Babuska bukta Torma konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Torma
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
kenyérsütő
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
75g finomliszt273 kcal
-
2 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
33g tej19 kcal
-
17g kefir10 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez
-
83g cottage cheese82 kcal
-
15g lilahagyma5 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
30g kapor13 kcal
-
5g búzadara18 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
487
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
450g finomliszt1638 kcal
-
13 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
200g tej112 kcal
-
100g kefir61 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
4g só0 kcal
A töltelékhez
-
500g cottage cheese490 kcal
-
90g lilahagyma33 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
180g kapor77 kcal
-
30g búzadara108 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
2922
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
A tésztához
-
27.7g finomliszt101 kcal
-
0.2g instant élesztő1 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
-
12.3g tej7 kcal
-
6.2g kefir4 kcal
-
3.1g vaj22 kcal
-
0.2g só0 kcal
A töltelékhez
-
30.8g cottage cheese30 kcal
-
5.5g lilahagyma2 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
11.1g kapor5 kcal
-
1.8g búzadara7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Összesen
181
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 12.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1131.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 210 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 268 mg
-
Nátrium 567 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 70.7 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 130.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 208 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 27 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 90 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 14 micro
Összesen
487
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 125 g
Zsír
-
Összesen 76.5 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 206 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6787.4 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 1259 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 278 mg
-
Foszfor 1609 mg
-
Nátrium 3403 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 424.4 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 785 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1249 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 162 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 587 micro
-
Kolin: 172 mg
-
Retinol - A vitamin: 543 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 145 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 86 micro
Összesen
2922
kcal
- 9% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 6% Zsír
- 56% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 4.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 13 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 418.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 78 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 99 mg
-
Nátrium 210 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 48.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 77 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 33 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
181
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
1 teáskanál cukor
A töltelékhez
-
50 dkg cottage cheese
-
1 közepes db lilahagyma
-
3 gerezd fokhagyma
-
1 csokor kapor
-
2 púpozott ek búzadara
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A tésztához
- A tészta langyos hozzávalóiból puha, sima, fényes tésztát dagasztunk (atejet kezdjük 1.5 decivel, majd lassan növeljük, ahogy a liszt felveszi), majd 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a tölteléket: a hagymát, fokhagymát, kaprot apróra vágjuk, belekeverjük a túróba, hozzáadjuk a 2 kanál darát (ez a fajta túró sajnos elég híg), majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Ezután megformázzuk a tésztát: előszörkettévágjuk, majdmindkét tésztadarabot hosszú (kb. 55 cm), téglalap alakúra nyújtjuk (nyújtófát használtam). A rövidebb oldala csak kicsivellegyen hosszabb, mint a babuska-forma hossza. Mindkét kinyújtott lapot (kb. 3 mm vastagságúak) 3 felé vágjuk, tehát van 6 db jó tenyérnyitéglalapunk.
- Mindegyik lapra teszünk egyevőkanálnyi tölteléket, feltekerjük a tésztát, a végeket és azoldalakat szorosan összecsipkedjük, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben,majd a vastagon kivajazott formába nyomkodjuk őket. Elég, ha félig van a forma, de ha magasabb, az sem baj (az enyémek sem lettek teljesen egyformák:). Itt a minta miatt én a csipkedett oldalttettem felülre, de ha sima tepsiben sütjük a buktákat, akkor a csipkedett rész alul legyen, és a bukták között hagyjunk helyet, mert sütéskor bizony megnőnek!
- 30 percet pihentetjük; ezalatt felmelegítjük a sütőt 200 fokra.
- Pihentetés után lepermetezzük a buktákat vízzel, majd kb. 30 perc alattszép aranybarnára sütjük őket. Sütőrácson hűtjük,langyosan már tálalhatjuk!
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 4
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2158
- Feltöltés dátuma: 2013. október 07.
Ajánló
Édes-túrós variációnál követhetjük a foszlós vaníliás kalács receptemet, ekkor a túrós tölteléket vaníliás cukorral, cukorral, reszelt citromhéjjal, esetleg mazsolával ízesítjük.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Torma
102 recept
Fel kellett avatnom az újonnan vásárolt babuska sütőformámat! A foszlós vaníliás kalács receptemet alakítottam sósra; a tésztát 1 dl kefirrel lágyítottam, és kapros túróval töltöttem. Foszlós, selymes belsőt kaptam, kissé ropogós külsővel.