Kecskesajt

Minden kecsketejből készült sajt kecskesajt. Állagát tekintve lehet lágy (friss kecskesajt) vagy kemény (érlelt kecskesajt). A friss sajt kevés zsírt, de kevesebb kalciumot is tartalmaz, mint a száraz sajt.
A kecskesajt készítésének hagyománya több ezer éves, és különösen a mediterrán térségben és Közel-Keleten elterjedt. Franciaország, Görögország, Spanyolország, valamint a Közel-Kelet országai híresek különféle kecskesajtjaikról.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
A kecskesajt a kecsketejből készült sajtok általános megnevezése. Jellegzetes, karakteres ízéről és krémes vagy morzsalékos állagáról ismert. Jellegzetesen földes, enyhén savanykás ízű. Az érlelés mértékétől függően az íz lehet enyhe (friss kecskesajt) vagy erőteljes (érlelt változatok).
Friss kecskesajtot a piacon, sajtboltban, esetleg szuper- és hipermarketek hűtőspultjában is találni. Gyakran hófehér, mivel a kecsketejben nincs karotin (az a pigment, ami a tehéntejnek sárgás árnyalatot ad). Ellenőrizzük a lejárati dátumot, és érdeklődjünk a sajt származási helyéről. Érdemes előnyben részesíteni a helyi termelőtől származó termékeket. A kecskesajt hűtőben tárolva, légmentesen lezárva 5-10 napig áll el.
A kecskesajtnak magas fehérje- és kalciumtartalma van. Emellett vitaminokban gazdag, mint az A-, B2- és a B12-vitamin, ráadásul foszforban és cinkben sem szerénykedik. A kecsketej könnyebben emészthető, mint a tehéntej, mivel kisebb méretű zsírmolekulákat tartalmaz, és kevesebb laktózt.
A kecskesajtot felhasználhatjuk saláták, pizzák, tészták, szendvicsek, mártogatósok elkészítéséhez, de magában fogyasztva borral, olívaolajjal, gyümölcsökkel (pl. szőlő, füge). Különleges kombinációk: mézzel, dióval, lekvárral.
Készülhet belőle spárgás-ricottás ravioli, spárgatorta, llóra-szelet, azaz millionaire-, másnéven államcsőd-szelet, karácsonyi kínálótál, kecskesajtos-szőlős falatkák, fordított fügés felemás sütemény, delux melegszendvics, grillezettkukorica-saláta fűszeres garnélanyársakkal, grillezettkukorica-saláta fűszeres garnélanyársakkal, kávés álomszelet kecskesajtos krémmel, spenótos-kecskesajtos farfalle diós morzsával és karamellizált hagymás krémes tészta.
Még több kecskesajtos receptért görgess lejjebb!
Az év bármely időszakában tudunk kecskesajtot venni piacon, élelmiszerboltokban és különleges sajtboltokban.
A kecskesajt hűtőben tárolva, légmentesen lezárva 5-10 napig áll el.
fehérjetartalom
21.58 g
zsírtartalom
79028.156 g
szénhidráttartalom
0.12 g
víztartalom
45.52 g
Nátrium
415 mg
Foszfor
375 mg
Kalcium
298 mg
Magnézium
29 mg
B6 vitamin
0.06 g
Kolin
15.4 mg
Niacin - B3 vitamin
1.148 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.676 mg
fehérje
21.58 g
Zsír
telített zsírsav
20.639 g
egyszeresen telített zsírsav
6.808 g
többszörösen telített zsírsav
0.709 g
koleszterin
79 g
ásványi anyagok
Kalcium
298 mg
Vas
1.62 mg
Magnézium
29 mg
Foszfor
375 mg
Nátrium
415 mg
Cink
0.66 mg
Réz
0.564 mg
Mangán
0.093 mg
Szelén
3.8 µg
szénhidrát
cukor
0.12 g
víz
45.52 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.072 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.676 mg
Niacin - B3 vitamin
1.148 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.19 mg
Folát
2 µg
Kolin
15.4 mg
Retinol
401 µg
Béta-karotin
77 µg
E vitamin
0.26 mg
D vitamin
22 µg
K vitamin
2.5 µg
B12 vitamin
0.22 µg
A vitamin
407 µg
B6 vitamin
0.06 g
Jó hír azoknak, akik imádnak sütögetni otthon, és nem csak süteményt. Pizzakövet árul most akciósan a Lidl és az Aldi, de csakis addig, ameddig a készlet tart!
NosaltySokakat a mai napig rémálmok kísértik az iskolai menza miatt, és a helyzet nem sokat változott 2025-re. Pár budapesti kerületben már elindultak kezdeményezések a gyermekétkeztetés megreformálására, most pedig Ferencvárosban írtak ki közbeszerzési pályázatot a fenntarthatóság és minőség előtérbe helyezésével.
Szász NóriInkább friss, zsenge répát válassz, hogy elégedett legyél a végeredménnyel! Több okból is.
Szabó AnnaMindenki ujjongással fogadta, hogy visszatér a retro Traubisoda, azonban pár nap alatt eltűnt a boltok polcairól. Most kiderült, mi áll a dolog hátterében.
A húsvéti sonka főzése: vásárlási tippek, főzési tapasztalatok, klasszikus köretek. Nem csak kezdőknek! Idén főzzük együtt a húsvéti sonkát!
Húsvétkor minden a sonka körül forog, akár napokig is képesek vagyunk enni egy-egy nagyobb darab füstölt húst. Ahhoz azonban, hogy ez biztonságosan menjen végbe, vessünk egy pillantást a húsvéti sonka tárolási módszereire.
Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...
Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!