Borscs leves Szintike konyhájából
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Szintike
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
167g sertéshús277 kcal
-
83g burgonya48 kcal
-
50g káposzta10 kcal
-
67g cékla19 kcal
-
33g sárgarépa12 kcal
-
33g vöröshagyma12 kcal
-
1 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
35 kcal
-
417g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
8g petrezselyem3 kcal
-
25g tejföl50 kcal
Összesen
469
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
1000g sertéshús1660 kcal
-
500g burgonya289 kcal
-
300g káposzta60 kcal
-
400g cékla115 kcal
-
200g sárgarépa73 kcal
-
200g vöröshagyma73 kcal
-
30g paradicsomszósz7 kcal
-
1g ecet0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
2500g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
45g petrezselyem16 kcal
-
150g tejföl297 kcal
Összesen
2814
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
A leveshez
-
18.7g sertéshús31 kcal
-
9.3g burgonya5 kcal
-
5.6g káposzta1 kcal
-
7.5g cékla2 kcal
-
3.7g sárgarépa1 kcal
-
3.7g vöröshagyma1 kcal
-
0.6g paradicsomszósz0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
46.7g víz0 kcal
A tálaláshoz
-
0.8g petrezselyem0 kcal
-
2.8g tejföl6 kcal
Összesen
51
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 23.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 121 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 919.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 46 mg
-
Kálcium 110 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 88 mg
-
Foszfor 470 mg
-
Nátrium 198 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 742.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 318 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 35 micro
-
K vitamin: 160 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 121 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 1045 micro
-
β-karotin 2883 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 695 micro
-
Lut-zea 514 micro
Összesen
469
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 238 g
Zsír
-
Összesen 138.5 g
-
Telített zsírsav 46 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 83 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 30 g
-
Koleszterin 729 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5515.8 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 277 mg
-
Kálcium 662 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 525 mg
-
Foszfor 2819 mg
-
Nátrium 1190 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153.2 g
-
Cukor 52 mg
-
Élelmi rost 32 mg
VÍZ
-
Összesen 4453.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1906 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 265 mg
-
D vitamin: 210 micro
-
K vitamin: 957 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 64 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 600 micro
-
Kolin: 726 mg
-
Retinol - A vitamin: 202 micro
-
α-karotin 6268 micro
-
β-karotin 17297 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 4170 micro
-
Lut-zea 3086 micro
Összesen
2814
kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 89% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 14 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 102.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 53 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 83.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 36 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 117 micro
-
β-karotin 323 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 78 micro
-
Lut-zea 58 micro
Összesen
51
kcal
Hozzávalók
A leveshez
-
50 dkg burgonya
-
30 dkg káposzta
-
40 dkg cékla
-
20 dkg sárgarépa
-
20 dkg vöröshagyma
-
3 ek paradicsomszósz
-
1 kk ecet
-
3 gerezd fokhagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
3 ek napraforgó olaj
-
2.5 l víz
A tálaláshoz
-
1 csokor petrezselyem
-
150 g tejföl
Elkészítés
A leveshez
- A húst felöntjük vízzel, és főzzük kb. 1,5 órát. Utána felaprózzuk a húst, nem nagy darabokra. Hozzáadjuk ahhoz a vízhez, amiben főtt.
- A hagymát apró darabokra vágjuk, a répát és a káposztát lereszeljük. A céklát vékony csíkokra vágjuk, és ezután megpirítjuk az olajban, amihez hozzáadjuk az ecetet és a paradicsomszószt. Ha a szósz nagyon sűrű, nyugodtan adjunk hozzá vizet, és pároljuk kb. 5-7 percig.
- A hagymát megpirítjuk az olajban, hozzáadjuk a reszelt sárgarépát, és összesütjük őket.
- A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és hozzáadjuk a hússal teli vízhez. Megsózzuk.
- Amikor a víz újra felfő, adjuk hozzá a káposztát, és főzzük kb. 5 percig nem nagy lángon.
- Hozzáadjuk a céklát, és főzzük kb. 10 percig. Ezek után mehet bele a répa és a hagyma. Ezek után mehet bele a babérlevél (de ízlés szerint), ha szükséges sózzuk, borsozzuk.
- Adjuk hozzá a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát. Keverjük meg, és vegyük le a tűzről. Hagyjuk állni 10-15 percet.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 36
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9037
- Feltöltés dátuma: 2012. szeptember 11.
Ajánló
A kész ételt tányérba porciózzuk, 1-2 kanál hideg tejföllel "meglocsolva" és a tetejére egy kis petrezselyemlevéllel megszórva ajánlom. A petrezselyemlevél nem fontos, viszont a borscs tejföl nélkül nem az igazi.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Szintike
6 recept
A borscs a szláv országokban és Közép-Európában, főképp Ukrajnában, Oroszországban, Litvániában, Lengyelországban népszerű, a legtöbb esetben céklából készült leves. A felsorolt országokon kívül más nemzetek konyhájának is részét képezi, bár hagyományosan ukrán eredetűnek tartják. (forrás: Wikipédia)