Croissant
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
21g kenyérliszt bl8075 kcal
-
21g finomliszt76 kcal
-
21g vaj149 kcal
-
21g tej12 kcal
-
3g porcukor10 kcal
-
1g himalája só0 kcal
-
2 kcal
-
5g tojássárgája16 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
4g csokoládé23 kcal
-
12 kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
250g vaj1793 kcal
-
250g tej140 kcal
-
30g porcukor116 kcal
-
10g himalája só0 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g csokoládé273 kcal
-
139 kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
-
19.6g kenyérliszt bl8071 kcal
-
19.6g finomliszt71 kcal
-
19.6g vaj141 kcal
-
19.6g tej11 kcal
-
2.4g porcukor9 kcal
-
0.8g himalája só0 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
4.7g tojássárgája15 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
3.9g csokoládé21 kcal
-
3.9g sárgabaracklekvár11 kcal
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 20.9 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 114 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 525.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 348 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 165 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 96 micro
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 85.3 g
Zsír
-
Összesen 251 g
-
Telített zsírsav 146 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 73 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 1373 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6302.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 239 mg
-
Kálcium 569 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 214 mg
-
Foszfor 1082 mg
-
Nátrium 4170 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 483.4 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 201.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2017 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 428 micro
-
Kolin: 745 mg
-
Retinol - A vitamin: 1978 micro
-
α-karotin 26 micro
-
β-karotin 463 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1158 micro
- 8% Fehérje
- 47% Szénhidrát
- 25% Zsír
- 20% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 19.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 494.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 327 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 15.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 158 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 155 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 36 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Hozzávalók
-
25 dkg kenyérliszt bl80
-
25 dkg finomliszt
-
25 dkg vaj
-
2.5 dl tej
-
3 dkg porcukor
-
1 dkg himalája só
-
2 dkg friss élesztő
-
3 db tojássárgája
Elkészítés
- A vajat szobahőmérsékleten hagyjuk, hogy megpuhuljon, és közben elkészítjük az alaptésztát: kevés cukrozott tejben felfuttatjuk az élesztőt, a liszteket átszitáljuk egy nagyobb tálba, és a maradék tejjel, sóval, tojássárgájával, kb. 2-3 dkg vajjal és a felfuttatott élesztővel simára dolgozzuk (amíg szépen el nem válik az edény falától).
- Enyhén lisztezett nyújtódeszkán a tésztát 2-3 cm vastag téglalap formára nyújtjuk, majd 3 egyenlő részre osztjuk (bejelölöm), és középső 1-3-ra egyenletesen felvisszük a puha vajat. Erre ráhajtjuk a jobb oldali részét a tésztának, majd a bal oldali részét is úgy, hogy előtte egy ecsettel lesepregetjük a tésztáról a lisztet (különben nem tudom összedolgozni). 10 percig pihentetjük a tésztát.
- Ezután elforgatjuk a tésztát 90 °-kal, és ismét 2-3 cm vastagra nyújtjuk, és most 4 egyenlő részre osztjuk (jelölöm) a tésztát, lesöpörjük a tésztáról a lisztet, és a két szélső tésztát a középvonalhoz hajtjuk, majd ezt egymásra hajtjuk (a felezőnél), így 4 réteg tészta van egymásra hajtva.
- Óvatosan kb. 1 cm vékonyságúra nyújtjuk a tésztát, és 10x10 cm-es négyzeteket vágunk, amelyeket keresztben elfelezünk, és ezekből a háromszögekből alakítjuk ki a croissant, melynek egy részét töltetlenül hagyjuk, másik részét darabolt csokival vagy lekvárral töltjük.
- Kb. 40°-on 40 percig kelesztjük a formázott, töltött croissant sütőpapírral bélelt tepsin. A sütőt 200°-ra előmelegítjük, ha nem gőzös a sütő, akkor egy hőálló edényben vizet teszünk be. A kelesztés után felvert egész tojással megkenjük a sütemény tetejét, és kb. 6-7 percig sütjük, majd mérsékelem a hőfokot, és még kb. 5-6 percig sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 12 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 32
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 5565
- Feltöltés dátuma: 2020. április 25.
Ajánló
2 jó tanács, hogy tényleg jól sikerüljön a croissant: a vajat úgy burkoljuk a tésztába, hogy a szélekhez ne kerüljön, a nyújtást óvatosan kell végezni, nehogy kilyukadjon a tészta. Az alaptészta nagyon jól eláll a mélyhűtőben, így érdemes nagyobb adagot elkészíteni, és amikor nem tudunk friss péksüteményt vásárolni, akkor előző este kivenni a hűtőből, kiolvasztani, reggel tölteni, keleszteni, megkenni tojással és sütni. Édes töltelékként használhatunk mogyorókrémet, forrázott mák-,vagy diótölteléket is. Mivel az alaptészta ízsemleges, így akár sós tölteléket (szórást is alkalmazhatunk: sajtos, sonkás, káposztás, különféle magok).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
Sokáig nem mertem vajas/leveles tésztákat készíteni, de utána rájöttem, hogy jó minőségű alapanyagokból, picit nagyobb odafigyeléssel igenis meg lehet csinálni. :)