r
Nosalty Logó

Marokkói csirke tagine mandulával és aszalt szilvával

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Rosanics Petra
Marokkói csirke tagine mandulával és aszalt szilvával
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

csirke pácolása

szilva

tagine

686
Kalória
39.1g
Fehérje
49.4g
Szénhidrátok
38.3g
Zsír
296.4g
Víz
121.4g
Koleszterin
6.8g
Rost
22.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

csirke pácolása

szilva

tagine

Összesen 686 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

csirke pácolása

szilva

tagine

Összesen 2747 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír

csirke pácolása

szilva

tagine

Összesen 117 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    39.1 g

Zsír

  • Összesen
    38.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    121 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1802.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    140 mg
  • Foszfor
    491 mg
  • Nátrium
    1022 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.4 g
  • Cukor
    22 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    296.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    22 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    132 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    18 micro
  • β-karotin
    126 micro
  • β-crypt
    30 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    105 micro
Összesen 686 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    156.5 g

Zsír

  • Összesen
    153.2 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    91 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    485 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7210.6 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    136 mg
  • Kálcium
    432 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    560 mg
  • Foszfor
    1966 mg
  • Nátrium
    4089 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    197.7 g
  • Cukor
    89 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

Víz

  • Összesen
    1185.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    143 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    35 mg
  • C vitamin:
    87 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    121 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    58 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    527 mg
  • Retinol - A vitamin:
    94 micro
  • α-karotin
    71 micro
  • β-karotin
    505 micro
  • β-crypt
    118 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    419 micro
Összesen 2747 kcal
  • 9% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 70% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    21 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    311.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    176 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.5 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    51.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    23 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    18 micro
Összesen 117 kcal

Elkészítés

csirke pácolása

  1. A csirkecombot és -mellet, ha szükséges, megtisztítjuk - fontos, hogy ne legyen rajta bőr, hiszen a tagine-ban a húst főzzük, nem pirítjuk, így a bőr nem lenne kellemesen ropogós. Használhatunk csak mellet vagy csak combot is, ahogyan szimpatikus.
  2. Egy tálban összekeverjük a pác hozzávalóit: a reszelt fokhagymát, a fűszereket, az olívaolajt, a citromlevet, a vizet és bőségesen sózzuk is. Végül jöhetnek bele a csirkerészek, amiket alaposan forgassunk bele a pácba.
  3. Hagyjuk pihenni a húst a pácban legalább fél órára, addig előkészítjük az aszalt szilvát.

szilva

  1. Az aszalt szilvát egy kis forralóba tesszük a cukorral, a fahéjrúddal és a vízzel.
  2. Alacsony lángon felforraljuk, majd nagyjából 10-15 percet. főzzük, mialatt a folyadék elpárolog, a szilva megpuhul és kellemes, karamellszerű szósz vonja be. Ezután félretesszük, majd csak a főzés végefelé lesz rá szükségünk.

tagine

  1. Nagyon fontos, hogy ha rendes tagine-t használunk: akár hagyományos, agyag edényünk van, akár európaibb kerámiatagine, egyik sem indukciós. Ahhoz, hogy használni tudjuk, szükségünk van egy indukciós átalakító fémlapra. A hagyományos tagine-t sütőben nem szabad használni, mert szétrepedhet, he viszont nincs is marokkói edényünk, akkor sem kell aggódni, hasonló eredményt érhetünk el, ha sütőben készítjük el a csirkét egy jóféle római tálban vagy fedeles, mázas kerámiaedényben.
  2. Ha tagine-t használunk, kezdjük azzal, hogy kevés olívaolajon a hagymát megpároljuk, mehet rá egy jó csipet só is.
  3. Amikor a hagyma már puha, mehetnek rá a bepácolt csirkedarabok, majd óvatosan öntsük rá a páclevet is. Hozzáadjuk a babérleveleket, majd lefedjük a tagine tetejével és hagyjuk főni kb. 15-20 percet.
  4. Közben megpucoljuk és feldaraboljuk a burgonyát, majd a negyed óra leteltével a csirke köré pakoljuk. Felöntjük az alaplével, majd lefedve magára hagyjuk legalább 1,5 órát főni. Közben egy-két alkalommal érdemes rákukkantani, elég-e a folyadék az edényben, de kerüljük, hogy túl gyakran nyitogassuk a tagine-t, mert akkor a kiszökő gőz hiányában nem tud rendesen főni-puhulni a hús.
  5. Amikor a csirke már jónak tűnik, megszórjuk a pirított mandulával (blansírozottat használjunk) valamint az előkészített aszalt szilvával. Lefedjük és további 15 percet hagyjuk főni, hogy összeérjenek az ízek.
  6. A kész csirkét a tagine-ban tálaljuk, majd tányérokba szedve fogyasztjuk. Kuszkusszal vagy lepénykenyérrel körítve az igazi, és savanyúságot vagy friss salátát is kínálhatunk mellé.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Sütés ideje: 120 perc

A marokkói konyha legjava a tagine, amiből rengetegféle létezik, a legtöbbet azonban csirkével készítik. A leggyakoribb ízesítés a citromos-olajbogyós, azonban marokkói utazásom során nekem ez a mandulás-aszalt szilvás ízvilág sokkal jobban bejött az izgalmas, mély, fűszeres ízeivel. Tagine hiányában sütőben is elkészíthetjük római tálban, és bár lassan készül, sok aktív tennivaló nincs vele, így bátran álljunk neki akár kezdő konyhatündérként is.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Csípős tatárbeefsteak

A tatárbeefsteak az egyik legelegánsabb előétel, ami az ünnepi asztalra kerülhet. Bár egyesek visszakoznak tőle a nyers hús miatt, bárki könnyedén meggyőzhető lesz, ha megkóstolja... ...

Nosalty

Fullos hotdog

Grillezz füstmentesen! A nyár, a kora ősz a szabadtéri sütés csúcsszezonja. A grillen készült étel is lehet egészséges, hisz a grillezésnek is létezik ártalomcsökkentett módja. ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!