r
Nosalty Logó

Banános túrótorta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Garáné Anikó
Banános túrótorta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Összesen 582 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Összesen 6985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Összesen 235 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.4 g

Zsír

  • Összesen
    28.4 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    798.4 g
  • Cink
    109 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    84 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    277 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    71 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    182 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    59 mg
  • Retinol - A vitamin:
    174 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 582 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    161.3 g

Zsír

  • Összesen
    340.9 g
  • Telített zsírsav
    118 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    124 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    69 g
  • Koleszterin
    1053 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9581.3 g
  • Cink
    1308 mg
  • Szelén
    159 mg
  • Kálcium
    1787 mg
  • Vas
    1014 mg
  • Magnézium
    398 mg
  • Foszfor
    3318 mg
  • Nátrium
    1502 mg
  • Réz
    52 mg
  • Mangán
    44 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    852 g
  • Cukor
    578 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    1273.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2183 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    52 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    228 micro
  • K vitamin:
    133 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    126 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    602 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    270 micro
  • Kolin:
    713 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2092 micro
  • α-karotin
    97 micro
  • β-karotin
    1046 micro
  • β-crypt
    35 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1128 micro
Összesen 6985 kcal
  • 6% Fehérje
  • 33% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 49% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    11.5 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    324.1 g
  • Cink
    44 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    34 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    51 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cukor
    20 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    20 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    71 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    38 micro
Összesen 235 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet, porcukrot, sütőport, olajat, vizet alaposan összekeverjük, egyenként hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a tojásfehérjéből felvert habot óvatosan belekeverjük.
  2. Előmelegített sütőben először 5 percig erős lángon, majd 220 fokon (gázsütő 2-es fokozat) inkább szárítjuk 5-10 percig. Lényeg, hogy ha a tűt beleszúrjuk, ne ragadjon a tészta rá, de a teteje ne égjen meg.
  3. Ha kisült, rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd kétfelé vágjuk.

Töltelékhez

  1. A tehéntúrót áttörjük, krémesre keverjük, beletesszük a porcukrot, vanília aromát v. vaníliás cukrot, a narancslevet és egy banánt feldarabolva, így pikánsabb lesz az íze.
  2. A tejszínhabot keményre felverjük. A zselatint kb. 1 deci vízben feloldjuk, hozzáadunk 1 kiskanál cukrot, és habzásig hevítjük, majd azonnal levesszük a tűzről. Vigyázat, nem szabad forrnia. Langyosra hűtjük, és a tejszínhabhoz öntjük.
  3. A túrós és a tejszínhabos keveréket óvatosan összedolgozzuk.

Mázhoz

  1. A hozzávalókat a margarin kivételével 4-5 percig főzzük. Ha közben kissé sűrű lenne, lehet pár csepp tejjel hígítani, ha túl híg, akkor tovább főzzük. Levesszük a tűzről, és beleolvasztjuk a margarint. Hagyjuk hűlni, közben időnként megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje.

Összeállításhoz

  1. A kettévágott tortalap mindkét belső felét megkenjük lekvárral. Én szilvalekvárt használok, de bármilyen pikánsabb lekvár jó hozzá.
  2. Az alsó lapra banánkarikákat szeleteljünk, jó sűrűn. Erre a túrókrém jön, majd jönnek a banánkarikák. A végén ráborítjuk a másik tortalapot a lekváros felével lefelé. Ha a túrókrém kissé hígabbra sikerülne, akkor a tortakarimát visszatesszük, előzőleg az oldalát sütőpapírral kibélelve, hogy ne érjen a túrókrém a fémhez, és így dermesztjük meg.
  3. A kihűlt mázat a torta tetejére öntjük, és szépen, egyenletesen elkenjük rajta. Másnapig hűtőben hagyjuk állni.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Tepsi mérete: 25
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 60 alkalommal
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 8037
  • Feltöltés dátuma: 2015. január 27.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Banános túrótorta
Garáné Anikó 1 recept

A lányom 1 éves születésnapjára valami finom, különleges tortát akartam készíteni. Kezembe került F. Nagy Angéla: Régi és új ízek című könyve, amelyben banános szeletként szerepel ez a finomság. Azóta nem múlhat el úgy ünnep, hogy ne kelljen elkészítenem, így tökéletesítettem, alakítgattam a mai változatra. Hosszas kísérletezés után a tésztát a "méteres kalács" receptje szerint készítem, de bármely gyümölcstortához való sűrűbb alapú piskótatészta jó. Ha nincs időm sütni, akkor az üzletben válogatok a piskótatorták közül.

Hozzávalók

Tésztához

Töltelékhez

Mázhoz

Összeállításhoz

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...