Sült céklás rizottó rukkolával és kecskesajttal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
125g cékla36 kcal
-
75g rizottó rizs269 kcal
-
250g alaplé18 kcal
-
50g vörösbor43 kcal
-
14g salottahagyma9 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
10g parmezán sajt39 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
25g kecskesajt91 kcal
-
25g rukkola6 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
500g cékla144 kcal
-
300g rizottó rizs1074 kcal
-
1000g alaplé70 kcal
-
200g vörösbor170 kcal
-
56g salottahagyma37 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
40g parmezán sajt157 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
100g kecskesajt364 kcal
-
100g rukkola25 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
21.2g cékla6 kcal
-
12.7g rizottó rizs46 kcal
-
42.5g alaplé3 kcal
-
8.5g vörösbor7 kcal
-
2.4g salottahagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
1.7g parmezán sajt7 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
1.2g vaj9 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
4.2g kecskesajt15 kcal
-
4.2g rukkola1 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 16.3 g
Zsír
-
Összesen 22.4 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1757.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 261 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 69 mg
-
Foszfor 304 mg
-
Nátrium 1099 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 72.5 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 176 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 33 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 295 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 167 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 411 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 893 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 65.3 g
Zsír
-
Összesen 89.4 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 166 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7029.5 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 63 mg
-
Kálcium 1046 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 276 mg
-
Foszfor 1215 mg
-
Nátrium 4395 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 290.1 g
-
Cukor 30 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 703.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 807 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 30 micro
-
K vitamin: 130 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1180 micro
-
Kolin: 81 mg
-
Retinol - A vitamin: 669 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1642 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3572 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 298.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 187 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 29.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 28 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 152 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A megpucolt, félbevágott céklákat helyezzük egy sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsire. Locsoljuk meg egy kis olívaolajjal, akár ízesíthetjük is egy kis sóval, borssal vagy friss kakukkfűvel is. Mehet a sütőbe egy 50-60 percre. Érdemes néha megforgatni a darabokat, hogy egyenletesen sülhessen. Akkor jó, ha a kés könnyedén átszalad a cékladarabon. Ha megsült, akkor egy késes betétű robotgép segítségével aprítsuk fel.
- Forrósítsunk egy kis olívaolajat lehetőleg egy vastag fenekű lábosban. Dobjuk rá a hagymát, főzzük egy pár percig, majd jöhet a fokhagyma. Ezután következhet a rizs, amit folyamatosan kevergetés mellett pirítsunk egy kicsit, majd adjuk hozzá a vörösbort.
- Ha úgy látjuk, hogy kezdi elfőni, elkezdhetjük adagolni az alaplevet. Adagokkal dolgozzunk, egyszerre mondjuk csak egy merőkanálnyit adjunk a rizshez, és közben folyamatosan kevergessük. Addig folytassuk ezt, míg sűrű, krémes állagú nem lesz, a szemek pedig al dentére, vagy ha úgy jobban szeretjük, akkor puhára főnek. Közben amikor már érezzük, hogy puhulnak a rizsszemek, adjuk hozzá a céklát is.
- Sózzuk, borsozzuk, amennyiben szükségesnek érezzük, keverjük bele a parmezán sajtot és a vajat is, fedjük le egy pár percre, majd tálaljuk friss rukkolával és kecskesajttal a tetején.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 55 perc
- Receptkönyvben: 694
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 33
- Össznézettség: 58205
- Feltöltés dátuma: 2014. január 07.
Ajánló
A feltéteket bátran variálhatjuk, jöhet pirított fenyőmag, kecskesajt, rukkola vagy kapor, sőt akár egy kis sült hús, például bárány is.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Meg kell valljam, hogy amikor először találkoztam ezzel az étellel, nem gondoltam volna, hogy a kedvencek között ilyen előkelő helyet birtokol majd. Két évvel ezelőttig a cékla leginkább csak mint savanyúság szerepelt nálam az étlapon, a rizottóval pedig eléggé viszontagságos volt a kapcsolatom az évek során. Már a sok rizottónak álcázott rizses hús is elég elkeserítő volt, egy rosszul elkészített gombás változat azonban végleg betette a kaput. Egy ideig meg voltam győződve róla, hogy velem van a gond. Nem szeretem a rizottót és pont. Aztán persze, amikor végre egy igazán jót, vagy mondhatnám úgy is, hogy igazi rizottót kóstoltam, akkor rádöbbentem, hogy nem arról van szó, hogy nem szeretem, egyszerűen csak még nem ettem jót. Aztán egy, a konyhájáról igen híres, francia étteremben tartott karácsonyi buli alkalmával az egyik kollégám előétel gyanánt választott egy céklás rizottót, ami annyira sikeresnek bizonyult, hogy végül az asztaltársaság közösen fogyasztotta el. Azon a télen még párszor volt szerencsém belefutni ebbe a remek fogásba, a következőn pedig már magam készítettem.