálod, és a tetejét bazsalikomlevelekkel díszíted. Ne fedd le. Most már együtt szól minden. Told a sütőbe 190 fokra, alsó-felső sütésre. Süsd 30 percen keresztül, ha lehet, akkor légkeveréssel, hogy a felesleges víz elpárologhasson, aztán 220 fokon további 10 perc, míg megpirul a sajt.