r
Nosalty Logó

Császárkuglóf

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Császárkuglóf
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 1426 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 5697 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 398 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    22 g

Zsír

  • Összesen
    81.1 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    28 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    368 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    710.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    119 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    96 mg
  • Foszfor
    337 mg
  • Nátrium
    103 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    156 g
  • Cukor
    83 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    81 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    564 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    50 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    65 micro
  • Kolin:
    204 mg
  • Retinol - A vitamin:
    540 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    260 micro
  • β-crypt
    41 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    378 micro
Összesen 1426 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    88.1 g

Zsír

  • Összesen
    324.5 g
  • Telített zsírsav
    157 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    110 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    1473 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2842.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    185 mg
  • Kálcium
    474 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    384 mg
  • Foszfor
    1348 mg
  • Nátrium
    411 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    624.1 g
  • Cukor
    333 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2254 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    198 micro
  • K vitamin:
    114 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    260 micro
  • Kolin:
    815 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2159 micro
  • α-karotin
    91 micro
  • β-karotin
    1039 micro
  • β-crypt
    165 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1513 micro
Összesen 5697 kcal
  • 6% Fehérje
  • 46% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.7 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    94 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.7 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    22.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    158 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    151 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    106 micro
Összesen 398 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy 2,5 liter űrtartalmú, 22cm átmérőjű kuglófformát kikenünk diónyi vajjal/margarinnal, és beszórjuk a mandulaforgáccsal. Az aszalt gyümölcsöket, a mogyorót és a csokoládét felaprózzuk, majd az egészet összekeverjük a rummal. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  2. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk, a tojásfehérjéket a csipet sóval felverjük, majd 90 gramm apránként hozzáadott kristálycukorral kemény habbá verjük.
  3. A vajat/margarint kikeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal és az egyenként hozzáadott tojássárgákkal. A lisztet összekeverjük a rumban pácolt finomságokkal, marcipánnal.
  4. A hab 1/3-át kézi habverővel a vajas krémhez adjuk, majd kisebb adagokban felváltva beledolgozzuk a lisztkeveréket és a maradék habot. Lyukas fakanállal kíméletesen, de alaposan összekeverjük. A masszát a formába simítjuk, és középső bordamagasságon kb. 1 órát sütjük. Meg kell jegyeznem, és félidőben mérsékeltem 175 fokra és így tényleg egy óra volt a sütési idő.
  5. A sütőből kivéve meghintjük a tetejét 1 kanál kristálycukorral, és rácsra borítva hagyjuk egészen kihűlni. Tálaláskor csinos tálra emeljük, tetejét meghintjük porcukorral, és tortaszerűen szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Receptkönyvben: 96
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 39
  • Össznézettség: 28448
  • Feltöltés dátuma: 2011. január 26.

Ajánló

Remek tízóraira, uzsonnára egy pohár habos kakaóval, vagy remek kísérője  egy csésze gőzölgő kávénak.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a receptet Lajos Mari "99 házi sütemény" című könyvében találtam. Már nagyon régóta el szerettem volna készíteni, és  mivel karácsony után elég sok kandírozott gyümölcs maradt, így kínálkozott is a lehetőség. Egyáltalán nem csalódtam a receptben, a marcipán hozzáadásával pedig csak turbózni lehet ezt a fantasztikus sütit. Egyébként ízvilágban a gyümölcskenyérre hajaz. A marcipán nincs benne az alapreceptben ez az én "találmányom". Férjem meg is kérdezte: ugye nem bonyolult az elkészítése, mert megsüthetném máskor is. Kicsit utánajártam eme süti történelmének, és kiderült I. Ferencz József kedvelt szeretője Schratt Katalin készítette ezt a kuglófot császára számára gyakran. Egyszóval innen a császárkuglóf elnevezés.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...