r
Nosalty Logó

Cseresznyés kelt prósza

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Cseresznyés kelt prósza
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Tetejére

Összesen 570 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Tetejére

Összesen 3421 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír

Tészta

Tetejére

Összesen 227 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.4 g

Zsír

  • Összesen
    20.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    96 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    806.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    34 mg
  • Kálcium
    123 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    453 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    80.9 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    59.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 570 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    86.3 g

Zsír

  • Összesen
    122 g
  • Telített zsírsav
    61 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    575 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4839.3 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    203 mg
  • Kálcium
    735 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    199 mg
  • Foszfor
    962 mg
  • Nátrium
    2716 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    485.3 g
  • Cukor
    90 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

VÍZ

  • Összesen
    358.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    846 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    24 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    371 micro
  • Kolin:
    386 mg
  • Retinol - A vitamin:
    826 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    249 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    776 micro
Összesen 3421 kcal
  • 8% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    8.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    320.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    64 mg
  • Nátrium
    180 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    32.2 g
  • Cukor
    6 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    23.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    56 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    55 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    51 micro
Összesen 227 kcal

Hozzávalók

Tészta

Tetejére

Elkészítés

Tészta

  1. A tej felében -kevés cukorral- felfuttatjuk az élesztőt.
  2. A tojásokat kikeverjük a cukorral, sóval, citromhéjjal, és hozzáöntjük a tej másik felét. A lisztet és az élesztős tejet hozzáadva, fakanállal alaposan kikeverjük a tésztát, miközben beledolgozzuk az olvasztott vajat is.
  3. A kikevert tésztát langyos helyen duplájára kelesztjük, majd jól kivajazott, 24x34-es tepsibe simítjuk.

Tetejére

  1. A tetejére szórjuk a lecsepegtetett cseresznyét, és a vaníliás cukorral elkevert diót.
  2. 190°C-ra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.
  3. Porcukorral megszórva tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Receptkönyvben: 88
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 12181
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 18.

Ajánló

Meggyel, barackkal, de gyümölcs nélkül, csak dióval is készülhet.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A Dunántúlon biztosan, de lehet, hogy az ország más részein is kedvelt volt régen ez a kelt tészta. Nemcsak azért, mert olcsó és gyorsan elkészíthető, de finom és laktató is. Az idősebbek még ma is készítik megszokásból, a régi ízeket és emlékeket kereső fiatalok pedig azért, mert anyáik és nagyanyáik hagyatékaként szeretnék megőrizni, és továbbadni. A recept megtalálható a "Vasi, zalai parasztételek " című könyvben, én módosítottam rajta egy keveset. Vaj helyett zsírt is használhatunk hozzá.

Hozzávalók

Tészta

Tetejére

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...