Cipóban sült húsvéti csülök
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Évi baba
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csülökhöz
-
150g füstölt sertéscsülök300 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
18g főtt tojás28 kcal
A cipóhoz
-
50g finomliszt182 kcal
-
0g cukor1 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
1g só0 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
10g vaj72 kcal
-
2g olajbogyó3 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
Összesen
615
kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csülökhöz
-
1500g füstölt sertéscsülök3000 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
180g főtt tojás279 kcal
A cipóhoz
-
500g finomliszt1820 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
11g só0 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
24g olajbogyó28 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
Összesen
6154
kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
A csülökhöz
-
57.8g füstölt sertéscsülök116 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.5g vöröshagyma1 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6.9g főtt tojás11 kcal
A cipóhoz
-
19.3g finomliszt70 kcal
-
0.1g cukor0 kcal
-
1.9g élesztő2 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
4.2g tojás5 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
0.9g olajbogyó1 kcal
-
0.8g tojássárgája2 kcal
Összesen
236
kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 37.6 g
Zsír
-
Összesen 32.4 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 245 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2575.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 445 mg
-
Nátrium 1967 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 137.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 135 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 28 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 218 mg
-
Retinol - A vitamin: 133 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
615
kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 375.6 g
Zsír
-
Összesen 323.9 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 132 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 37 g
-
Koleszterin 2453 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 25754.4 g
-
Cink 53 mg
-
Szelén 636 mg
-
Kálcium 471 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 429 mg
-
Foszfor 4453 mg
-
Nátrium 19671 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 428.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1377.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1352 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 12 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 280 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 83 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 710 micro
-
Kolin: 2182 mg
-
Retinol - A vitamin: 1331 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 244 micro
-
β-crypt 33 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1558 micro
Összesen
6154
kcal
- 15% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 55% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.5 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 94 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 991.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 172 mg
-
Nátrium 758 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 53 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 27 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 51 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
236
kcal
Hozzávalók
A csülökhöz
-
1.5 kg füstölt sertéscsülök
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 db babérlevél
-
5 szem bors
-
3 db főtt tojás
A cipóhoz
Elkészítés
A csülökhöz
- Előző nap a beáztatott csülköt a fűszerekkel bő, hideg vízben vajpuhára főzzük. Saját levében hagyjuk kihűlni (én avizet, amiben főtt a csülök, le szoktam szűrni, és lefagyasztom, nagyon finom alaplé bablevesnek).
- A cipóhoz a munkapultra szitáljuk a lisztet, közepébe mélyedést készítünk, és elkészítjük a kovászt:1dl langyos vízben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, a liszt közepébe öntjük, és a szélekről annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuskalágyságú masszát kapjunk. Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15 perc).
- 1 dl langyos vízben elkeverjük a sót és a tojásokat, az olvasztott vajat, majd mindkettőt a liszthez adjuk, és fényesre, hólyagosra kidolgozzuk. Konyharuhával letakarjuk, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (kb.1 óra).
- A csülköt kiemeljük a levéből, óvatosan kicsontozzuk,alaposan konyhai törlővel letöröljük, megszárítjuk. A csont helyére rakjuk a főtt tojásokat, és összenyomkodjuk a csülköt az eredeti formájára.
- Kibélelünk sütőpapírral egy nagyobb tepsit.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, és tepsi nagyságú lapra nyújtjuk-lapogatjuk. A tészta közepére fektetjük a csülköt, és szépen ráhajtjuk a tésztaszéleket. Cipóformára alakítjuk. Kis tésztamaradékkal lehet díszíteni a cipót és az olajbogyóval (lásd. kép). Konyharuhával letakarjuk, és fél órát pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A sütő aljára beteszünk egy forró vízzel félig telt konzervdobozt (sörös doboz is jó), ugyanis a puha foszlós tészta sütéséhez gőz szükséges.
- A maradék 1 tojássárgáját elkeverjük a tejjel, és megkenjük vele a tésztát.
- Betesszük a tésztába csomagolt csülköt a forró sütőbe, kb.40-45 percig aranysárgára sütjük.
- Ha kivesszük az illatos, ropogós tésztát, megkenjüka tetejét vízzel, amely szép fényes lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, és már fogyasztható is, de hidegen is kiváló. (Sőt én másnap a forró sütőben újra melegítettem!)
- Friss retket, újhagymát,tormát, franciasalátátkínálhatunk hozzá. Jó étvágyat!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 204
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 40374
- Feltöltés dátuma: 2013. március 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
Évi baba
38 recept
Aki megsüti ezt a cipót, méltán lehet büszke magára. Az asztal dísze lehet, biztos, hogy mindenkit lenyűgöz, és más háziasszonyok irigykedő pillantásait elnyerheti. Nem olyan nehéz elkészíteni, bátran fogjunk hozzá. A cipó ahogy sül, mesés illattal árasztja el a konyhát. Nagyon finom!