Bográcsos pörkölt marharagu - Mátyás módra
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A pörkölthöz
-
313g marhalábszár400 kcal
-
21g sárgarépa8 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
63g zeller23 kcal
-
38g paradicsom7 kcal
-
38g zöldpaprika6 kcal
-
63g vöröshagyma23 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
10g fűszerpaprika28 kcal
-
38g vörösbor32 kcal
-
38g mangalica zsír338 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
11 kcal
A tálaláshoz
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A pörkölthöz
-
2500g marhalábszár3200 kcal
-
170g sárgarépa62 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
500g zeller181 kcal
-
300g paradicsom54 kcal
-
300g zöldpaprika49 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
80g fűszerpaprika226 kcal
-
300g vörösbor255 kcal
-
300g mangalica zsír2706 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
1g kakukkfű1 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
30g szárított gomba89 kcal
A tálaláshoz
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
A pörkölthöz
-
29.7g marhalábszár38 kcal
-
2g sárgarépa1 kcal
-
2.1g fehérrépa1 kcal
-
5.9g zeller2 kcal
-
3.6g paradicsom1 kcal
-
3.6g zöldpaprika1 kcal
-
5.9g vöröshagyma2 kcal
-
0.5g petrezselyem0 kcal
-
0g zellerlevél0 kcal
-
3 kcal
-
3.6g vörösbor3 kcal
-
3.6g mangalica zsír32 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g fehér bors0 kcal
-
0g gyömbér0 kcal
-
0g kakukkfű0 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0.4g szárított gomba1 kcal
A tálaláshoz
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 78.7 g
Zsír
-
Összesen 56.4 g
-
Telített zsírsav 22 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 24 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1777.2 g
-
Cink 24 mg
-
Szelén 61 mg
-
Kálcium 212 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 173 mg
-
Foszfor 985 mg
-
Nátrium 307 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.3 g
-
Cukor 11 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 702.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 480 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 106 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 141 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 24 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 129 micro
-
Kolin: 87 mg
-
Retinol - A vitamin: 30 micro
-
α-karotin 761 micro
-
β-karotin 4713 micro
-
β-crypt 621 micro
-
Likopin 965 micro
-
Lut-zea 2438 micro
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 630 g
Zsír
-
Összesen 451.5 g
-
Telített zsírsav 173 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 191 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 48 g
-
Koleszterin 1378 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14217.2 g
-
Cink 192 mg
-
Szelén 487 mg
-
Kálcium 1698 mg
-
Vas 105 mg
-
Magnézium 1381 mg
-
Foszfor 7879 mg
-
Nátrium 2458 mg
-
Réz 8 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 626.7 g
-
Cukor 91 mg
-
Élelmi rost 115 mg
VÍZ
-
Összesen 5620.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3844 micro
-
B6 vitamin: 23 mg
-
B12 Vitamin: 84 micro
-
E vitamin: 34 mg
-
C vitamin: 850 mg
-
D vitamin: 352 micro
-
K vitamin: 1126 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 9 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 190 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1031 micro
-
Kolin: 698 mg
-
Retinol - A vitamin: 242 micro
-
α-karotin 6091 micro
-
β-karotin 37706 micro
-
β-crypt 4968 micro
-
Likopin 7721 micro
-
Lut-zea 19504 micro
- 9% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.5 g
Zsír
-
Összesen 5.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 94 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 66.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 13 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 72 micro
-
β-karotin 449 micro
-
β-crypt 59 micro
-
Likopin 92 micro
-
Lut-zea 232 micro
Hozzávalók
A pörkölthöz
-
1 nagy db sárgarépa
-
1 nagy db fehérrépa
-
1 nagy db zeller
-
3 közepes db paradicsom
-
3 közepes db zöldpaprika
-
1 csokor petrezselyem
-
8 dkg fűszerpaprika
-
3 dl vörösbor
-
30 dkg mangalica zsír
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 db babérlevél
A tálaláshoz
Elkészítés
A pörkölthöz
- Már a hentesnél direkt a bográcsba szánt húst keressük: ne legyen fiatal, de ne is legyen túl öreg húsunk hozzá.
- A jó vásár örömével aztán szépen letisztogatjuk MINDEN hártyától és a nagyobb inaktól is. Egészen kevés és kisméretű inat hagyunk csak benne, éppenhogy egy kevés kollagén kifőjön belőle és szép sűrűvé varázsolja pörköltünket. (A lábszárpörköltet sohasem érdemes zsírosra, faggyúsra készíteni, csakhogy sűrű legyen, mert az nem hozza ki a lábszár különleges, semmivel össze nem hasonlítható ízét. Másrészt meg nem jobb, ha szép tiszta húsfalatokat fogyaszthatunk porcogós faggyúcsomók helyett?)
