Burgundi marharagu Zsuzsamama konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Zsuzsamama56
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
150 °C
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
A raguhoz
-
246 kcal
-
2g olívaolaj18 kcal
-
250g marhalábszár320 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors1 kcal
-
8g finomliszt27 kcal
-
63g száraz vörösbor51 kcal
-
100g marha alaplé0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
13 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
42g salottahagyma28 kcal
-
50g csiperkegomba11 kcal
-
7g vaj50 kcal
-
5g citromlé1 kcal
A körethez
-
75g burgonya43 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
Összesen
838
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
A raguhoz
-
150g kolozsvári szalonna983 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
1000g marhalábszár1280 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
4g só0 kcal
-
1g bors3 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
250g száraz vörösbor205 kcal
-
400g marha alaplé0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
52 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
168g salottahagyma110 kcal
-
200g csiperkegomba43 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
20g citromlé4 kcal
A körethez
-
300g burgonya173 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Összesen
3349
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
A raguhoz
-
5.1g kolozsvári szalonna34 kcal
-
0.3g olívaolaj2 kcal
-
34.2g marhalábszár44 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
-
5.5g sárgarépa2 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
8.5g száraz vörösbor7 kcal
-
13.7g marha alaplé0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
2.2g sűrített paradicsom2 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5.7g salottahagyma4 kcal
-
6.8g csiperkegomba1 kcal
-
1g vaj7 kcal
-
0.7g citromlé0 kcal
A körethez
-
10.3g burgonya6 kcal
-
1.5g petrezselyem1 kcal
Összesen
115
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 63 g
Zsír
-
Összesen 44 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 146 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1580.7 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 54 mg
-
Kálcium 119 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 690 mg
-
Nátrium 607 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 443.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 406 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 40 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 195 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 83 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 1242 micro
-
β-karotin 3676 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 4603 micro
-
Lut-zea 729 micro
Összesen
838
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 251.9 g
Zsír
-
Összesen 176.1 g
-
Telített zsírsav 66 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 585 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6322.8 g
-
Cink 75 mg
-
Szelén 215 mg
-
Kálcium 474 mg
-
Vas 34 mg
-
Magnézium 332 mg
-
Foszfor 2759 mg
-
Nátrium 2429 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 140.1 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 1775.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1623 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 35 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 158 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 779 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 78 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 332 micro
-
Kolin: 137 mg
-
Retinol - A vitamin: 192 micro
-
α-karotin 4970 micro
-
β-karotin 14704 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 18411 micro
-
Lut-zea 2917 micro
Összesen
3349
kcal
- 11% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Likopin
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 20 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 216.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 83 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 60.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 170 micro
-
β-karotin 503 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 630 micro
-
Lut-zea 100 micro
Összesen
115
kcal
Hozzávalók
A raguhoz
-
15 dkg kolozsvári szalonna
-
1 ek olívaolaj
-
1 kg marhalábszár
-
1 közepes db vöröshagyma
-
2 közepes db sárgarépa
-
1 kávéskanál só
-
1 g bors
-
2 evőkanál finomliszt
-
4 dl marha alaplé
-
2 gerezd fokhagyma
-
4 ek sűrített paradicsom
-
1 teáskanál kakukkfű
-
2 db babérlevél
-
20 dkg csiperkegomba
-
2 ek vaj
-
1 fél citromból nyert citromlé
A körethez
-
30 dkg burgonya
-
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
A raguhoz
- A szalonna bőrét levágjuk, félretesszük.
- Felkockázzuk a szalonnát, és bőrrel együtt lobogó vízben 10 percig főzzük. Ezután kivesszük, lecsepegtetjük.
- Egy nagy vasedényben 1 evőkanál olajjal zsírjára sütjük, majd kivesszük a szalonnadarabokat.
- Ebben a zsiradékban, nagy lángon megpirítjuk a 3 cm-es darabokra vágott marhahúst. Nem kell átsütni, csak az a cél, hogy minden oldal megpiruljon. Érdemes több adagban sütni, hogy a hús ne hűtse le nagyon a zsiradékot.
- A megpirult húst egy külön tálba szedjük, és addig ismételjük a műveletet, amíg az összeset meg nem pirítottuk. A kiszedett hús levet ereszt, de ezt a levet semmiképp ne öntsük ki.
- Ugyanebben az edényben megpároljuk a hagymát, majd rátesszük a felszeletelt répát is.
- Ha megpuhultak a zöldségek, visszaszedjük rá a szalonnát és a húst, majd megszórjuk 1 evőkanál liszttel. Rátesszük az edény tetejét, jól összerázzuk a meglisztezett ragut.
- 225 fokra előmelegített sütőbe tesszük 5 percre pirulni, ugyanezt a műveletet megismételjük (1 evőkanál liszt, rázás, 5 perc a sütőben). Ha készen vagyunk, visszavesszük a sütőt 150 fokra.
- A raguhoz hozzáadjuk a szalonna bőrét, a sűrített paradicsomot, belenyomjuk a fokhagymát, kakukkfűvel és babérral ízesítjük. Hozzáadjuk a húsból sütés után kifolyt levet, majd felöntjük a vörösborral és annyi marhahúslevessel, hogy éppen ellepje. Lefedjük, és a sütőben minimum 3 órán át főzzük, időnként megkeverve. Ha a hús szétomlik és a lé besűrűsödött, akkor van készen.
- Kevés vajhoz adjuk a fél citrom levét, és ha habzik, akkor tesszük bele a tisztított és felaprított gombát és a salottahagymát. Az elkészült marharaguhoz hozzákeverjük vagy melléhalmozzuk a tálon a vajon megpirított gombát és hagymát. Petrezselymes burgonyával tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 150 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 10 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 133
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 8187
- Feltöltés dátuma: 2014. augusztus 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Zsuzsamama56
321 recept
Régóta készülök elkészíteni ezt a finomságot, mert hiszen nálunk még a nagyszüleim tartottak marhákat. Sokszor ettem ennek a nemes állatnak a húsából készített ételeket, de ezt az egyet még nem. Így hát ideje volt. Nagyon finomra sikerült a ragu.