r
Nosalty Logó

Békebeli, márványos, diós, mákos bejgli

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mayura
Békebeli, márványos, diós, mákos bejgli
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
185 °C
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

Összesen 1114 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

Összesen 13363 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

Összesen 383 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    64.5 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    15 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    63 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1931.3 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    607 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    289 mg
  • Foszfor
    762 mg
  • Nátrium
    233 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    121.5 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    111 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    164 micro
Összesen 1114 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    299.3 g

Zsír

  • Összesen
    774.5 g
  • Telített zsírsav
    210 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    181 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    340 g
  • Koleszterin
    753 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    23175.5 g
  • Cink
    80 mg
  • Szelén
    225 mg
  • Kálcium
    7280 mg
  • Vas
    102 mg
  • Magnézium
    3467 mg
  • Foszfor
    9141 mg
  • Nátrium
    2792 mg
  • Réz
    18 mg
  • Mangán
    71 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1458.6 g
  • Cukor
    645 mg
  • Élelmi rost
    215 mg

VÍZ

  • Összesen
    690.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1450 micro
  • B6 vitamin:
    6 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    193 micro
  • K vitamin:
    64 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1326 micro
  • Kolin:
    469 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1419 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    414 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1971 micro
Összesen 13363 kcal
  • 9% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 21% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    666.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    209 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    100 mg
  • Foszfor
    263 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    38 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 383 kcal

Hozzávalók

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

Elkészítés

A tészta

  1. Hogy minden könnyen menjen: Fogjunk két edényt, egyet a dióhoz való sziruphoz, egyet pedig a mákéhoz. Mérjük bele a cukrot mindkettőbe, és öntsük nyakon a vízzel. Tegyük fel főni, és amint a cukor feloldódott és szépen bugyog, főzzük 3 percig, és tegyük félre.
  2. Daráljuk le a mákot, és öntsük nyakon a jó forró sziruppal, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat és a fahéjat. (Trükk: Mama néha áfonya- vagy szilvalekvárt is tett a masszához, 2 evőkanállal, és néha mazsolát is.) Tegyük félre hűlni.
  3. Daráljuk le a diót is. A maga szirupjával öntsük le még forrón a diót, és tegyük hozzá a citrom héját és a fahéjat. (Trükk: tehetünk bele citrom helyett narancshéjat, esetleg kandírozott narancshéjat vagy mazsolát is, vagy gazdagíthatod rummal, konyakkal). Tegyük félre hűlni.
  4. Amíg hűl a töltelék: Langyosítsuk meg a tejet, és tegyük bele az élesztőt.
  5. Öntsük a deszkára a lisztet, keverjük bele a sót, a porcukrot, és ott a deszkán morzsoljuk össze a (hűvös, de nem kemény) vajjal és zsírral a lisztet.
  6. A tojást üssük bele az élesztős tejbe, és keverjük össze, majd fokozatosan dolgozzuk a tésztába. Alaposan dolgozzuk ki, és ha összeállt, fogjuk és osszuk 4 részre, majd legalább 2 órára tegyük hűvös helyre pihenni. Pl. kamra vagy hűtő. Mielőtt azonban nyújtanánk, tegyük egy fél órára szobahőre.
  7. A pihentetés után nyújtsuk ki lisztezett gyúródeszkán a kis golyók egyikét, kis téglalap forma jellegűre. Kb. 3-4 mm vastagra, és kenjük rá a már hideg tölteléket, minden oldaltól 2-2 cm távolságot tartva. A két szélen, melyek a bejgli két végei lesznek, hajtsuk rá a tészta szélét kb. 2-cm a töltelékre, majd tekerjük fel a bejglit az oldalán, mint egy szőnyeget. Tegyük sütőpappírral bélelt tepsibe. Járjunk el a többivel is.
  8. A kész bejglik között legalább 2 cm távolságot tartsunk, mert kelés közben nőnek:)
  9. Felvert tojással kenjük meg a felszínüket, és tegyük fél órára MELEG helyre, pl. sütőbe 30 C-re kelni.
  10. Ismét kenjük meg tojással és, most tegyük hideg helyre addig, amíg megszárad a tojás a felszínen. Ilyenkor már látni fogjuk, hogy néhány helyen megjelenik a márványos minta, de igazán akkor látszik majd, ha sül:)
  11. Szurkáljuk meg a tetejét vagy oldalát húsvillával, és tegyük előmelegített sütőbe 20-25 percre. Hűlés után langyosan érdemes felvágni.
  • Sütés hőfoka: 185 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 54
  • Tegnapi nézettség: 17
  • 7 napos nézettség: 99
  • Össznézettség: 30218
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 07.

Ajánló

Családi ünnepek:) Karácsony, húsvét, szülinap.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nálunk nincs ünnep eme csodás, igazi, békebeli sütemény nélkül:)  4 db bejgli vagy 26 db mákos diós patkó készíthető. Drága szeretett Viola Mama készítette mindig, de idén eltávozott, és rám hagyta azt a receptet melyet most veletek is megosztok. A recept nagyon régi, úgy 150 éves lehet. Remélem, annyi örömet tudtok adni ezzel a recepttel ti is a családnak, mint Ő nekünk. Néhány jó tanács: Nagyon könnyű lesz, nem tudjátok elrontani! Kicsit hosszadalmas a dolog, nem nehéz. Ebben a receptben a repedezett máz kialakítása is pofon egyszerű.:) Hajrá!

Hozzávalók

A tészta

Diótöltelék

Máktöltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...