- A szép, tiszta és egyszer hidegvízben megmosott húst felkockázzuk a gulyásba valónál másfélszer nagyobbra és félretesszük.
- A zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát kicsi lángnál.
- Erre rádobjuk a húst és pörköljük. Mielőtt a hús levet kezdene ereszteni levesszük a bográcsot és elkeverjük a hagymás hússal a pirospaprikát. A hús mintegy felszívja azt, isteni illata van. Megriszáljuk, nehogy a paprika megégjen a még forró bográcsban.
- Hozzáadjuk az összes zöldségfélét: a karikára vágott sárga- és fehérrépát, a cikkezett zellert, a szeletelt paradicsomot és zöldpaprikát, a petrezselymet és zellerzöldjét, az előzőleg egy éjszakán át vízben áztatott vargányát és aláöntünk húskilogrammonként fél dl bikavért. Feltesszük a tűzre.
- A hús levet ereszt és a lének el kell lepnie az egészet, ezért vízzel pótoljuk utána.
- Apró buborékosan forralunk, kezd kialakulni egy köztes állag, melyet befűszerezünk a fűszerekkel: legjobb, ha malmot használunk a friss feketeborshoz, fehérborshoz és chillihez. Kevés kakukkfüvet, őrölt gyömbért, és néhány babérlevelet teszünk még bele. Én csak majdnem kész állapotban szoktam sózni, de a belészánt só felét beletehetjük ekkor is.
- Eztán maradék palack bikavérünkkel felvértezve, a bográcsot néha megriszálva főzzük pörköltünket. Közben szorgosan kóstolgatjuk, utánafűszerezünk, ha kell.
- Akkor vagyunk majdnem készen, mikorra a zöldségek teljesen szétfőttek, darabjaik mintegy felolvadtak a bográcsban. Ekkorra igazán sűrű, szaftos pörköltünk van, melyet már csak egy kevés só és bikavér választ el az elkerülhetetlen végtől :)
- A processzus hústól, tűztől, széltől, szakácstól függően mintegy 2,5-3,5 órát vesz igénybe, mely közben kényelmesen megfőzhető enyhén sós vízben és egész kömény illő társaságában köretnek szánt burgonyánk vagy kiszaggatható galuskánk, elkészíthető öregtarhonyánk.
- Jó étvággyal elfogyasztjuk a vízparton, barátainkkal isteni pörköltünket, melyhez kiváló minőségű száraz vörösbort kortyolunk.
- Receptkönyvben: 63
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 69055
- Feltöltés dátuma: 2009. január 20.
Ajánló
Vincze Egri Bikavér 2003, 2006 (nem ezzel főzünk!!!) Mi az Alföldön gyakorlatilag mindent (házi) tejföllel eszünk :), ezért kerül az mindig a pörkölt mellé is. Akinek úgy tetszik körítheti galuskával (ahogy Hofi szerette) vagy öregtarhonyával, mindenképpen isteni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Bár nem éppen aktuális, a minap játszottam a gondolattal, milyen jó lenne kint főzni valamit a szabadban. Persze innen már egyenes az út, hogy előbb-utóbb így is lesz, mégha fedett helyen készítek is mondjuk krampampulit... No, de a bográcsozás csúcsa szerintem a vörösboros marhalábszárpörkölt (meg persze a halászlé!). Elmaradhatatlan ez a Duna vagy Tisza partján, barátainkkal és vörösbor társaságában, közvetlen a víz mellett, uszadékfán készített csodálatos törleszkedése az ízeknek. Látva, hogy már van Gabci apónak egy receptje lábszárpöriből (ínycsiklandó recept! :)) gondoltam, én is felteszem az enyémet, hogy mennyire más és mégsem az. Sokat kísérletezve jutottam a fenti igen-igen összeszokott és minőségi alapanyag-kínálathoz, amely szerintem maga a tökély. A készítés módját is sokat próbálgattam (pofátlan fiatalságom ellenére :)), végül a kisteleki sajt- és borfesztiválon lestem el a legjobb módot rá. Várjuk hát a napfényt és a fagy feletti hőmérsékletet, addig marad a nosztalgia.... (meg egy kis nyálcsorgatás...)