r
Nosalty Logó

Búzás zöldségköret

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
J.K.
Búzás zöldségköret
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 71 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 564 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 67 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    298 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1176 micro
  • β-karotin
    2984 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1722 micro
  • Lut-zea
    755 micro
Összesen 71 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1198 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    266 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    471 mg
  • Nátrium
    244 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.1 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    627.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2383 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    126 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    260 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9407 micro
  • β-karotin
    23875 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    13773 micro
  • Lut-zea
    6036 micro
Összesen 564 kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    286 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1131 micro
  • β-karotin
    2870 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1655 micro
  • Lut-zea
    726 micro
Összesen 67 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát felaprítjuk, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a 2 préselt fokhagymát.
  2. A répát vékony karikákra vágjuk, vagy reszeljük, öszekeverjük a hagymával, és kb. 2 percig erősebb lángon pároljuk.
  3. Ezalatt fél centis csíkokra vágjuk a zöldbabot, és a zöldborsóval együtt hozzákeverjük az alaphoz, amittovábbi 2 percig párolunk az új zöldségekkel.
  4. Sóval és őrölt fűszerekkel ízesítjük. Pl. fehérbors, koriander... A szárított paradicsomot is a fűszerekkel együtt adjuk hozzá. Ha szezon van, akkor 2 db friss, héjmentes (leforrázás után könnyen lehúzható a héja) paradicsomot is használhatunk.
  5. Hozzáadjuk a 250 g búzát, felöntjük kb 1,5-szeres mennyiségű vízzel. Fedő alatt kb. 10 percig forraljuk.
  6. Amennyiben szükséges, még öntünk rá vizet, ha pedig túl sok van alatta, akkor levesszük a fedőt, és elpároljuk alóla a vizet.
  7. Amikor már majdnem kész, jöhetnek a zöldfűszerek: 2 ek petrezselyem, 1 ek koriander, 1 tk rozmaring... Valószínűleg sót is tehetünk még hozzá bőven, mert rengeteget felvesz.
  8. Akkor lesz kész, ha elpárolgott alóla a víz, teljesen megpuhult a búza, és az íze is ehető (megfelelő mennyiségű fűszert tettünk rá).
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 9918
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 16.

Ajánló

A receptet szándékosan leveskocka és ételízesítő nélkül írtam le, és készítettem, de a fokozott ízhatás elérése érdekében természetesen ezekkel is meg lehet csinálni. A búzát pedig a rizshez hasonlóan szinte mindenhez használhatjuk (rizottóhoz hasonló egytálételek, töltelékek, köretek...), és ez a fajta tényleg 15 perc alatt megpuhul. Ha nem előfőzött búzával dolgozunk, akkor a főzési idő akár 2 óra is lehet, és a zöldségeket is később kell beletenni. A dobozon az áll, hogy eredetileg a franciák kezdték a búzát ilyen formában enni, de mára már a németajkúak körében is közkedvelt lett.

Receptkategóriák

Már kb. 2 éve felfedeztem ezt a búzát, és azóta mindig veszek, ha meglátom valamelyik boltban. Azért döntöttem úgy, hogy felteszem az oldalra, mert húsimádó férfi vendégeinknek kifejezetten ízlett a köret, sőt, még ők is meg akarják csinálni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...