Csevapcsicsa házi lepénnyel és ajvárral
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
timu
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
grill
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
Csevapcsicsa
-
100g darált sertéshús182 kcal
-
50g darált marhahús71 kcal
-
50g bárányhús134 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Ajvár
-
100g padlizsán24 kcal
-
120g kápia paprika26 kcal
-
25g paradicsom5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Lepény
-
75g finomliszt273 kcal
-
50g víz0 kcal
-
3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
722
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
Csevapcsicsa
-
400g darált sertéshús728 kcal
-
200g darált marhahús284 kcal
-
200g bárányhús534 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Ajvár
-
400g padlizsán95 kcal
-
480g kápia paprika102 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Lepény
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g víz0 kcal
-
11 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
2880
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
Csevapcsicsa
-
17.4g darált sertéshús32 kcal
-
8.7g darált marhahús12 kcal
-
8.7g bárányhús23 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Ajvár
-
17.4g padlizsán4 kcal
-
20.8g kápia paprika4 kcal
-
4.3g paradicsom1 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Lepény
-
13g finomliszt47 kcal
-
8.7g víz0 kcal
-
0.2g instant élesztő0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g cukor0 kcal
Összesen
123
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 49.9 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 130 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1696.2 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 72 mg
-
Kálcium 57 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 89 mg
-
Foszfor 547 mg
-
Nátrium 920 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 397.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 132 mg
-
D vitamin: 18 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 122 micro
-
Kolin: 136 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 45 micro
-
β-karotin 1724 micro
-
β-crypt 482 micro
-
Likopin 643 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
722
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 199.6 g
Zsír
-
Összesen 102.1 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 41 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 518 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6784.9 g
-
Cink 26 mg
-
Szelén 288 mg
-
Kálcium 227 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 356 mg
-
Foszfor 2186 mg
-
Nátrium 3679 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 283.9 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 1590.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 684 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 15 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 528 mg
-
D vitamin: 72 micro
-
K vitamin: 42 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 60 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 488 micro
-
Kolin: 543 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 180 micro
-
β-karotin 6895 micro
-
β-crypt 1929 micro
-
Likopin 2573 micro
-
Lut-zea 516 micro
Összesen
2880
kcal
- 9% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 73% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 294.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 160 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 299 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 112 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
123
kcal
Hozzávalók
Csevapcsicsa
-
40 dkg darált sertéshús
-
20 dkg darált marhahús
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
-
1 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
Ajvár
-
1 db padlizsán
-
4 közepes db kápia paprika
-
1 közepes db paradicsom
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 kávéskanál só
-
bors ízlés szerint
Lepény
-
30 dkg finomliszt
-
3.5 g instant élesztő
-
1 csipet só
-
1 csipet cukor
Elkészítés
Csevapcsicsa
- Eredetileg háromféle húsból készül, de bárányt nálunk sajnos nehéz beszerezni, így én most sertést és marhát használtam, de ha csak sertésből készítjük, akkor sincs gond. Ami fontos, hogy ne válasszunk száraz húst, inkább kicsit zsírosabbat.
- A húsokat az összes hozzávalóval keverjük össze, és tegyük a hűtőbe pihenni, hogy összeérjenek az ízek. Akár egy éjszakát is nyugodtan pihenhet.
- Mielőtt elkezdjük formázni, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletű lesz a hús. A formázás történhet kézzel is, de szerintem egyszerűbb zsákból kinyomni. Vegyünk elő egy habzsákot vagy csak egy zacskót, tegyük bele a masszánkat, vágjuk ki a zsák végét kb. 2 centire, és nyomjunk kis rudakat. Olajos kézzel kicsit formázzuk rajta.
- A legjobb, ha faszénen sütjük magas hőfokon. Ennek hiányában egy sütőrácsra helyezve tegyük 200 C°-os sütőbe, és süssük készre 20-25 perc alatt.
Ajvár
- A paprikát csumázzuk ki, és a többi zöldséggel együtt tegyük egy tepsire. A fokhagymát nem kell megpucolni, mert csak szétégne! 220 fokos sütőbe tolva 30-40 perc alatt süssük meg. Légkeveréssel gyorsíthatunk a folyamaton. Akkor jó, ha a paprika kicsit már megfeketedik. Ekkor vegyük ki, és az egészet takarjuk le egy darab alufóliával. Ez segíti a gőzképződést, és felpuhítja a paprika héját.
- Kb. 10 perc elteltével mindent szabadítsunk meg a héjától, tegyük egy késes aprítóba, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt krémes állagot kapunk. Ezzel kész is van. Ami megmarad, később pirítósra kenve magában is isteni.
Lepény
- A lepény hozzávalóit dolgozzuk össze úgy, hogy egy laza, egynemű tésztát kapjunk. Ha ragad a tészta, kis lisztet adjunk még hozzá. Minden liszt más mennyiségű folyadékot vesz fel. A legjobb, ha van olyan turmixgépünk, aminek van dagasztókarja, ebben az esetben kb 3-4 perc alatt meg is van, de kézzel is pikkpakk össze tudjuk dolgozni. Ha a tésztánk összeállt, takarjuk le, és meleg helyen pihentessük kb. fél órát. Addig el tudjuk készíteni a fenti ajvárt és csevapcsicsát.
- Ha megkelt a tésztánk, kicsit gyúrjuk át, osszuk négyfelé, és kicsit nyomkodjuk szét laposra a kezünkkel. Nem baj, ha egyenetlen, ettől lesz rusztikus. Tegyük egy sütőpapírral bélelt tepsire, egy villával szurkáljuk meg, és 200 C°-ra előmelegített sütőben 15 perc alatt süssük készre.
- A csevapcsicsát kínáljuk a pitával, ajvárral, lila hagymával, és élvezzük a balkáni hangulatot!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 151
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 23660
- Feltöltés dátuma: 2018. augusztus 08.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
timu
25 recept
A csevapcsicsa a grillszezon egyik kedvence, a horvát tengerpart alap étele, a nyár slágere. Akkor a legfinomabb, ha szabad tűzön sütjük, de otthon, a saját konyhánkban is élvezhetjük ezt a finomságot. Készítsünk hozzá házilag ajvárt és ropogós lepényeket is. Persze ajvár helyett kínálhatjuk ketchuppal, mustárral, lepény helyett friss kenyérrel. Én az all int választottam :)