Cseresznyés kelt prósza
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
75g tej42 kcal
-
3g élesztő4 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g só0 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
42g finomliszt152 kcal
-
42g rétesliszt152 kcal
-
17g vaj120 kcal
Tetejére
-
42g cseresznye24 kcal
-
4g dió28 kcal
-
6 kcal
Összesen
570
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
450g tej252 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
6g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g rétesliszt910 kcal
-
100g vaj717 kcal
Tetejére
-
250g cseresznye145 kcal
-
26g dió170 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
Összesen
3421
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
Tészta
-
29.8g tej17 kcal
-
1.3g élesztő1 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
7.3g tojás9 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
16.6g finomliszt60 kcal
-
16.6g rétesliszt60 kcal
-
6.6g vaj48 kcal
Tetejére
-
16.6g cseresznye10 kcal
-
1.7g dió11 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
Összesen
227
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.4 g
Zsír
-
Összesen 20.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 96 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 806.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 123 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 160 mg
-
Nátrium 453 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 59.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 62 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
570
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 86.3 g
Zsír
-
Összesen 122 g
-
Telített zsírsav 61 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 575 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4839.3 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 203 mg
-
Kálcium 735 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 199 mg
-
Foszfor 962 mg
-
Nátrium 2716 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.3 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 358.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 846 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 14 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 371 micro
-
Kolin: 386 mg
-
Retinol - A vitamin: 826 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 249 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 776 micro
Összesen
3421
kcal
- 8% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 34% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 8.1 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 320.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 64 mg
-
Nátrium 180 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 23.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 55 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
227
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
450 ml tej
-
20 g élesztő
-
3 ek cukor
-
1 teáskanál só
-
1 citromból nyert citromhéj
-
250 g finomliszt
-
250 g rétesliszt
-
100 g vaj
Tetejére
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
Tészta
- A tej felében -kevés cukorral- felfuttatjuk az élesztőt.
- A tojásokat kikeverjük a cukorral, sóval, citromhéjjal, és hozzáöntjük a tej másik felét. A lisztet és az élesztős tejet hozzáadva, fakanállal alaposan kikeverjük a tésztát, miközben beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
- A kikevert tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük, majd jól kivajazott, 24x34-es tepsibe simítjuk.
Tetejére
- A tetejére szórjuk a lecsepegtetett cseresznyét, és a vaníliás cukorral elkevert diót.
- 190°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
- Porcukorral megszórva tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 88
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 12196
- Feltöltés dátuma: 2013. május 18.
Ajánló
Meggyel, barackkal, de gyümölcs nélkül, csak dióval is készülhet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
A Dunántúlon biztosan, de lehet, hogy az ország más részein is kedvelt volt régen ez a kelt tészta. Nemcsak azért, mert olcsó és gyorsan elkészíthető, de finom és laktató is. Az idősebbek még ma is készítik megszokásból, a régi ízeket és emlékeket kereső fiatalok pedig azért, mert anyáik és nagyanyáik hagyatékaként szeretnék megőrizni, és továbbadni. A recept megtalálható a "Vasi, zalai parasztételek " című könyvben, én módosítottam rajta egy keveset. Vaj helyett zsírt is használhatunk hozzá.