r
Nosalty Logó

Csicsókás burgonyagombóc

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Csicsókás burgonyagombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombóchoz

A párolt káposztához

A hagymás-baconos feltéthez

A tálaláshoz

Összesen 1164 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombóchoz

A párolt káposztához

A hagymás-baconos feltéthez

A tálaláshoz

Összesen 6968 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A gombóchoz

A párolt káposztához

A hagymás-baconos feltéthez

A tálaláshoz

Összesen 107 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    38.8 g

Zsír

  • Összesen
    47.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    19 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    195 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2098.2 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    73 mg
  • Kálcium
    424 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    117 mg
  • Foszfor
    620 mg
  • Nátrium
    849 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    143.6 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    733.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    193 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    62 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    55 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    120 micro
  • Kolin:
    173 mg
  • Retinol - A vitamin:
    188 micro
  • α-karotin
    22 micro
  • β-karotin
    57 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 1164 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    232.6 g

Zsír

  • Összesen
    287 g
  • Telített zsírsav
    115 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    113 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    34 g
  • Koleszterin
    1173 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    12589.5 g
  • Cink
    24 mg
  • Szelén
    439 mg
  • Kálcium
    2544 mg
  • Vas
    56 mg
  • Magnézium
    700 mg
  • Foszfor
    3719 mg
  • Nátrium
    5096 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    861.8 g
  • Cukor
    103 mg
  • Élelmi rost
    62 mg

VÍZ

  • Összesen
    4400.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1161 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    372 mg
  • D vitamin:
    228 micro
  • K vitamin:
    332 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    45 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    723 micro
  • Kolin:
    1039 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1127 micro
  • α-karotin
    132 micro
  • β-karotin
    343 micro
  • β-crypt
    15 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1071 micro
Összesen 6968 kcal
  • 4% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 76% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    77 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    66.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    17 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    16 micro
Összesen 107 kcal

Hozzávalók

A gombóchoz

A párolt káposztához

  • 50 dkg káposzta (torzsa nélkül, párolt: lásd Piri mama káposztás rétese)

A hagymás-baconos feltéthez

A tálaláshoz

Elkészítés

A gombóchoz

  1. A már említett Piri mama káposztás rétese receptje alapján elkészítjük a párolt káposztát.
  2. A gombóchoz az 1 kg csicsókát és az 1,2 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk.
  3. Külön főzzük meg a kettőt sós, bő vízben. A burgonyát 25 percig, a csicsókát kb. 8 percig.
  4. Egy tálban leszűrés után összetörjük, és belerakjuk a sót, a tojásokat, a zsírt, a lisztet, majd jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk.
  5. Kigombócozzuk, és olajos, sós, forró vízben kifőzzük kb. 6-8 perc alatt. Ha feljön a víz tetejére a gombóc, készre főtt. Végül lecsepegtetve tálba szedjük.
  6. A hagymás-baconos feltéthez egy ek olajba belerakjuk a felkockácott 2 fej hagymát, a finomra vágott 2 gerezd fokhagymát és a sót, majd fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk.
  7. Beletesszük a felcsíkozott bacont és a felkarikázott virsli, és még 10 percig fedő alatt, kevés keveréssel sütjük.
  8. Szórunk rá kevés friss borsot, és tálalhatjuk reszelt sajttal és tejföllel.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 63
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 18360
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 12.

Ajánló

Szerintem sima burgonyapürének is elkészíthető. Lisztérzékeny, cukros, fogyókúrázós is biztosan eheti. Nem teljesen azokkal a hozzávalókkal, de igen. Azért a gombóc se rossz ötlet, de akkor más liszttel készítve, amihez bocs, de nem értek, csak a zöldségboltos mondta, hogy lehet készíteni. De ha csak simán megfőve, leszűrve tálaljuk, szerintem úgyis nagyon-nagyon finom. A tapasztalat az, hogy ha megturbózom vele a sima burgonyagombócos tésztát, több só és liszt kell bele. Még így is sokkal képlékenyebb a tésztája, akár kicsi a gombóc, akár nagy.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Csicsókás burgonyagombóc
Éva-Anyóca 350 recept

Rengeteget hallottam már a csicsókáról, azt is, hogy régen a szegények burgonyája volt. Ma meg már ha nem is aranyár, de kipróbálásra 1 kg-ot vettem, kíváncsivá tett. Bementem a kedvenc zöldségesemhez, rengeteg friss zöldsége érkezett. Általában ez csütörtökön történik. Zöldség, aszalt gyümik, friss gyümölcs. A főzés, süti sütés miatt jó két nagy kosárral bevásároltam. Megakadt a szemem egy ládán, amelyben szép, friss, nagy, de göcsörtös gumóféle volt. Mondtam is, hogy de szép gyömbéred van. Mire elnevette magát, hogy az a második sor fenn. Javasolta, hogy szagoljam meg, vegyem a kezembe őket, akkor látom a különbséget. Hát, láttam és éreztem! Valami csoda. Gyömbért is vettem, mert jó frissen, de csicsókát is. Na, most jött az, hogy ebből mit és hogyan? Anyut hívtam, mire mondta, hogy a mama ezt használta annak, amire mi a burgonyát, Hát, nem nagy segítség. Ma már annyiféle módon használjuk a burgonyát, akkor most merre? Végül is, elvileg a mai nap nudli volt betervezve, de gombóccá alakult át, és mellé dobtam egy kis párolt káposztát és a baconos virslit. Nagyon finom volt. Elfogyott! Ha sokszor nem is, de venni fogok még csicsókát, mert ez nyersen is és főve is (alig kell neki idő), isteni finom. Megint laktató ételt találtam ki. A gombócon is lehetett érezni a csicsókát, kissé más ízt adott neki, de nem baj. Elfogyott. És ami fő, hogy aki fogyózik, az is eheti, aki lisztérzékeny, az is eheti, és a cukrosak is! Persze nem rendes burgonyával és liszttel, de ennyit megtudtam a zöldségboltos csajtól, akit felhívtam, mert el kellett újságolni, mit műveltem vele. És ezt azoknak, akik a fenti betegségekkel küzdenek, vagy egész egyszerűen csak finomat és egészségeset akarnak enni, ajánlom! Meg sok apróbb ötletet kaptam a házitúrót hozó barátnőmtől is, aki éppen a gombócok készítésének közepette toppant be. Amíg ő tapasztalatokat, tanácsokat adott-mondott, én szorgalmasan gombócoztam. Majd megbeszéltük, milyen vadat tud, és honnan, így karácsonykor lesz nyúl, valami vaddisznóféle, vagy más talán őz szilveszterre. Ő is szeretne, majd kiderül. Azért bespájzolok, a baromfiudvarából is: rántanivaló csirke, pecsenyekacsa, libamell, kacsamell külön. Ha nem tudunk véletlenül "vadulni az ünnepeken", legalább ezek legyenek.

Hozzávalók

A gombóchoz

A párolt káposztához

A hagymás-baconos feltéthez

A tálaláshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...