Csicsókás burgonyagombóc
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
A gombóchoz
-
167g csicsóka84 kcal
-
200g burgonya116 kcal
-
0g só0 kcal
-
333g víz0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
8g disznózsír68 kcal
-
117g finomliszt425 kcal
A párolt káposztához
-
83g káposzta17 kcal
A hagymás-baconos feltéthez
-
12 kcal
-
30g vöröshagyma11 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
33g bacon131 kcal
-
47g virsli126 kcal
A tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
A gombóchoz
-
1000g csicsóka504 kcal
-
1200g burgonya693 kcal
-
0g só0 kcal
-
2000g víz0 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
45g disznózsír406 kcal
-
700g finomliszt2548 kcal
A párolt káposztához
-
500g káposzta100 kcal
A hagymás-baconos feltéthez
-
71 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g bacon786 kcal
-
280g virsli753 kcal
A tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
A gombóchoz
-
15.2g csicsóka8 kcal
-
18.2g burgonya11 kcal
-
0g só0 kcal
-
30.4g víz0 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
0.7g disznózsír6 kcal
-
10.6g finomliszt39 kcal
A párolt káposztához
-
7.6g káposzta2 kcal
A hagymás-baconos feltéthez
-
0.1g napraforgó olaj1 kcal
-
2.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g bacon12 kcal
-
4.3g virsli11 kcal
A tálaláshoz
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 38.8 g
Zsír
-
Összesen 47.8 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2098.2 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 73 mg
-
Kálcium 424 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 117 mg
-
Foszfor 620 mg
-
Nátrium 849 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 143.6 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 733.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 193 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 62 mg
-
D vitamin: 38 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 120 micro
-
Kolin: 173 mg
-
Retinol - A vitamin: 188 micro
-
α-karotin 22 micro
-
β-karotin 57 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 178 micro
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 232.6 g
Zsír
-
Összesen 287 g
-
Telített zsírsav 115 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 113 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 34 g
-
Koleszterin 1173 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12589.5 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 439 mg
-
Kálcium 2544 mg
-
Vas 56 mg
-
Magnézium 700 mg
-
Foszfor 3719 mg
-
Nátrium 5096 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 861.8 g
-
Cukor 103 mg
-
Élelmi rost 62 mg
VÍZ
-
Összesen 4400.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1161 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 372 mg
-
D vitamin: 228 micro
-
K vitamin: 332 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 45 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 723 micro
-
Kolin: 1039 mg
-
Retinol - A vitamin: 1127 micro
-
α-karotin 132 micro
-
β-karotin 343 micro
-
β-crypt 15 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1071 micro
- 4% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 18 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 77 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
Hozzávalók
A gombóchoz
-
só ízlés szerint
-
2 l víz
-
3 db tojás
-
3 ek disznózsír
A párolt káposztához
A hagymás-baconos feltéthez
-
1 ek napraforgó olaj
-
só ízlés szerint
-
280 g virsli
A tálaláshoz
-
150 g tejföl
Elkészítés
A gombóchoz
- A már említett Piri mama káposztás rétese receptje alapján elkészítjük a párolt káposztát.
- A gombóchoz az 1 kg csicsókát és az 1,2 kg burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk.
- Külön főzzük meg a kettőt sós, bő vízben. A burgonyát 25 percig, a csicsókát kb. 8 percig.
- Egy tálban leszűrés után összetörjük, és belerakjuk a sót, a tojásokat, a zsírt, a lisztet, majd jól összekeverjük, hogy formázható masszát kapjunk.
- Kigombócozzuk, és olajos, sós, forró vízben kifőzzük kb. 6-8 perc alatt. Ha feljön a víz tetejére a gombóc, készre főtt. Végül lecsepegtetve tálba szedjük.
- A hagymás-baconos feltéthez egy ek olajba belerakjuk a felkockácott 2 fej hagymát, a finomra vágott 2 gerezd fokhagymát és a sót, majd fedő alatt 20 perc alatt puhára pároljuk.
