Berliner
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Gizi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
33g finomliszt121 kcal
-
12g porcukor45 kcal
-
22g vaj155 kcal
-
7g dió44 kcal
-
3g tojássárgája11 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
20g lekvár/ dzsem56 kcal
-
33g babapiskóta125 kcal
-
25g dió164 kcal
-
6 kcal
-
13g cukor52 kcal
-
50g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
8g méz25 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
7g porcukor26 kcal
-
10g finomliszt36 kcal
Összesen
889
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
200g finomliszt728 kcal
-
70g porcukor271 kcal
-
130g vaj932 kcal
-
40g dió262 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
4g citromhéj2 kcal
-
0g só0 kcal
-
120g lekvár/ dzsem334 kcal
-
200g babapiskóta752 kcal
-
150g dió981 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
300g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
4g citromhéj2 kcal
-
50g méz152 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
60g finomliszt218 kcal
Összesen
5340
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
12.6g finomliszt46 kcal
-
4.4g porcukor17 kcal
-
8.2g vaj59 kcal
-
2.5g dió16 kcal
-
1.3g tojássárgája4 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
-
7.6g lekvár/ dzsem21 kcal
-
12.6g babapiskóta47 kcal
-
9.4g dió62 kcal
-
0.6g vaníliás cukor2 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
18.9g víz0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
3.1g méz10 kcal
-
6.9g tojás9 kcal
-
2.5g porcukor10 kcal
-
3.8g finomliszt14 kcal
Összesen
336
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 42.1 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 143 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 429.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 64 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 64 mg
-
Foszfor 211 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.5 g
-
Cukor 64 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 82.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 187 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 98 mg
-
Retinol - A vitamin: 184 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 129 micro
Összesen
889
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 88.9 g
Zsír
-
Összesen 252.5 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 97 g
-
Koleszterin 857 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2575.2 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 144 mg
-
Kálcium 385 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 383 mg
-
Foszfor 1265 mg
-
Nátrium 365 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 705 g
-
Cukor 383 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 495.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1122 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 348 micro
-
Kolin: 588 mg
-
Retinol - A vitamin: 1101 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 246 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 771 micro
Összesen
5340
kcal
- 6% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.6 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 162.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.4 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 71 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 69 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
336
kcal
Hozzávalók
-
20 dkg finomliszt
-
7 dkg porcukor
-
13 dkg vaj
-
4 dkg dió
-
1 db tojássárgája
-
2 tk citromhéj
-
1 csipet só
-
6 ek lekvár/ dzsem
-
20 dkg babapiskóta
-
15 dkg dió
-
1 csomag vaníliás cukor
-
8 dkg cukor
-
3 dl víz
-
1 kk fahéj
-
2 tk citromhéj
-
2 ek méz
-
2 db tojás
-
4 dkg porcukor
-
6 dkg finomliszt
Elkészítés
- A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, majd adjuk hozzá hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni.
- Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, a darált diót, a citromhéjat, majd a tojássárgát, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be 30 percre a hűtőbe.
- Egy sütőpapírt vékonyan szórjunk meg liszttel, majd nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát. Ezután villával több helyen böködjük meg, hogy sütés közben ne púposodjon majd fel.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük kb. 15 perc alatt szép világos színűre. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd kenjük le a lekvárral.
- Az édes morzsa lehet darált babapiskóta vagy éppen darált háztartási keksz is. (én babapiskótát daráltam hozzá) Az édes morzsához adjuk hozzá a darált diót, a vaníliás cukrot, a citromhéjat, az őrölt fahéjat, és keverjük alaposan össze.
- A kristálycukorra öntsük rá a vizet, majd forraljuk fel.
- Ezután a diós keverékhez adjuk hozzá a mézet, öntsük hozzá a felforralt cukorszirupot, majd keverjük össze. Ezután egyenletesen kenjük rá a lekvárral megkent tésztára.
- A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojásokat, majd pár perc alatt keverjük jó habosra.
- Ezután szitáljuk hozzá a lisztet, óvatosan forgassuk össze, majd kanalazzuk bele egy habzsákba, és rácsozzuk be vele a töltelék tetejét.
- Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük készre.
- A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.
- Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 22x32
- Sütés ideje: 45 perc
- Receptkönyvben: 0
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 10
- Össznézettség: 0
- Feltöltés dátuma: 2024. november 24.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- alkalom:
Gizi
386 recept
A karácsonyi ünnepekre mindig megsütöm ezt a finom sütemény. A tésztája finom omlós, a töltelék pedig jó szaftos. Száraz, hűvös helyen pedig pár napig tárolhatjuk, így az ünnepek alatt bármikor feltálalhatjuk.