Berlini almatorta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
1g sütőpor1 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
10 kcal
-
0g só0 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
38g vaj269 kcal
A tölteléhez
-
250g alma117 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
10 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
63g fehérbor51 kcal
-
25g mazsola75 kcal
-
25g mandula148 kcal
-
29 kcal
A tetejére
Összesen
1333
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
4g sütőpor2 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
150g vaj1076 kcal
A tölteléhez
-
1000g alma468 kcal
-
100g cukor387 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
250g fehérbor205 kcal
-
100g mazsola299 kcal
-
100g mandula590 kcal
-
114 kcal
A tetejére
Összesen
5325
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
12.5g finomliszt46 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.3g tojás3 kcal
-
6.3g vaj45 kcal
A tölteléhez
-
41.7g alma20 kcal
-
4.2g cukor16 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
10.4g fehérbor9 kcal
-
4.2g mazsola12 kcal
-
4.2g mandula25 kcal
-
1.3g étkezési keményítő5 kcal
A tetejére
Összesen
224
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 53.6 g
-
Telített zsírsav 21 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 171 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1041.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 35 mg
-
Kálcium 232 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 148 mg
-
Foszfor 479 mg
-
Nátrium 140 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 191.5 g
-
Cukor 110 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 294.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 302 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 11 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 119 mg
-
Retinol - A vitamin: 290 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 122 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 201 micro
Összesen
1333
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 82.4 g
Zsír
-
Összesen 214.4 g
-
Telített zsírsav 86 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 89 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 683 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4164.9 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 141 mg
-
Kálcium 927 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 591 mg
-
Foszfor 1916 mg
-
Nátrium 558 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 766.1 g
-
Cukor 439 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 1177.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1208 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 42 mg
-
C vitamin: 44 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 36 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 236 micro
-
Kolin: 475 mg
-
Retinol - A vitamin: 1161 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 486 micro
-
β-crypt 108 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 803 micro
Összesen
5325
kcal
- 4% Fehérje
- 34% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 8.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 28 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 173.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 49.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 50 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 48 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 34 micro
Összesen
224
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
300 g finomliszt
-
2 tk sütőpor
-
100 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 csipet só
-
1 db tojás
-
150 g vaj
A tölteléhez
-
1 kg alma
-
100 g cukor
-
1 csomag vaníliás cukor
-
1 tk fahéj
-
10 dkg mazsola
-
10 dkg mandula
-
2 evőkanál étkezési keményítő
A tetejére
Elkészítés
A tésztához
- A lisztet elvegyítjük a sütőporral. A cukrot, vanílliás cukrot, a sót, a tojást beletesszük, elkutyuljuk.
- Hozzáadjuk a kockákra vágott hideg vajat, és összedolgozzuk. Először száraz, morzsaszerű lesz a tészta, de ahogy a vaj olvad a kezünk melegétől, úgy lesz egyre jobban kezelhető a tészta.
- Ha szép, sima gombócot kaptunk, fél órára a hűtőbe tesszük.
- Pihentetés után a felét kinyújtjuk, és a kivajazott, lisztezett piteformába tesszük (az oldalára is jusson tészta), villával megszurkáljuk, és 3-4-es fokozaton elősütjük kb.15 percig.
- Ekkor jön rá a kihűlt töltelék, amit a következőképp készítünk el. Az almát meghámozzuk, és kis kockákra vágjuk.
- A cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a borral, a mazsolával megpároljuk.
- Ha már csak kevés levet enged, beletesszük a darabolt mandulát.
- A keményítőt csomómentesre keverjük a hideg vízzel és besűrítjük vele az almamasszát. Majd kihűtjük.
- Az elősütött tésztalapra simítjuk, befedjük a megmaradt tésztából nyújtott lappal. 3-4 es fokozaton 20 percig sütjük.
- 1 tojássárgáját felverünk, lekenjük a megsült torta tetejét.
- 1 tojásfehérjét 5 dkg cukorral kemény habbá verünk, óvatosan belekeverünk 50 g darált mandulát, és a torta tetejére kenjük.
- Visszatesszük a forró sütőbe, és addig sütjük, amíg a hab megszárad, és kicsit megsül.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 86
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 10568
- Feltöltés dátuma: 2010. november 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Jöttek a sógoromék, és hoztak egy tejesrekesznyi almát. Gondoltam elkészítem piteformában, nem túl nagy adag, hamar megbirkozok vele.