Cikória

Nyugat-Európában rendkívül népszerű, kesernyés ízű, téli zöldség. Elnevezése kissé zavaros: Angliában cikóriaként utalnak rá, míg az Egyesült Államokban endívia a megnevezése, ugyanakkor az endívia Angliában a fodros levelű salátát jelenti, amit az USA-ban cikóriaként ismernek. Már a görögök és rómaiak is ismerték a növényt. Gyökerét pótkávé- és inulingyártásra használják. A gyökérben és a levélben egyaránt sok tejnedv található. Nyugat-Európa egyes országaiban nagyüzemi méretekben termelik a cikóriát. Főidénye októbertől márciusig tart. Emészthető rosttartalmának köszönhetően a cikória elősegíti az emésztést. Ásványi só tartalma meghatározó, de tartalmaz kalciumot, káliumot, foszfort és meszet is. Karotin- és A-vitamintartalma is jelentős, s gyökerében mintegy 15% inulin található. A cikória a korszerű táplálkozás egyik meghatározó tagja, mivel télen is friss vitaminforráshoz juttatja a szervezetünket. Egyike a legkeresettebb téli zöldségnövényeknek. A cikóriából jellegzetes ízű ételek készíthetők. A levelei enyhén kesernyés ízűek. A cikóriakávé kesernyés ízét az inulin adja. Sokan kedvelik a majonézes cikóriasalátát is. Közkedvelt étek egyes családokban a virslivel töltött cikória is. A cikóriarózsákból lehet krémlevest főzni, de egyes háziasszonyok meg is sütik. Szedés után hűvös helyen hetekig tárolható, és sokáig friss marad. A felhasználás előtt azonban érdemes gyengén sós vízben áztatni, hogy a leveleiben felhalmozódott keserűanyagot kioldjuk Sokféle, sokszínű fajtája létezik. Színe egyben az ízéről is tanúskodik: minél halványabbak a levelei, annál kevésbé kesernyés az íze. (Forrás: Házipatika)
Októbertől májusig van az igazi szezonja.
Sötét, hűvös helyen tartva hetekig eláll.
fehérjetartalom
0.9 g
zsírtartalom
0.07 g
szénhidráttartalom
4 g
víztartalom
94.52 g
Foszfor
26 mg
Kalcium
19 mg
Magnézium
10 mg
Nátrium
2 mg
B6 vitamin
0.042 g
C vitamin
2.8 mg
Niacin - B3 vitamin
0.16 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.145 mg
fehérje
0.9 g
Zsír
telített zsírsav
0.024 g
egyszeresen telített zsírsav
0.002 g
többszörösen telített zsírsav
0.044 g
ásványi anyagok
Kalcium
19 mg
Vas
0.24 mg
Magnézium
10 mg
Foszfor
26 mg
Nátrium
2 mg
Cink
0.16 mg
Réz
0.051 mg
Mangán
0.1 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
3.1 g
víz
94.52 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.062 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.027 mg
Niacin - B3 vitamin
0.16 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.145 mg
Folát
37 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
2.8 mg
B6 vitamin
0.042 g
A kutatási eredmények szerint a párunk illata csökkentheti a stresszre adott reakciót, és a szorongást is.
Németh OrsiA veszélyes, nem élelmiszeripari termékek uniós gyorsriasztási rendszerében kozmetikai termékekre és játékokra érkezett a legtöbb bejelentés tavaly, a magyar riasztásokban is a kozmetikumok vezetik a listát.
Németh OrsiJó ötlet rendszeresen fogyasztani olyan ételeket, mint a csípős paprikás gulyás, a pikáns arrabbiata vagy éppen olyan nassolnivalókat, mint a jalapeno poppers? Nézzük!
Szabó AnnaMindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
A húsvéti sonka főzése: vásárlási tippek, főzési tapasztalatok, klasszikus köretek. Nem csak kezdőknek! Idén főzzük együtt a húsvéti sonkát!
Tündérinek tűnik, hasonlít a kamillára és a százszorszépre, pici virágaival vonzza a méheket, darazsakat, de ha csoportosan nő, rendkívül invazív és kártékony lehet kertünkben.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Nagyon finom és nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró. Érdemes egyszerre két adagot sütni belőle, mert gyorsan fogy. A tetejére sajt helyett lehet szezámmagot, köménymagot, ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!