Bableves füstölt kolbásszal (Bableves 7.)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
modosa
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
63g fejtett bab208 kcal
-
30g sárgarépa11 kcal
-
34g fehérrépa22 kcal
-
20g zeller7 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
13g zöldpaprika2 kcal
-
1g fokhagyma2 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
25g gyulai kolbász113 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
18 kcal
-
41 kcal
-
0g paprikakrém0 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
3g tejföl5 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
250g víz0 kcal
Összesen
469
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
240g sárgarépa88 kcal
-
270g fehérrépa172 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
100g zöldpaprika16 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g gyulai kolbász904 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
50g füstölt szalonna328 kcal
-
2g paprikakrém0 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
20g leveskocka67 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2000g víz0 kcal
Összesen
3745
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
13g fejtett bab43 kcal
-
6.2g sárgarépa2 kcal
-
7g fehérrépa4 kcal
-
4.2g zeller2 kcal
-
1.2g petrezselyem0 kcal
-
4.4g vöröshagyma2 kcal
-
2.6g zöldpaprika0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
5.2g gyulai kolbász23 kcal
-
0.8g finomliszt3 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
-
1.3g füstölt szalonna9 kcal
-
0.1g paprikakrém0 kcal
-
0.5g leveskocka2 kcal
-
0.5g leveskocka2 kcal
-
0.5g tejföl1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
51.9g víz0 kcal
Összesen
97
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.5 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1885.4 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 202 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 144 mg
-
Foszfor 261 mg
-
Nátrium 1255 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.2 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 354.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 252 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 25 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 114 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 283 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 931 micro
-
β-karotin 2519 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 418 micro
Összesen
469
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 180.2 g
Zsír
-
Összesen 150.7 g
-
Telített zsírsav 56 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 26 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15083.4 g
-
Cink 23 mg
-
Szelén 83 mg
-
Kálcium 1620 mg
-
Vas 59 mg
-
Magnézium 1148 mg
-
Foszfor 2091 mg
-
Nátrium 10042 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 433.8 g
-
Cukor 46 mg
-
Élelmi rost 102 mg
VÍZ
-
Összesen 2835.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2014 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 203 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 910 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2261 micro
-
Kolin: 391 mg
-
Retinol - A vitamin: 26 micro
-
α-karotin 7444 micro
-
β-karotin 20149 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 2 micro
-
Lut-zea 3344 micro
Összesen
3745
kcal
- 5% Fehérje
- 12% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 79% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 391.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 30 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 73.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 193 micro
-
β-karotin 523 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
Összesen
97
kcal
Hozzávalók
-
0.5 kg fejtett bab
-
3 közepes db sárgarépa
-
3 közepes db fehérrépa
-
1 csokor petrezselyem
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 db zöldpaprika
-
3 gerezd fokhagyma
-
3 db babérlevél
-
2 evőkanál finomliszt
-
2 ek napraforgó olaj
-
5 dkg füstölt szalonna
-
1 kávéskanál paprikakrém
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 l víz
Elkészítés
- Áztassuk a babot egy éjszakára hideg vízbe. (Ha erre nincs idő, az sem gond, de akkor a főzési idő lényegesen meghosszabbodik.)
- Tegyük föl a babot, a vöröshagymát, a zeller zöldjét és a zöldpaprikát 2 l hideg vízbe, fedő alatt főni (kb. másfél óra, ha éjszakára beáztattuk, plusz 1 óra, ha nem).
- Mossuk, pucoljuk és daraboljuk fel a zöldségeket.
- Készítsünk rántást: az olajon kisütjük a füstölt szalonna zsírját, utána eltávolítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a lisztet és halvány rózsaszínre pirítjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a pirospaprikakrémet és egy gerezd zúzott fokhagymát, majd további fél percig pirítjuk.
- Amikor a bab teljesen megpuhult, eltávolítjuk a főzővízből a hagymát, a paprikát és a zellerszárat, pótoljuk az elpárolgott vizet, hozzáadjuk a zöldségeket, a húsleveskockákat és puhára főzzük (kb 20 perc).
- Először egy kevés hideg vízzel, aztán ugyanannyi forró levessel plusz 1 evőkanál tejföllel elhabarjuk a rántást, és a leveshez adjuk.
- Felkarikázzuk a kolbászt, a leveshez adjuk, egyet rottyantunk rajta és kész.
- Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Lehúzzuk a fazekat a tűzről és a leveshez adjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.
- Receptkönyvben: 311
- Tegnapi nézettség: 67
- 7 napos nézettség: 529
- Össznézettség: 218678
- Feltöltés dátuma: 2009. szeptember 29.
Ajánló
Kiváló vasárnapi ebéd, én ezúttal belga waffelt (goffrit) készítettem második fogásként.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- Speciális étrendek:
modosa
50 recept
Ez a recept a téli napok tartalmas csülkös bablevesének könnyű alternatívája, a szalonna és a kolbász elhagyásával vegetariánusok is fogyaszthatják, ez esetben - a kolbász füstölt ízét pótlandó - tálaláskor szórjunk a tetejére reszelt füstölt sajtot. Még annyi, hogy alapvetően mindenféle leveskocka ellenes vagyok, soha, semmihez nem használok, a fagyasztóban garantáltan mindig van pár liter alaplé. Ez az egyetlen leves, amit valami rejtélyes oknál fogva így szeretek. Állok elébe a köveknek...