Céklalekvár
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gerzsenyi Flóra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 11% Zsír
Céklalekvár
-
126g cékla36 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
1g narancshéj1 kcal
-
15g narancslé7 kcal
-
25g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g balzsamecet1 kcal
Fűszeres kecskesajtkrém
-
17g kecskesajt61 kcal
-
42g mascarpone168 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
30g snidling9 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
Összesen
351
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 11% Zsír
Céklalekvár
-
753g cékla217 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
6g narancshéj6 kcal
-
90g narancslé42 kcal
-
150g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
5g balzsamecet4 kcal
Fűszeres kecskesajtkrém
-
100g kecskesajt364 kcal
-
250g mascarpone1010 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
180g snidling54 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
2103
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 11% Zsír
Céklalekvár
-
44.7g cékla13 kcal
-
5.9g cukor23 kcal
-
0.4g narancshéj0 kcal
-
5.3g narancslé3 kcal
-
8.9g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.3g balzsamecet0 kcal
Fűszeres kecskesajtkrém
-
5.9g kecskesajt22 kcal
-
14.8g mascarpone60 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
10.7g snidling3 kcal
-
2.7g petrezselyem1 kcal
Összesen
125
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9.2 g
Zsír
-
Összesen 22.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 417.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 121 mg
-
Nátrium 142 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.7 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 155.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 168 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 187 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 139 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 67 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 1197 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 531 micro
Összesen
351
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 55.2 g
Zsír
-
Összesen 135 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 79 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2502.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 640 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 256 mg
-
Foszfor 726 mg
-
Nátrium 851 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 172.2 g
-
Cukor 147 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 931.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1008 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 232 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 1124 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 833 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 401 micro
-
α-karotin 5 micro
-
β-karotin 7180 micro
-
β-crypt 136 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3188 micro
Összesen
2103
kcal
- 4% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 148.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 51 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 14 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 67 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 426 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 189 micro
Összesen
125
kcal
Hozzávalók
Céklalekvár
-
1 narancsból nyert narancshéj
-
1 narancsból nyert narancslé
-
só ízlés szerint
-
1 ek balzsamecet
Fűszeres kecskesajtkrém
-
250 g mascarpone
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 csokor snidling
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
Céklalekvár
- A céklákat meghámozzuk és apró darabokra vágjuk. Egy fazékban a cukorral lekaramellizáljuk. Ízlés szerint sózzuk.
- Hozzáreszeljük a narancshéjat, hozzáadjuk a narancslevet és a vizet. Alacsony lángon főzzük, amíg a cékla megpuhul. Nem kell teljesen szétfőzni, mert nem pürét készítünk.
- Hozzáadjuk a balzsamecetet. Ha nagyon elfő a folyadék, adhatunk még hozzá pluszban egy kevés vizet.
- Botmixerrel lepürésítjük, de óvatosan, mert a cékla fröcsköl. Érdemes egy hosszúkás műanyag keverőpohárban leturmixolni. Egy picit „ikrás” lesz az állaga.
- Hagyjuk kihűlni, steril befőttesüvegben 2-3 hétig eláll.
Fűszeres kecskesajtkrém
- Kihabosítjuk/kikeverjük a mascarponét a kecskesajttal, és beízesítjük a többi hozzávalóval.
- Vajon vagy olívaolajon sült ropogós kovászos kenyérre kenve tálaljuk. A krém közepébe kanalazunk a lekvárból, és rusztikusan belekenjünk.
- Sütés ideje: 5 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 37
- Össznézettség: 4695
- Feltöltés dátuma: 2022. április 26.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gerzsenyi Flóra
415 recept
Imádjuk a céklakrémet, a céklachutney-t és az alábbi céklalekvárt is, de még jobban szeretjük pirítósra kenni őket. A lekvárt természetesen kecskesajttal tálaljuk, ami a cékla legjobb barátja. Illetve, ha szeretnénk, hogy ez a barátság igazi szerelemmé fejlődjön, szórjuk meg pirított dióval és rukkolával is. Az üvegbe töltött lekvár sokáig eláll, és nagyon változatosan fogyasztható.