Shakshuka, a Közel-Kelet lecsója
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
4g olívaolaj35 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
28g vöröshagyma10 kcal
-
16 kcal
-
67g padlizsán16 kcal
-
17g paradicsom3 kcal
-
100g konzerv paradicsom16 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
17g kecskesajt61 kcal
Összesen
230
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
24g olívaolaj212 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
98 kcal
-
400g padlizsán95 kcal
-
100g paradicsom18 kcal
-
600g konzerv paradicsom96 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
330g tojás415 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
100g kecskesajt364 kcal
Összesen
1384
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
1.1g olívaolaj9 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
0g római kömény0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
7.6g vöröshagyma3 kcal
-
4 kcal
-
17.9g padlizsán4 kcal
-
4.5g paradicsom1 kcal
-
26.8g konzerv paradicsom4 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14.8g tojás19 kcal
-
2g petrezselyem1 kcal
-
4.5g kecskesajt16 kcal
Összesen
61
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.4 g
Zsír
-
Összesen 14.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 193 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 588.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 224 mg
-
Nátrium 158 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.2 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 301.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 109 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 136 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 93 micro
-
Kolin: 164 mg
-
Retinol - A vitamin: 144 micro
-
α-karotin 29 micro
-
β-karotin 1762 micro
-
β-crypt 312 micro
-
Likopin 3174 micro
-
Lut-zea 822 micro
Összesen
230
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 74.5 g
Zsír
-
Összesen 85.5 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1159 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3530 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 100 mg
-
Kálcium 837 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 273 mg
-
Foszfor 1344 mg
-
Nátrium 948 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.1 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1808.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1831 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 652 mg
-
D vitamin: 260 micro
-
K vitamin: 814 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 4 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 557 micro
-
Kolin: 981 mg
-
Retinol - A vitamin: 866 micro
-
α-karotin 176 micro
-
β-karotin 10571 micro
-
β-crypt 1874 micro
-
Likopin 19043 micro
-
Lut-zea 4932 micro
Összesen
1384
kcal
- 4% Fehérje
- 4% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 88% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 52 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 157.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 80.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 29 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 473 micro
-
β-crypt 84 micro
-
Likopin 852 micro
-
Lut-zea 221 micro
Összesen
61
kcal
Hozzávalók
-
3 ek olívaolaj
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 nagy db vöröshagyma
-
2 közepes db piros kaliforniai paprika
-
1 közepes db paradicsom
-
1 kávéskanál harissa paszta
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
6 db tojás
-
1 csokor petrezselyem
-
10 dkg kecskesajt
Elkészítés
- Először a zöldségeket tisztítjuk, majd készítjük elő: a vöröshagymát félbe és karikára vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a paprikát félbe, majd keresztbe, csíkokba vágjuk, a padlizsánt negyedbe és szeletekbe, a paradicsomot kicsi kockákba vágjuk (aki nem szereti a héját, tegye forró, majd jeges hideg vízbe és húzza le róla), a kimagozott chilit aprítsuk fel.
- Egy nagy (nehéz, lehetőleg vas) serpenyőben hevítsünk olívaolajat, dobjuk rá a fokhagymát, a chilit, a köményport és egy kevés borsot.
- Ha már isteni illatok szállnak fel a serpenyőből, akkor jöhet a hagyma, pár perccel után a kaliforniai paprika, majd újabb két perc után a padlizsán és a friss paradicsomból vágott darabok. Magas lángon dolgozzunk, folyamatosan keverjük, ha kicsit odakap az sem baj, kellemes ízt kölcsönöz neki.
- Most jöhet a darabolt konzerves paradicsom és a további ízesítés, harissa, só, bors, paprika. Addig süssük a hozzávalókat, hogy a paradicsom leve kissé besűrűsödjön, de a zöldségek még maradjanak ropogósak.
- Ha elkészült az étel, készítsünk hat mélyedést a tetején, és óvatosan törjük bele a tojásokat. Rögtön forgassuk át a szélüket, hogy bezáródjanak, mint egy buggyantott tojás. Fedjük le az edényt, húzzuk le a tűzről, és hagyjuk így pár percig.
- Tálaláskor szórjuk meg egy kevés morzsolt kecskesajttal és frissen vágott petrezselyemmel. Hagyjuk a serpenyőben, így tegyük az asztalra. Kerüljön mellé meleg pita vagy fehér kenyér. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 1216
- Tegnapi nézettség: 13
- 7 napos nézettség: 100
- Össznézettség: 252486
- Feltöltés dátuma: 2014. november 10.
Ajánló
Tálaljuk reggelire vagy vacsorára a családnak! Kiadós és eszméletlenül finom.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
vegetáriánus receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
583 recept
A shakshukát ahány ház, annyiféleképpen készítik. Én ezt a verziót kóstoltam először, és egyből teljesen beleszerettem. Eredetileg Tunéziából származik, innen került a Közel-Keletre, ahol leginkább reggelire fogyasztják. Alapreceptje szerint csak: buggyantott tojás, paradicsomszósz, hagyma, chili és fűszerkömény van benne. További hozzávalói lehetnek még: padlizsán, cukkini, paprika, articsóka, burgonya, de akár tofu és kecskesajt is.