Kecskesajt

Kecskesajt

Leírás

Kecskesajt – receptek, leírás, tippek

Minden kecsketejből készült sajt kecskesajt. Állagát tekintve lehet lágy (friss kecskesajt) vagy kemény (érlelt kecskesajt). A friss sajt kevés zsírt, de kevesebb kalciumot is tartalmaz, mint a száraz sajt.

A kecskesajt készítésének hagyománya több ezer éves, és különösen a mediterrán térségben és Közel-Keleten elterjedt. Franciaország, Görögország, Spanyolország, valamint a Közel-Kelet országai híresek különféle kecskesajtjaikról.

Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:

Mi az a kecskesajt?

A kecskesajt a kecsketejből készült sajtok általános megnevezése. Jellegzetes, karakteres ízéről és krémes vagy morzsalékos állagáról ismert. Jellegzetesen földes, enyhén savanykás ízű. Az érlelés mértékétől függően az íz lehet enyhe (friss kecskesajt) vagy erőteljes (érlelt változatok).

Hogyan vásároljuk?

Friss kecskesajtot a piacon, sajtboltban, esetleg szuper- és hipermarketek hűtőspultjában is találni. Gyakran hófehér, mivel a kecsketejben nincs karotin (az a pigment, ami a tehéntejnek sárgás árnyalatot ad). Ellenőrizzük a lejárati dátumot, és érdeklődjünk a sajt származási helyéről. Érdemes előnyben részesíteni a helyi termelőtől származó termékeket. A kecskesajt hűtőben tárolva, légmentesen lezárva 5-10 napig áll el.

Mire jó a kecskesajt?

A kecskesajtnak magas fehérje- és kalciumtartalma van. Emellett vitaminokban gazdag, mint az A-, B2- és a B12-vitamin, ráadásul foszforban és cinkben sem szerénykedik. A kecsketej könnyebben emészthető, mint a tehéntej, mivel kisebb méretű zsírmolekulákat tartalmaz, és kevesebb laktózt.

A kecskesajtot felhasználhatjuk saláták, pizzák, tészták, szendvicsek, mártogatósok elkészítéséhez, de magában fogyasztva borral, olívaolajjal, gyümölcsökkel (pl. szőlő, füge). Különleges kombinációk: mézzel, dióval, lekvárral.

Mi készülhet a kecskesajtból?

Készülhet belőle spárgás-ricottás ravioli, spárgatorta, llóra-szelet, azaz millionaire-, másnéven államcsőd-szelet, karácsonyi kínálótál, kecskesajtos-szőlős falatkák, fordított fügés felemás sütemény, delux melegszendvics, grillezettkukorica-saláta fűszeres garnélanyársakkal, grillezettkukorica-saláta fűszeres garnélanyársakkal, kávés álomszelet kecskesajtos krémmel, spenótos-kecskesajtos farfalle diós morzsával és karamellizált hagymás krémes tészta.

Még több kecskesajtos receptért görgess lejjebb!

Mikor vegyem

Az év bármely időszakában tudunk kecskesajtot venni piacon, élelmiszerboltokban és különleges sajtboltokban.

hogyan tároljam

A kecskesajt hűtőben tárolva, légmentesen lezárva 5-10 napig áll el.

100g Kecskesajt

fehérjetartalom

21.58 g

zsírtartalom

79028.156 g

szénhidráttartalom

0.12 g

víztartalom

45.52 g

gramm kecskesajt?

Top ásványi anyagok

Nátrium

415 mg

Foszfor

375 mg

Kalcium

298 mg

Magnézium

29 mg

Top vitaminok

B6 vitamin

0.06 g

Kolin

15.4 mg

Niacin - B3 vitamin

1.148 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.676 mg


Tápanyagtartalom / 100 gramm

fehérje

21.58 g

Zsír

telített zsírsav

20.639 g

egyszeresen telített zsírsav

6.808 g

többszörösen telített zsírsav

0.709 g

koleszterin

79 g

ásványi anyagok

Kalcium

298 mg

Vas

1.62 mg

Magnézium

29 mg

Foszfor

375 mg

Nátrium

415 mg

Cink

0.66 mg

Réz

0.564 mg

Mangán

0.093 mg

Szelén

3.8 µg

szénhidrát

cukor

0.12 g

víz

45.52 g

vitaminok

Tiamin - B1 vitamin

0.072 mg

Riboflavin - B2 vitamin

0.676 mg

Niacin - B3 vitamin

1.148 mg

Pantoténsav - B5 vitamin

0.19 mg

Folát

2 µg

Kolin

15.4 mg

Retinol

401 µg

Béta-karotin

77 µg

E vitamin

0.26 mg

D vitamin

22 µg

K vitamin

2.5 µg

B12 vitamin

0.22 µg

A vitamin

407 µg

B6 vitamin

0.06 g

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!