r
Nosalty Logó

Aszaltparadicsomos kenyér 3. - fűszeres

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
nemnagykunszt
Aszaltparadicsomos kenyér 3. - fűszeres
adag
Sütés
perc
Sütés hőfoka
190 °C
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 723 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 2892 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 240 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.8 g

Zsír

  • Összesen
    25.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    16 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1710.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    30 mg
  • Kálcium
    134 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    146 mg
  • Foszfor
    415 mg
  • Nátrium
    972 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    94.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    55 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    18 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    73 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    126 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    661 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    8262 micro
  • Lut-zea
    629 micro
Összesen 723 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    83.4 g

Zsír

  • Összesen
    103.3 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6842.1 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    121 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    585 mg
  • Foszfor
    1661 mg
  • Nátrium
    3887 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    11 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    426.2 g
  • Cukor
    57 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    378.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    220 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    71 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    291 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    504 micro
  • Kolin:
    117 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2643 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    33049 micro
  • Lut-zea
    2516 micro
Összesen 2892 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    8.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    570.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    138 mg
  • Nátrium
    324 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.5 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    18 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    24 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    220 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    2755 micro
  • Lut-zea
    210 micro
Összesen 240 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Elkészítés

A tésztához

  1. Öntsük egy 0,5 l-es pohárbaa vizet, a tejet, és tegyük bele a cukrot is. A mikróban egy kicsit langyosítsuk fel, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre, míg felfut, és közbenkicsit le is hűl. (22-25 fokos legyen)
  2. A lisztet egy tálban langyosítsuk fel a mikróban, majd szitáljuk bele egy nagy fém keverőtálba, amiben meg tudjuk majd gyúrni a tésztát.
  3. Keverjük el a langyos lisztben a sót, aprítsuk fel, majd szórjuk bele a fűszernövényeket.
  4. A felfutott élesztőt a folyadékkel együtt borítsuk a liszthez, és gyúrjuk alaposan addig a tésztát, míg homogén nem lesz, és el nem válik az edény falától. Mivel a liszt típusától nagyban függ a tészta folyadékigénye, ezért ha túl kemény lenne, akkor tegyünk hozzá 1-2 ek langyos vizet, ha túl ragadós, akkor 1-2 tk lisztet.
  5. Kapcsoljuk be a sütőt 40 fokra(!), alsó sütés funkcióra,toljunk be a sütő aljára egy vízzel megtöltött mély tepsit, ez végig maradjon is a sütőben, és letakarva tegyük be a meggyúrt tésztát a keverőtállal együtt. Kb. 20-30 perc alatt a kétszeresére fog kelni.
  6. Ha ez megvan, akkor vegyük ki, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, gyúrjuk át, és tegyük vissza letekarva a 40 fokos sütőbe újabb 20-30 percre, míg a 2-szeresére kel.
  7. Ezután fogjuk az aszalt paradicsomot és az olívabogyót, aprítsuk fel őket, majd gyúrjuk bele az egyiket a tészta egyik felébe, a másikat a tészta másik felébe. Formázzunk belőle hosszúkás fomákat, és tegyük őket a nyújtódeszkára letakarva20-30 percre pihenni, majd helyezzük őket egy szilikonnal bélelt tepsibe, és mehetnek be a sütőbe 40 fokra, most már harmadik kelésre. (Ha nincs szilikonunk, akkor olívaolajjal kenjük ki a tepsit, szórjunk bele lisztet. A feleslegeslisztet borítsuk ki, és erre tegyük a kenyereket.)
  8. Ha megdagadtak, akkor vegyük ki őket, melegítssük elő a sütőt210 fokra, a kenyerek tetejét átlósan vagdossuk be, hintsük meg egy kis liszttel és toljuk őket a sütőbe. 210 fokon 10 perc, aztán vegyük lejjebb a hőfokot 190-re, és további kb. 30-40 percig süssük. Akkor jó, ha a megbarnult, és a kérge "kopogós" lett.
  • Sütés hőfoka: 190 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4523
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 27.

Ajánló

Mielőtt felszeletelnéd, egy kicsit hagyd kihűlni. Közben fogj 5 dkg vajat, egy kis szószos tálban dobd be 5 mp-re a mikróba. Dobj hozzá 2 csipet tengeri sót, 1 kk oregánót, 1 kk bazsalikomot vagy kakukkfüvet, de itt is variálhatsz kedvedre. Keverd el alaposan. A kihűlt kenyereket szeleteld fel, és ezzel a fűszervajjal tolhatjátok. Jaj de mediterránium, jaj de toszkán pékáruféleség.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
nemnagykunszt 44 recept

