Kecskesajt

Minden kecsketejből készült sajt kecskesajt. Állagát tekintve lehet lágy (friss kecskesajt) vagy kemény (érlelt kecskesajt). A friss sajt kevés zsírt, de kevesebb kalciumot is tartalmaz, mint a száraz sajt.
A kecskesajt készítésének hagyománya több ezer éves, és különösen a mediterrán térségben és Közel-Keleten elterjedt. Franciaország, Görögország, Spanyolország, valamint a Közel-Kelet országai híresek különféle kecskesajtjaikról.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kecskesajt a kecsketejből készült sajtok általános megnevezése. Jellegzetes, karakteres ízéről és krémes vagy morzsalékos állagáról ismert. Jellegzetesen földes, enyhén savanykás ízű. Az érlelés mértékétől függően az íz lehet enyhe (friss kecskesajt) vagy erőteljes (érlelt változatok).
Friss kecskesajtot a piacon, sajtboltban, esetleg szuper- és hipermarketek hűtőspultjában is találni. Gyakran hófehér, mivel a kecsketejben nincs karotin (az a pigment, ami a tehéntejnek sárgás árnyalatot ad). Ellenőrizzük a lejárati dátumot, és érdeklődjünk a sajt származási helyéről. Érdemes előnyben részesíteni a helyi termelőtől származó termékeket. A kecskesajt hűtőben tárolva, légmentesen lezárva 5-10 napig áll el.
A kecskesajtnak magas fehérje- és kalciumtartalma van. Emellett vitaminokban gazdag, mint az A-, B2- és a B12-vitamin, ráadásul foszforban és cinkben sem szerénykedik. A kecsketej könnyebben emészthető, mint a tehéntej, mivel kisebb méretű zsírmolekulákat tartalmaz, és kevesebb laktózt.
A kecskesajtot felhasználhatjuk saláták, pizzák, tészták, szendvicsek, mártogatósok elkészítéséhez, de magában fogyasztva borral, olívaolajjal, gyümölcsökkel (pl. szőlő, füge). Különleges kombinációk: mézzel, dióval, lekvárral.
Készülhet belőle spárgás-ricottás ravioli, spárgatorta, llóra-szelet, azaz millionaire-, másnéven államcsőd-szelet, karácsonyi kínálótál, kecskesajtos-szőlős falatkák, fordított fügés felemás sütemény, delux melegszendvics, grillezettkukorica-saláta fűszeres garnélanyársakkal, grillezettkukorica-saláta fűszeres garnélanyársakkal, kávés álomszelet kecskesajtos krémmel, spenótos-kecskesajtos farfalle diós morzsával és karamellizált hagymás krémes tészta.
Még több kecskesajtos receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk kecskesajtot venni piacon, élelmiszerboltokban és különleges sajtboltokban.
A kecskesajt hűtőben tárolva, légmentesen lezárva 5-10 napig áll el.
fehérjetartalom
21.58 g
zsírtartalom
79028.156 g
szénhidráttartalom
0.12 g
víztartalom
45.52 g
Nátrium
415 mg
Foszfor
375 mg
Kalcium
298 mg
Magnézium
29 mg
B6 vitamin
0.06 g
Kolin
15.4 mg
Niacin - B3 vitamin
1.148 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.676 mg
fehérje
21.58 g
Zsír
telített zsírsav
20.639 g
egyszeresen telített zsírsav
6.808 g
többszörösen telített zsírsav
0.709 g
koleszterin
79 g
ásványi anyagok
Kalcium
298 mg
Vas
1.62 mg
Magnézium
29 mg
Foszfor
375 mg
Nátrium
415 mg
Cink
0.66 mg
Réz
0.564 mg
Mangán
0.093 mg
Szelén
3.8 µg
szénhidrát
cukor
0.12 g
víz
45.52 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.072 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.676 mg
Niacin - B3 vitamin
1.148 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.19 mg
Folát
2 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
401 µg
Béta-karotin
77 µg
E vitamin
0.26 mg
D vitamin
22 µg
K vitamin
2.5 µg
B12 vitamin
0.22 µg
A vitamin
407 µg
B6 vitamin
0.06 g
Nosztalgikus-otthonosra vettük a mai menü formáját, készül emiatt klasszikus almaleves, lecsós szelet vegyes körettel és császármorzsa.
NosaltyHa valaha is elgondolkodtál azon, hogy milyen lehet a Vatikán hivatalos fagylaltja, akkor jó hírünk van: megkóstoltuk a Halleluja névre keresztelt különlegességet, és egyértelműen állíthatjuk, hogy megér minden falatot!
NosaltySokan gondolják, hogy ha késő este esznek, az egyenes út a pluszkilókhoz. Nem is csoda, hiszen ezt halljuk mindenhonnan. De vajon tényleg így van? A szakértők szerint a valóság sokkal bonyolultabb.
NosaltyManapság igen nagy körültekintéssel kell vásárolni, ha szeretnénk a legegészségesebben étkezni. Arra sincs mindig idő, hogy a címkét bogarásszuk, milyen adalékanyagok vannak az adott termékben. Íme, 4 olyan élelmiszer, aminél rá se kell nézni az összetevők listájára ahogy, hogy tudd, jobb, ha nem rakod a kosaradba.
Újabb hét, ezért újabb kvízzel jelentkezünk! Most, hogy már nemcsak a naptár szerint írunk tavaszt, hanem az időjárás is egyre inkább tavaszias arcát mutatja, itt az ideje, hogy felsorakozzanak az évszak zöldségei!
Bár jöhetne a rántott hús-krumpli kombó, most egy kicsit csavarunk a vasárnapunkon.
A TV-ben láttam ezt a receptet. Annyira gyors és egyszerű, szinte elronthatatlan.
Nem ragad, nem szakad, ez a mi palacsinta alapreceptünk!
A frankfurti virsliről elnevezett levest sokféleképpen készítik, nekünk ez az egyik kedvenc verziónk.
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!