Babgulyás minden jóval
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Gréti
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
Előkészületek
-
63g fejtett bab208 kcal
-
82 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
13g paprika2 kcal
-
45g paradicsom8 kcal
-
125g marhalábszár160 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
60g sárgarépa22 kcal
-
23g fehérrépa14 kcal
-
20g zeller7 kcal
-
38g burgonya22 kcal
-
313g víz0 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
Levesfőzés
Tálalás
Összesen
536
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
Előkészületek
-
500g fejtett bab1665 kcal
-
100g kolozsvári szalonna655 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
180g vöröshagyma66 kcal
-
100g paprika16 kcal
-
360g paradicsom65 kcal
-
1000g marhalábszár1280 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
480g sárgarépa175 kcal
-
180g fehérrépa115 kcal
-
160g zeller58 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
2500g víz0 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
Levesfőzés
Tálalás
Összesen
4292
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
Előkészületek
-
8.5g fejtett bab28 kcal
-
1.7g kolozsvári szalonna11 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
3g vöröshagyma1 kcal
-
1.7g paprika0 kcal
-
6.1g paradicsom1 kcal
-
16.9g marhalábszár22 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
0 kcal
-
8.1g sárgarépa3 kcal
-
3g fehérrépa2 kcal
-
2.7g zeller1 kcal
-
5.1g burgonya3 kcal
-
42.3g víz0 kcal
-
0.8g petrezselyem0 kcal
Levesfőzés
Tálalás
Összesen
72
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 45.1 g
Zsír
-
Összesen 14.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 60 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1181.6 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 239 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 173 mg
-
Foszfor 545 mg
-
Nátrium 169 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.4 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 588.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 491 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 119 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 301 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1904 micro
-
β-karotin 4932 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1158 micro
-
Lut-zea 543 micro
Összesen
536
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 360.5 g
Zsír
-
Összesen 115.9 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 51 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 480 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9452.5 g
-
Cink 93 mg
-
Szelén 249 mg
-
Kálcium 1915 mg
-
Vas 85 mg
-
Magnézium 1381 mg
-
Foszfor 4360 mg
-
Nátrium 1349 mg
-
Réz 7 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 459.6 g
-
Cukor 61 mg
-
Élelmi rost 113 mg
VÍZ
-
Összesen 4710.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3926 micro
-
B6 vitamin: 9 mg
-
B12 Vitamin: 34 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 295 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 953 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 4 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 76 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2411 micro
-
Kolin: 454 mg
-
Retinol - A vitamin: 3 micro
-
α-karotin 15235 micro
-
β-karotin 39459 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 9267 micro
-
Lut-zea 4348 micro
Összesen
4292
kcal
- 6% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
α-karotin
Fehérje
-
Összesen 6.1 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 159.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 32 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 7.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 79.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 258 micro
-
β-karotin 668 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 157 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
72
kcal
Hozzávalók
Előkészületek
-
50 dkg fejtett bab
-
10 dkg kolozsvári szalonna
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 közepes db vöröshagyma
-
1 db paprika
-
2 nagy db paradicsom
-
1 kg marhalábszár
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 teáskanál fűszerpaprika
-
4 db babérlevél
-
1 kávéskanál őrölt fűszerkömény
-
6 közepes db sárgarépa
-
2 közepes db fehérrépa
-
1 kis db zeller
-
3 közepes db burgonya
Levesfőzés
Tálalás
Elkészítés
Előkészületek
- A babot áztassuk be előző este egy nagy tál vízben, reggel töltsük újra, és átforgatás után hagyjuk addig benne, ameddig rá nem kerül a sor a főzésnél.
- A marhahúst megtisztítjuk, megmossuk, leszárítjuk, majd tetszőleges kockákra vágjuk (én a kisebbeket szeretem).
- A zöldségeket megmossuk. A szalonnát, hagymát és a paprikát apróra kockázzuk, a paradicsomot is kisebb darabokba vágjuk. A fokhagymát szétnyomjuk, és nagyon apróra vágjuk.
- A leveszöldségeket és a burgonyát tisztítjuk, a húshoz megfelelő, még harapható darabokba szeljük. Hideg vízben félretesszük.
Levesfőzés
- Egy nagy lábasban a szalonnát addig hevítjük, hogy a zsírja teljesen kisüljön.
- Erre dobjuk rá a fokhagymát, majd egy perc múlva a hagymát, és közepes lángon üvegesre pároljuk.
- Az edényt félrehúzva fűszerezünk: jöhet a fűszerpaprika, kömény, babérlevél, só, bors és egy nagy keverés.
- A tűzre visszatéve rászórjuk a paprikakockákat, és pár percig puhítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot, és tovább pároljuk, hogy egy szuper tömör alapot kapjunk.
- Ebbe kerül a felkockázott hús, amit átkeverünk, párolunk, ameddig kicsit kifehéredik, majd bőven, hogy ellepje, felöntjük vízzel, és lassú bugyogással főzzük puhulásig.
- Menet közben, ha már félig puha a hús, beleszórjuk a leöblített babot és a hússal együtt puhára főzzük őket.
- Ekkor egymás után, időeltolással a zöldségek jönnek: először a sárgarépa, utána a fehérrépa és a zeller, majd a végén a burgonya. Én csak a sima gulyásba teszek csipetkét, de aki szereti a babgulyásba is, itt tegye bele.
- A vizet pótoljuk, hogy bőven ellepje a hozzávalókat. Ellenőrizzük a fűszerezést, majd főzzük roppanósan puhára a zöldségeket.
Tálalás
- Frissen aprítsuk a petrezselymet, és minden kiszedett tányér levest szórjunk meg vele. Friss, illatos házi fehér kenyér jár mellé. Jó étvágyat hozzá!
- Elkészítettem: 40 alkalommal
- Receptkönyvben: 128
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 30
- Össznézettség: 31285
- Feltöltés dátuma: 2018. szeptember 25.
Ajánló
Nagy családi összetartásokra, vasárnapi ebédnek egy jó palacsinta elé nagyszerű fogás.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Gréti
586 recept
Babos magyaros fogásként ezt a tartalmas levest főztük Terence Hillnek a Nosaltynál tett látogatása alkalmából.