- Beletesszük a felcsíkozott bacont és a felkarikázott virsli, és még 10 percig fedő alatt, kevés keveréssel sütjük.
- Szórunk rá kevés friss borsot, és tálalhatjuk reszelt sajttal és tejföllel.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 18360
- Feltöltés dátuma: 2010. november 12.
Ajánló
Szerintem sima burgonyapürének is elkészíthető. Lisztérzékeny, cukros, fogyókúrázós is biztosan eheti. Nem teljesen azokkal a hozzávalókkal, de igen. Azért a gombóc se rossz ötlet, de akkor más liszttel készítve, amihez bocs, de nem értek, csak a zöldségboltos mondta, hogy lehet készíteni. De ha csak simán megfőve, leszűrve tálaljuk, szerintem úgyis nagyon-nagyon finom. A tapasztalat az, hogy ha megturbózom vele a sima burgonyagombócos tésztát, több só és liszt kell bele. Még így is sokkal képlékenyebb a tésztája, akár kicsi a gombóc, akár nagy.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Rengeteget hallottam már a csicsókáról, azt is, hogy régen a szegények burgonyája volt. Ma meg már ha nem is aranyár, de kipróbálásra 1 kg-ot vettem, kíváncsivá tett. Bementem a kedvenc zöldségesemhez, rengeteg friss zöldsége érkezett. Általában ez csütörtökön történik. Zöldség, aszalt gyümik, friss gyümölcs. A főzés, süti sütés miatt jó két nagy kosárral bevásároltam. Megakadt a szemem egy ládán, amelyben szép, friss, nagy, de göcsörtös gumóféle volt. Mondtam is, hogy de szép gyömbéred van. Mire elnevette magát, hogy az a második sor fenn. Javasolta, hogy szagoljam meg, vegyem a kezembe őket, akkor látom a különbséget. Hát, láttam és éreztem! Valami csoda. Gyömbért is vettem, mert jó frissen, de csicsókát is. Na, most jött az, hogy ebből mit és hogyan? Anyut hívtam, mire mondta, hogy a mama ezt használta annak, amire mi a burgonyát, Hát, nem nagy segítség. Ma már annyiféle módon használjuk a burgonyát, akkor most merre? Végül is, elvileg a mai nap nudli volt betervezve, de gombóccá alakult át, és mellé dobtam egy kis párolt káposztát és a baconos virslit. Nagyon finom volt. Elfogyott! Ha sokszor nem is, de venni fogok még csicsókát, mert ez nyersen is és főve is (alig kell neki idő), isteni finom. Megint laktató ételt találtam ki. A gombócon is lehetett érezni a csicsókát, kissé más ízt adott neki, de nem baj. Elfogyott. És ami fő, hogy aki fogyózik, az is eheti, aki lisztérzékeny, az is eheti, és a cukrosak is! Persze nem rendes burgonyával és liszttel, de ennyit megtudtam a zöldségboltos csajtól, akit felhívtam, mert el kellett újságolni, mit műveltem vele. És ezt azoknak, akik a fenti betegségekkel küzdenek, vagy egész egyszerűen csak finomat és egészségeset akarnak enni, ajánlom! Meg sok apróbb ötletet kaptam a házitúrót hozó barátnőmtől is, aki éppen a gombócok készítésének közepette toppant be. Amíg ő tapasztalatokat, tanácsokat adott-mondott, én szorgalmasan gombócoztam. Majd megbeszéltük, milyen vadat tud, és honnan, így karácsonykor lesz nyúl, valami vaddisznóféle, vagy más talán őz szilveszterre. Ő is szeretne, majd kiderül. Azért bespájzolok, a baromfiudvarából is: rántanivaló csirke, pecsenyekacsa, libamell, kacsamell külön. Ha nem tudunk véletlenül "vadulni az ünnepeken", legalább ezek legyenek.