r
Nosalty Logó

Baszk torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zsuzsamama56
Baszk torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 915 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 5494 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír

Tészta

Töltelék

Összesen 292 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    17.6 g

Zsír

  • Összesen
    38.8 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    17 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    386 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    566 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    160 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    233 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    120.7 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    56 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    413 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    307 mg
  • Retinol - A vitamin:
    393 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    230 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    422 micro
Összesen 915 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    105.3 g

Zsír

  • Összesen
    232.8 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    103 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    60 g
  • Koleszterin
    2313 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3395.8 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    289 mg
  • Kálcium
    961 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    131 mg
  • Foszfor
    1398 mg
  • Nátrium
    591 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    724.1 g
  • Cukor
    341 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    335.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2479 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    5 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    472 micro
  • K vitamin:
    189 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    435 micro
  • Kolin:
    1842 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2359 micro
  • α-karotin
    68 micro
  • β-karotin
    1379 micro
  • β-crypt
    71 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2535 micro
Összesen 5494 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 24% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.4 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    123 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    180.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.5 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    132 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    98 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    4 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 292 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Elkészítés

Tészta

  1. A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk.
  2. A tésztát ½ - ¼ - ¼ arányban elosztva bucikra formázzuk, folpackba csomagoljuk, és 30 percig hűtőben pihentetjük. Mielőtt felhasználnánk, szobahőmérsékletű helyen hagyjuk, hogy nyújtható, formázható állagúra puhuljon.

Töltelék

  1. A töltelékhez a tejet a vaníliarúd kikapargatott belsejével és az üres vaníliarúddal együtt forrpontig hevítjük, majd kicsit kihűtjük, átszűrjük. Az étkezési keményítőt és a lisztet összevegyítjük egy közepes méretű fazékban, aztán kézi habverővel kevergetve apránként hozzáadjuk a tejet.
  2. A keményítős-lisztes tejet mérsékelt tűzön, pár perc alatt sűrűre főzzük, közben kitartóan keverjük kézi habverővel. Ekkor lehúzzuk a tűzről, és egyenként elkeverjük benne a tojássárgájákat meg a tojásokat. Az egészet visszatesszük takaréklángra, és továbbra is kézi habverővel keverve 3-4 percig főzzük. Most végleg levesszük a tűzről, elvegyítjük benne a cukrot, aztán átöntjük egy tálba, és hagyjuk kihűlni.
  3. A sütéshez előmelegítjük a sütőt 175 fokra (gázsütőn 4-es fokozat), és kivajazunk, kilisztezünk egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaformát.
  4. A nagyobbik tésztarészből lisztezett deszkán, lisztezett nyújtófával egy 35 cm átmérőjű, ½ cm vékony körlapot nyújtunk, és kibéleljük vele a formát úgy, hogy ne csak az aljára, hanem az oldalára is jusson. A tésztát jól belenyomkodjuk a forma aljába és az oldalába.
  5. A lekvárt összekeverjük a rummal, megkenjük vele a forma aljában a tésztát, majd egyenletes rétegben belekanalazzuk a tölteléket.
  6. Az egyik ¼ tésztarészből az előzőek szerint kinyújtunk egy 24 cm-es körlapot, ráhelyezzük a töltelékre, és a széleit megkenjük villával enyhén felvert tojásfehérjével. Ezután az alsó tésztalap túllógó részeit, azaz a forma oldalán lévő részt visszahajtjuk rá, és óvatosan jól hozzá is nyomjuk.
  7. Van még nekünk az ¼ rész tésztánk. Ezt szintén kinyújtjuk ½ cm vékony körlappá, és kedvünk szerinti mintákat vágunk ki belőle a torta díszítéseként. A torta szélét, hogy szebb legyen, a maradék tésztából sodorjunk két fél vékony rudat, és a szélére nyomjuk bele. Ha megvagyunk vele, a torta tetejét megkenjük tojásfehérjével, ráhelyezzük a tészta mintákat, és a sima, díszítetlen részt néhány helyen megszurkáljuk egy villával.
  8. A süteményt 1 óra alatt készre sütjük a sütőben, 160 fokon légkeverésesben. Rácsra téve kihűtjük, és csak azután szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 73
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 4
  • Össznézettség: 6882
  • Feltöltés dátuma: 2014. szeptember 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Baszk torta
Zsuzsamama56 321 recept

Stahl Judit hasonló receptje alapján készítettem el. Sajnos az én receptem, ami megvolt erről a tortáról, rosszul volt leírva. Ez pompásan sikerült.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...