Marokkói csirke tagine mandulával és aszalt szilvával
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
csirke pácolása
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 csipet chili
-
1 kk bors
-
1 tk gyömbérpor
-
1 tk római kömény
-
1 tk kurkuma
-
1 tk fahéj
-
1 tk ras el hanout
-
40 ml olívaolaj
-
1 citromból nyert citromlé
-
1.5 dl víz
-
1 tk só
szilva
-
125 g aszalt szilva
-
3 ek cukor
-
2 db fahéjrúd
-
2 dl víz
tagine
-
2 ek olívaolaj
-
1 db vöröshagyma
-
1 csipet só
-
3 db babérlevél
-
4 db burgonya
-
3 dl csirke alaplé
-
petrezselyem ízlés szerint
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
csirke pácolása
-
100g csirkecomb111 kcal
-
100g csirkemellfilé120 kcal
-
5g fokhagyma6 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bors1 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
10g olívaolaj88 kcal
-
10g citromlé2 kcal
-
38g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
szilva
-
31g aszalt szilva75 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
50g víz0 kcal
tagine
-
4g olívaolaj35 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
100g burgonya58 kcal
-
75g csirke alaplé5 kcal
-
25g mandula148 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
csirke pácolása
-
400g csirkecomb445 kcal
-
400g csirkemellfilé480 kcal
-
18g fokhagyma24 kcal
-
0g chili0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
40g olívaolaj354 kcal
-
40g citromlé9 kcal
-
150g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
szilva
-
125g aszalt szilva300 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
200g víz0 kcal
tagine
-
16g olívaolaj141 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
400g burgonya231 kcal
-
300g csirke alaplé21 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
csirke pácolása
-
17.3g csirkecomb19 kcal
-
17.3g csirkemellfilé21 kcal
-
0.8g fokhagyma1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0 kcal
-
1.7g olívaolaj15 kcal
-
1.7g citromlé0 kcal
-
6.5g víz0 kcal
-
0.3g só0 kcal
szilva
-
5.4g aszalt szilva13 kcal
-
1.3g cukor5 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
8.6g víz0 kcal
tagine
-
0.7g olívaolaj6 kcal
-
3.9g vöröshagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
17.3g burgonya10 kcal
-
12.9g csirke alaplé1 kcal
-
4.3g mandula25 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.1 g
Zsír
-
Összesen 38.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 23 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1802.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 140 mg
-
Foszfor 491 mg
-
Nátrium 1022 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.4 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 7 mg
Víz
-
Összesen 296.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 132 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 126 micro
-
β-crypt 30 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 105 micro
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 156.5 g
Zsír
-
Összesen 153.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 91 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 485 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7210.6 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 136 mg
-
Kálcium 432 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 560 mg
-
Foszfor 1966 mg
-
Nátrium 4089 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.7 g
-
Cukor 89 mg
-
Élelmi rost 27 mg
Víz
-
Összesen 1185.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 143 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 35 mg
-
C vitamin: 87 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 121 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 58 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 527 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 71 micro
-
β-karotin 505 micro
-
β-crypt 118 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 419 micro
- 9% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 311.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 176 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 51.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 6 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Elkészítés
csirke pácolása
- A csirkecombot és -mellet, ha szükséges, megtisztítjuk - fontos, hogy ne legyen rajta bőr, hiszen a tagine-ban a húst főzzük, nem pirítjuk, így a bőr nem lenne kellemesen ropogós. Használhatunk csak mellet vagy csak combot is, ahogyan szimpatikus.
- Egy tálban összekeverjük a pác hozzávalóit: a reszelt fokhagymát, a fűszereket, az olívaolajt, a citromlevet, a vizet és bőségesen sózzuk is. Végül jöhetnek bele a csirkerészek, amiket alaposan forgassunk bele a pácba.
- Hagyjuk pihenni a húst a pácban legalább fél órára, addig előkészítjük az aszalt szilvát.
szilva
- Az aszalt szilvát egy kis forralóba tesszük a cukorral, a fahéjrúddal és a vízzel.
- Alacsony lángon felforraljuk, majd nagyjából 10-15 percet. főzzük, mialatt a folyadék elpárolog, a szilva megpuhul és kellemes, karamellszerű szósz vonja be. Ezután félretesszük, majd csak a főzés végefelé lesz rá szükségünk.
tagine
- Nagyon fontos, hogy ha rendes tagine-t használunk: akár hagyományos, agyag edényünk van, akár európaibb kerámiatagine, egyik sem indukciós. Ahhoz, hogy használni tudjuk, szükségünk van egy indukciós átalakító fémlapra. A hagyományos tagine-t sütőben nem szabad használni, mert szétrepedhet, he viszont nincs is marokkói edényünk, akkor sem kell aggódni, hasonló eredményt érhetünk el, ha sütőben készítjük el a csirkét egy jóféle római tálban vagy fedeles, mázas kerámiaedényben.
- Ha tagine-t használunk, kezdjük azzal, hogy kevés olívaolajon a hagymát megpároljuk, mehet rá egy jó csipet só is.
- Amikor a hagyma már puha, mehetnek rá a bepácolt csirkedarabok, majd óvatosan öntsük rá a páclevet is. Hozzáadjuk a babérleveleket, majd lefedjük a tagine tetejével és hagyjuk főni kb. 15-20 percet.
- Közben megpucoljuk és feldaraboljuk a burgonyát, majd a negyed óra leteltével a csirke köré pakoljuk. Felöntjük az alaplével, majd lefedve magára hagyjuk legalább 1,5 órát főni. Közben egy-két alkalommal érdemes rákukkantani, elég-e a folyadék az edényben, de kerüljük, hogy túl gyakran nyitogassuk a tagine-t, mert akkor a kiszökő gőz hiányában nem tud rendesen főni-puhulni a hús.
- Amikor a csirke már jónak tűnik, megszórjuk a pirított mandulával (blansírozottat használjunk) valamint az előkészített aszalt szilvával. Lefedjük és további 15 percet hagyjuk főni, hogy összeérjenek az ízek.
- A kész csirkét a tagine-ban tálaljuk, majd tányérokba szedve fogyasztjuk. Kuszkusszal vagy lepénykenyérrel körítve az igazi, és savanyúságot vagy friss salátát is kínálhatunk mellé.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 15 perc
- Sütés ideje: 120 perc
A marokkói konyha legjava a tagine, amiből rengetegféle létezik, a legtöbbet azonban csirkével készítik. A leggyakoribb ízesítés a citromos-olajbogyós, azonban marokkói utazásom során nekem ez a mandulás-aszalt szilvás ízvilág sokkal jobban bejött az izgalmas, mély, fűszeres ízeivel. Tagine hiányában sütőben is elkészíthetjük római tálban, és bár lassan készül, sok aktív tennivaló nincs vele, így bátran álljunk neki akár kezdő konyhatündérként is.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!