Cikória sajtpaplanba rejtve
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Elaichi
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
A felfújthoz:
-
440g cikória67 kcal
-
27g feketeerdő sonka62 kcal
-
10g libazsír90 kcal
-
50g sajt176 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
0g só0 kcal
A besamelmártáshoz:
-
14g vaj100 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
167g tej93 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
709
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
A felfújthoz:
-
1320g cikória200 kcal
-
80g feketeerdő sonka187 kcal
-
30g libazsír270 kcal
-
150g sajt528 kcal
-
120g tojásfehérje62 kcal
-
0g só0 kcal
A besamelmártáshoz:
-
42g vaj301 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
500g tej280 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
2130
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
A felfújthoz:
-
56.6g cikória9 kcal
-
3.4g feketeerdő sonka8 kcal
-
1.3g libazsír12 kcal
-
6.4g sajt23 kcal
-
5.1g tojásfehérje3 kcal
-
0g só0 kcal
A besamelmártáshoz:
-
1.8g vaj13 kcal
-
1.3g finomliszt5 kcal
-
21.4g tej12 kcal
-
2.6g tojássárgája8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
Összesen
93
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 36 g
Zsír
-
Összesen 48.4 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 319 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1533.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 623 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 59 mg
-
Foszfor 380 mg
-
Nátrium 436 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 441.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 333 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 54 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 176 mg
-
Retinol - A vitamin: 325 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 54 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 221 micro
Összesen
709
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 108.1 g
Zsír
-
Összesen 145.1 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 48 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 956 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4600.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 92 mg
-
Kálcium 1869 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 1140 mg
-
Nátrium 1308 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 94.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 37 mg
VÍZ
-
Összesen 1325.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1000 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 162 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 563 micro
-
Kolin: 528 mg
-
Retinol - A vitamin: 974 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 163 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 662 micro
Összesen
2130
kcal
- 6% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 6.2 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 197.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 56 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 43 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 42 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Összesen
93
kcal
Hozzávalók
A felfújthoz:
-
3 db tojásfehérje
-
1 csipet só
A besamelmártáshoz:
-
3 ek vaj
-
3 csapott ek finomliszt
-
5 dl tej
-
3 db tojássárgája
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A felfújthoz:
- A megmosott, megszárogatott mini cikóriákat egyenként becsomagoljuk a feketeerdei sonkaszeletekbe. Hústűvel vagy fogpálcikával oldalt megtűzzük a sonkaszeleteket, hogy ne essenek le a cikóriákról.
- Egy nagyobb serpenyőben (amelyikbe elfér mind az összes cikória egyszerre), felforrósítjuk a zsírt/olajat. Egyenként belefektetjük a sonkába bugyolált cikóriákat, és közepes tűz mellett, időnként fordítva rajtuk egy negyed fordulatot, szépen körbepirítjuk őket. Ha kész, kitesszük egy magas falú, hőálló tálba (jénaiba, ha van).
- Míg a sonkás cikóriák pirulnak, elkészítünk egy közepesen sűrű besamelmártást a vajból, lisztből, tejből és a fűszerekből (só, bors, kömény, szerecsendió). Ne sózzuk meg túlságosan, a füstölt sonkaszeletek általában már eléggé sósak. Ha kész, félrehúzzuk, és hagyjuk hűlni 5 percet.
- A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, majd félretesszük.
- Ha a besamelünk kissé kihűlt, belekeverjük a tojássárgákat. Ezután váltakozva beleforgatjuk a tojásfehérje habot és a reszelt sajt kétharmadát (kb. 10 dkg-nyit). Ezt a keveréket ráöntjük a tűzálló tálban várakozó sonkakabátkás cikóriákra, majd az egészet betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe.
- Mikor úgy látjuk, hogy már szépen felemelkedett a sajtfelfújt (kb. 20-25 perc elteltével), végezzünk tűpróbát. Ha nem tapad már rá semmi, rászórjuk a maradék 5 dkg reszelt sajtot a felfújt tetejére, és 5 percre visszatoljuk a sütőbe, hogy szépen ráolvadjon.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 15x30x8
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 2767
- Feltöltés dátuma: 2015. október 08.
Ajánló
Mi "magában" ettük, de lehet enni hozzá egy szép szelet friss kenyeret, esetleg párolt rizst. Jól csúszik mellé (meg előtte és utána is:) ) egy pohár száraz fehérbor vagy sör, ki melyiket szereti.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Elaichi
15 recept
Ez tulajdonképpen a híres belga "chicoree au gratin" egy továbbgondolt változata. Legjobb, ha mini (kb. 10 cm nagyságú) cikóriákból készítjük. Nekünk ez most egy kiadós vacsora volt, de könnyű ebédnek is megfelelhet.