Békebeli, márványos, diós, mákos bejgli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Mayura
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tészta
-
282 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
13g sertészsír113 kcal
-
7g nádcukor25 kcal
-
1 kcal
-
5g tojás6 kcal
-
17g tej9 kcal
-
0g só0 kcal
Diótöltelék
-
33g dió218 kcal
-
3g zsemlemorzsa13 kcal
-
0g citromhéj0 kcal
-
17g víz0 kcal
-
18g nádcukor70 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Máktöltelék
Összesen
1114
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tészta
-
1000g tönkölybúza liszt3380 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
150g sertészsír1353 kcal
-
80g nádcukor304 kcal
-
10g friss élesztő11 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
200g tej112 kcal
-
5g só0 kcal
Diótöltelék
-
400g dió2616 kcal
-
40g zsemlemorzsa158 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
200g víz0 kcal
-
220g nádcukor836 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Máktöltelék
Összesen
13363
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
A tészta
-
28.8g tönkölybúza liszt97 kcal
-
5.8g vaj41 kcal
-
4.3g sertészsír39 kcal
-
2.3g nádcukor9 kcal
-
0.3g friss élesztő0 kcal
-
1.6g tojás2 kcal
-
5.8g tej3 kcal
-
0.1g só0 kcal
Diótöltelék
-
11.5g dió75 kcal
-
1.2g zsemlemorzsa5 kcal
-
0.1g citromhéj0 kcal
-
5.8g víz0 kcal
-
6.3g nádcukor24 kcal
-
0g fahéj0 kcal
Máktöltelék
Összesen
383
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 24.9 g
Zsír
-
Összesen 64.5 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1931.3 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 607 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 289 mg
-
Foszfor 762 mg
-
Nátrium 233 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 121.5 g
-
Cukor 54 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 57.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 16 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 111 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 164 micro
Összesen
1114
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 299.3 g
Zsír
-
Összesen 774.5 g
-
Telített zsírsav 210 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 181 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 340 g
-
Koleszterin 753 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 23175.5 g
-
Cink 80 mg
-
Szelén 225 mg
-
Kálcium 7280 mg
-
Vas 102 mg
-
Magnézium 3467 mg
-
Foszfor 9141 mg
-
Nátrium 2792 mg
-
Réz 18 mg
-
Mangán 71 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1458.6 g
-
Cukor 645 mg
-
Élelmi rost 215 mg
VÍZ
-
Összesen 690.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1450 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 24 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 193 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 81 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1326 micro
-
Kolin: 469 mg
-
Retinol - A vitamin: 1419 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 414 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1971 micro
Összesen
13363
kcal
- 9% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 24% Zsír
- 21% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.6 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 666.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 209 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 100 mg
-
Foszfor 263 mg
-
Nátrium 80 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 42 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 57 micro
Összesen
383
kcal
Hozzávalók
A tészta
-
20 dkg vaj
-
15 dkg sertészsír
-
1 dkg friss élesztő
-
2 dl tej
-
0.5 dkg só
Diótöltelék
-
4 dkg zsemlemorzsa
-
1 kávéskanál fahéj
Máktöltelék
Elkészítés
A tészta
- Hogy minden könnyen menjen: Fogjunk két edényt, egyet a dióhoz való sziruphoz, egyet pedig a mákéhoz. Mérjük bele a cukrot mindkettőbe, és öntsük nyakon a vízzel. Tegyük fel főni, és amint a cukor feloldódott és szépen bugyog, főzzük 3 percig, és tegyük félre.
- Daráljuk le a mákot, és öntsük nyakon a jó forró sziruppal, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a fahéjat. (Trükk: Mama néha áfonya- vagy szilvalekvárt is tett a masszához, 2 evőkanállal, és néha mazsolát is.) Tegyük félre hűlni.
- Daráljuk le a diót is. A maga szirupjával öntsük le még forrón a diót, és tegyük hozzá a citrom héját és a fahéjat. (Trükk: tehetünk bele citrom helyett narancshéjat, esetleg kandírozott narancshéjat vagy mazsolát is, vagy gazdagíthatod rummal, konyakkal). Tegyük félre hűlni.
- Amíg hűl a töltelék: Langyosítsuk meg a tejet, és tegyük bele az élesztőt.
- Öntsük a deszkára a lisztet, keverjük bele a sót, a porcukrot, és ott a deszkán morzsoljuk össze a (hűvös, de nem kemény) vajjal és zsírral a lisztet.
- A tojást üssük bele az élesztős tejbe, és keverjük össze, majd fokozatosan dolgozzuk a tésztába. Alaposan dolgozzuk ki, és ha összeállt, fogjuk és osszuk 4 részre, majd legalább 2 órára tegyük hűvös helyre pihenni. Pl. kamra vagy hűtő. Mielőtt azonban nyújtanánk, tegyük egy fél órára szobahőre.
- A pihentetés után nyújtsuk ki lisztezett gyúródeszkán a kis golyók egyikét, kis téglalap forma jellegűre. Kb. 3-4 mm vastagra, és kenjük rá a már hideg tölteléket, minden oldaltól 2-2 cm távolságot tartva. A két szélen, melyek a bejgli két végei lesznek, hajtsuk rá a tészta szélét kb. 2-cm a töltelékre, majd tekerjük fel a bejglit az oldalán, mint egy szőnyeget. Tegyük sütőpappírral bélelt tepsibe. Járjunk el a többivel is.
- A kész bejglik között legalább 2 cm távolságot tartsunk, mert kelés közben nőnek:)
- Felvert tojással kenjük meg a felszínüket, és tegyük fél órára MELEG helyre, pl. sütőbe 30 C-re kelni.
- Ismét kenjük meg tojással és, most tegyük hideg helyre addig, amíg megszárad a tojás a felszínen. Ilyenkor már látni fogjuk, hogy néhány helyen megjelenik a márványos minta, de igazán akkor látszik majd, ha sül:)
- Szurkáljuk meg a tetejét vagy oldalát húsvillával, és tegyük előmelegített sütőbe 20-25 percre. Hűlés után langyosan érdemes felvágni.
- Sütés hőfoka: 185 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 54
- Tegnapi nézettség: 17
- 7 napos nézettség: 99
- Össznézettség: 30218
- Feltöltés dátuma: 2018. november 07.
Ajánló
Családi ünnepek:) Karácsony, húsvét, szülinap.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
Mayura
30 recept
Nálunk nincs ünnep eme csodás, igazi, békebeli sütemény nélkül:) 4 db bejgli vagy 26 db mákos diós patkó készíthető. Drága szeretett Viola Mama készítette mindig, de idén eltávozott, és rám hagyta azt a receptet melyet most veletek is megosztok. A recept nagyon régi, úgy 150 éves lehet. Remélem, annyi örömet tudtok adni ezzel a recepttel ti is a családnak, mint Ő nekünk. Néhány jó tanács: Nagyon könnyű lesz, nem tudjátok elrontani! Kicsit hosszadalmas a dolog, nem nehéz. Ebben a receptben a repedezett máz kialakítása is pofon egyszerű.:) Hajrá!