Burgundy marha zsemleroláddal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Kornél
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húshoz
-
300g marhafelsál426 kcal
-
54g vöröshagyma20 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
262 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
48g sárgarépa18 kcal
-
40g gyöngyhagyma15 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
80g száraz vörösbor66 kcal
-
200g marha alaplé0 kcal
-
80g paradicsom14 kcal
-
1g zöldbors2 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A zsemleroládhoz
-
32g zsemle88 kcal
-
22g tojás28 kcal
-
40g víz0 kcal
-
40g finomliszt146 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
1371
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húshoz
-
1500g marhafelsál2130 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
15g fokhagyma20 kcal
-
200g kolozsvári szalonna1310 kcal
-
150g disznózsír1353 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
200g gyöngyhagyma73 kcal
-
15g kakukkfű15 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
400g száraz vörösbor328 kcal
-
1000g marha alaplé0 kcal
-
400g paradicsom72 kcal
-
4g zöldbors10 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A zsemleroládhoz
-
162g zsemle442 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
200g víz0 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
6844
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
A húshoz
-
29.6g marhafelsál42 kcal
-
5.3g vöröshagyma2 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
3.9g kolozsvári szalonna26 kcal
-
3g disznózsír27 kcal
-
4.7g sárgarépa2 kcal
-
3.9g gyöngyhagyma1 kcal
-
0.3g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
7.9g száraz vörösbor6 kcal
-
19.7g marha alaplé0 kcal
-
7.9g paradicsom1 kcal
-
0.1g zöldbors0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0.2g cukor1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
A zsemleroládhoz
-
3.2g zsemle9 kcal
-
2.2g tojás3 kcal
-
3.9g víz0 kcal
-
3.9g finomliszt14 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
0g petrezselyem0 kcal
Összesen
134
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.2 g
Zsír
-
Összesen 79.1 g
-
Telített zsírsav 29 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 320 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1718.2 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 126 mg
-
Foszfor 850 mg
-
Nátrium 433 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 66.7 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 559.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 430 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 14 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 359 mg
-
Retinol - A vitamin: 32 micro
-
α-karotin 1566 micro
-
β-karotin 3988 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 2059 micro
-
Lut-zea 341 micro
Összesen
1371
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 396 g
Zsír
-
Összesen 395.7 g
-
Telített zsírsav 146 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 180 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 43 g
-
Koleszterin 1598 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8591.2 g
-
Cink 67 mg
-
Szelén 643 mg
-
Kálcium 770 mg
-
Vas 54 mg
-
Magnézium 629 mg
-
Foszfor 4251 mg
-
Nátrium 2167 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 333.7 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 2798.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2149 micro
-
B6 vitamin: 13 mg
-
B12 Vitamin: 68 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 127 mg
-
D vitamin: 232 micro
-
K vitamin: 74 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 119 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 476 micro
-
Kolin: 1796 mg
-
Retinol - A vitamin: 161 micro
-
α-karotin 7831 micro
-
β-karotin 19938 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 10295 micro
-
Lut-zea 1704 micro
Összesen
6844
kcal
- 10% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.8 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 43 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 35 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 154 micro
-
β-karotin 393 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 203 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
134
kcal
Hozzávalók
A húshoz
-
3 közepes fej vöröshagyma
-
5 gerezd fokhagyma
-
15 dkg disznózsír
-
3 db sárgarépa
-
20 dkg gyöngyhagyma
-
6 db babérlevél
-
4 dl száraz vörösbor
-
1 l marha alaplé
-
10 szem fekete bors
-
só ízlés szerint
A zsemleroládhoz
-
3 db zsemle
-
2 db tojás
-
2 dl víz
-
só ízlés szerint
-
petrezselyem ízlés szerint
Elkészítés
A húshoz
- A húst először is tisztítsuk meg az esetleges hártyáktól, majd daraboljuk nagyobb, kb. 3x3 cm-es kockákra.
- Készítsünk páclevet a vörösborból, kakukkfűből, babérlevélből és az egész borsokból, majd a húskockákat tegyük bele. Minimum 4 órát, de ha tehetjük egész éjszakán át hagyjuk állni a hűtőszekrényben, felhasználásig.
- Római tálat vagy cserépedényt áztassunk be vízbe, kb. 1 óra hosszáig. Közben a szalonnát vágjuk ceruza vastagságú csíkokra, és zsíron pirítsuk üvegesre. Adjuk hozzá a pácból kiemelt és kissé leszárított marhahúst, majd süssünk a húsra kérget. Sózzuk, borsozzuk, majd öntsük az egészet az előkészített római tálba.
- A visszamaradt zsírban pirítsunk finomra vágott hagymát, adjunk hozzá egy evőkanál kristálycukrot, majd a nagyobb (kb. 2x2 cm) darabokra vágott sárgarépát, és pirítsuk üvegesre. Majd az egészet szintén öntsük a római tálba, a húshoz.
- A páclét szűrőn keresztül öntsük a római tálba, adjunk hozzá egy doboz hámozott paradicsomot, valamint 1 liter húsalaplét, a gyöngyhagymát és a késlappal összezúzott fokhagymát. Fedjük le, majd süssük a sütőben . (A hús korának függvényében)
- Közben készítsük el a zsemleroládot. A zsemléket kockázzuk fel kb. 1x1 cm-es darabokra, majd pirítsuk meg sepenyőben egy kevés zsíradékon, vagy korábban sütőlemezen a sütőben. Tegyük egy tálba a pirított kockákat, majd a tojásokat verjük fel, és keverjük el a vízzel. Öntsük a zsemlekockákra, és jól keverjük össze, sózzuk, borsozzuk, majd kézzel nyomkodjuk szét, amíg homogén állagot kapunk.
- Adjunk hozzá lisztet, és készítsünk belőle félkemény tésztát. Ha petrezselymet is tennénk bele, akkor azt finomra vágva, kevés zsiradékon megpárolva tegyük. A tésztából konyhai fóliára készítsünk egy rúd formát, szorosan tekerjük körbe a fóliával, és zárjuk le légmentesen. Ezt követően alufóliába is csavarjuk be, hogy tökéletesen lezárjuk. Forrásban lévő vízben 30 perc alatt főzzük készre.
- Tálaláskor a roládot szeleteljük fel, a húst pedig a raguval együtt gazdagon adjuk mellé.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 160 perc
- Receptkönyvben: 104
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9634
- Feltöltés dátuma: 2011. október 13.
Ajánló
A zsemlerolád kiváltható egyszerű zsemlegombóccal, burgonyakrokettel vagy burgonyafánkkal is, valamennyi kitűnő köret lehet.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Kornél
167 recept
A burgundy marhának ez az egyik receptje. Készíthetjük zöldségesebben, borosabban, gombával, ki-ki a maga módján. Miután vacsorára főztem, a gombát nem erőltettem, mert így sem könnyű étel, ne tegyük szándékosan nehezebbé. A gyöngyhagymából az ecetest használtam, az még külön dob az ízeken, még pikánsabbá teszi a ragut.