Borsóleves, ami édes és piros
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
netes
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
15g vöröshagyma5 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
45g fehérrépa29 kcal
-
8g petrezselyem3 kcal
-
35 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g só0 kcal
-
3g finomliszt9 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
33g parázskrumpli21 kcal
-
125g zöldborsó101 kcal
-
2g chiliolaj15 kcal
-
2 kcal
-
2 kcal
-
2g cukor6 kcal
Összesen
291
kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
11g só0 kcal
-
6g só0 kcal
-
15g finomliszt55 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
200g parázskrumpli123 kcal
-
750g zöldborsó608 kcal
-
10g chiliolaj88 kcal
-
12 kcal
-
11 kcal
-
10g cukor39 kcal
Összesen
1744
kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
4.9g vöröshagyma2 kcal
-
13g sárgarépa5 kcal
-
14.6g fehérrépa9 kcal
-
2.4g petrezselyem1 kcal
-
1.3g napraforgó olaj12 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
0.3g só0 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
3.3g finomliszt12 kcal
-
3g tojás4 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10.8g parázskrumpli7 kcal
-
40.7g zöldborsó33 kcal
-
0.5g chiliolaj5 kcal
-
2.9g hegyes erős paprika1 kcal
-
0.2g fűszerpaprika1 kcal
-
0.5g cukor2 kcal
Összesen
97
kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 7.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1558.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 83 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 1152 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.8 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 214.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 407 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 169 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 141 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 1271 micro
-
β-karotin 4078 micro
-
β-crypt 42 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3777 micro
Összesen
291
kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 66 g
Zsír
-
Összesen 44.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 180 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9350.3 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 499 mg
-
Vas 20 mg
-
Magnézium 444 mg
-
Foszfor 1392 mg
-
Nátrium 6914 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 280.7 g
-
Cukor 80 mg
-
Élelmi rost 71 mg
VÍZ
-
Összesen 1288.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2441 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 22 mg
-
C vitamin: 486 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 1017 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 847 micro
-
Kolin: 417 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 7625 micro
-
β-karotin 24469 micro
-
β-crypt 252 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 22659 micro
Összesen
1744
kcal
- 4% Fehérje
- 17% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 507.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 76 mg
-
Nátrium 375 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 15.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 69.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 132 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 55 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 414 micro
-
β-karotin 1327 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1229 micro
Összesen
97
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes db vöröshagyma
-
3 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 csokor petrezselyem
-
3 ek napraforgó olaj
-
0.8 kg zöldborsó
-
1 ek chiliolaj
-
1 db hegyes erős paprika
-
1 ek fűszerpaprika
Elkészítés
- Legyen kedvünk az elkészítéshez, kényszerből sosem főzzünk.
- Fejtsük ki a borsót, közben ne együk meg a javát.
- A fehér- és sárgarépát pucoljuk meg, karikázzuk fel.
- A vöröshagymát pucoljuk meg.
- Mentsünk meg egy kis vöröshagymadarabot, kockázzuk össze.
- Nagy lábasba tegyünk 3 evőkanál olajat, majd a hagymát picit pirítsuk meg, jöhet rá a pirospaprika és a liszt.
- Tegyük hozzá a répákat, kicsit később (5 perc) a zöldborsót.
- Öntsük fel 3 dl meleg vízzel, tartalékon 15 percig pároljuk.
- Adjuk hozzá a sót, cukrot
- Öntsük fel 4 liter meleg vízzel.
- Petrezselymet és az egész borsszemeket tegyük teatojásba, majd akasszuk a fazékba.
- Egy órán át főzhetjük, néha kevergessük meg, kóstólgassuk.
- Készítsünk nokedlit. Tegyük a tojást egy edénybe, adjuk hozzá a sót, langyos vizet, keverjük el, majd szép lassan jöhet a liszt is. Ne legyen nagyon folyós, hogy amikor szaggajuk, sok kis darab legyen. Sós vízben, kis olajat hozzarakva főzzük ki teljesen, majd ha kész, szűrjük le.
- Eltelt az egy óra levesfőzés, ellenőrizzük, hogy minden íz és állag megfelel az igényeinknek, majd óvatosan adjuk hozzá a rengeteg galuskát.
- Chiliolajat adhatunk hozzá, ettől szép lesz a leves teteje, enyhén csípőssé válik.
- Tálaláskor tegyünk rá pár szelet erőspaprikát.
- Szóljunk a vendégeinknek, hogy ez a leves erős és édes, vagy csak egyszerűen mosolyogva kívánjunk jó étvágyat.
- Receptkönyvben: 52
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1217
- Feltöltés dátuma: 2021. június 21.
Ajánló
Önmagához ajánlom ezt a levest, mert remélem szedsz belőle újra és újra. Nem kell másodikféle, max egy kis desszert.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
netes
1 recept
Keresztanyukám emlékére...