Okoskodsz? Mer’ a kel szót azt két l-lel kell írni? Te még ma nem ittál elég folyadékot asszem…Na, itt arról lesz szó, hogyaszonyga: a házi kenyér. De nem úgy házi, hogy boltban vetted és házi, hanem, hogy télleg te fogod megcsinálni. És azt is megmondom, hogy miért. Azért, mert nagyon unod azt a sok felfújt, adalékanyagos, lisztjavítószeres, mesterséges színezékes műkenyeret, műcipót, műflit, amibe belefutsz bármelyik közértben. Mer’ ez van nem? Ráadásul másnapra úgy hullik szét vágás közben apró darabokra, mintha direkt ilyennek kellene lennie. Lehet, hogy a receptjét a nagysikerű Szupercsapat című hajdan futott amerikai sorozatfilmből kapták elő. Emlékeztek? Minden küldetés előtt ez volt: „ A diszk 5 másodpercen belül megsemmisíti önmagát.” Szóval kuka. Ja, van még a színezett „barna” kenyér, aminek ha elolvasod az összetevőit, akkor látod, hogy fehér lisztből készül. Nem jobb a helyzet az egyéb pékáruk körül sem. A kedvencem a tizen-huszon- forintért kapható, felfújt, vizes zsemle, ahol konkrétan a levegőt harapod. Pedig emlékszem, hogy anyám engem levegőt harapni hegyvidékre küldött, mert ott lehet. Na, most akkor ezek vagy rájöttek, hogy hogyan keverjenek bele hegyi levegőt, vagy ez is megvezetés. Jó, most mondhatod, hogy vannak kivételek. Persze, de ez az átlag egy közértben. A minőségi cuccokért pékségbe kell menni, de az sem mindegy hová, és még ott is szét kell nézni. Ha pl. egy igazi olívás vagy aszalt paradicsomos ciabattát szeretnél enni, és nem olyat, amihez a súlya és az állaga miatt fegyverviselési kell, vagy ami nyomokban még mogyorót is tartalmazhat, akkor figyelned kell erősssen. Na, álljunk neki. Azt előre mondom, hogy gépet nem használunk hozzá, így ez kicsit melós lesz. Nem a kedved akarom elvenni, mert ha kész, akkor mindenki a csodájára fog járni. Zarándokhely leszel öcsém, ilyen hop-on, hop-off állomás...meg hát, ugye a szokásos "kicsön" fitness. Kell hozzá 50 dkg liszt. Általában keverve, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítem, sima és fehérből, fele-fele arányban. Igaz, hogy így kicsit masszív lesz az állaga, nem olyan, mintha sima fehér lisztből készülne, de sokkal egészségesebb, és sztem ízre is jobb. Természetesen ha megrögzött fehér lisztes vagy, akkor csináld abból. Egy nagy pohárba önts bele a tejet és a vizet, keverd el benne a cukrot, és langyosítsd fel a mikróban. Morzsolj bele 1 egész élesztőt. Tedd félre, míg felfut. Ugyanolyan gyorsan fut fel, mintha csak a szeretettel túlcsordult szívű, imádott Kozsó által menedzselt, ÉL-SZ TŐ nevű fiúzenekar lenne. Hamar…Szórd bele lisztet egy olyan tálba, ami bírja a mikrót, és még bele is fér. (Jaj, ne értetlenkedjél már: belefér a liszt a tálba, a tál meg lisztestől a mikróba. Na, ilyet vegyél már elő...ez így nagyon nehezen indul, édes fiam…) Szóval tedd be a mikróba, és pár másodperc alatt langyosítsd fel. Teljesítménytől függ, de 700-800 W-on kb. 15-20 mp legyen. Na, ha ez megvan, akkor szükséged van egy mély keverőtálra, amiben kellemesen meg tudod majd gyúrni, és bírnia kell a sütőt is. Borítsd bele a lisztet egy nagy szűrőbe, és szitáld bele a keverőtálba (Kihagyhatod a szitálást). Dobj utána 1,5 tk sót. Villával kavard át az egészet. Közben vegyél elő fűszereket, mindegy mit, amit szeretsz. Pl. bazsalikom, snidling, oregánó, sőt ezek lehetnek frissek is. Ha friss, akkor 1-1 marékkal, ha nem friss, akkor 1-1,5 tk-val/ fűszer. Ezeket is szórd a liszthez. Boríts a liszthez 1 dl olívaolajat. Majd ha felfutott az élesztős cucc, akkor azt is. Nagyon alaposan gyúrd össze, míg egy homogén elegyet nem kapsz. Addig gyömöszöld, míg el nem válik a kezedtől és a táltól. Ez sem olyan vészes, kb. 10 perc alatt megvan. Ha kész, akkor melegítsd elő a sütőt kb. 40 fokra, de ne többre!!! Tolj a sütő aljára egy vízzel megtöltött mély tepsit, és ez a sütés végéig maradjon is ott. A keverőtálban takard le egy tiszta ronggyal a tésztát, és tedd be a sütőbe középre. A sütőn csak az alsó sütés menjen, és még egyszer mondom, hogy kb. 40 fokon. 20-30 perc után a 2-szeresére fog kelni. Ha kész, akkor nyomkodd ki belőle a levegőt. Ezután takard le, és tedd vissza ismét 20-30 percre. Ha megvan, akkor ismét vedd ki. Most nem tudom, hogy nálad mi a menő egy ilyen mediterrán ciabattába. Nálunk általában ez: aszalt paradicsom és olívabogyó, sőt néha serrano sonka. Persze lehet benne ezek helyett szezám- és lenmag vagy snidling vagy semmi. Fogok 7-8 db aszalt paradicsomot, feldarabolom őket össze-vissza alá „szecskavágó mód”, és belegyúrom a tészta egyik felébe. Ezt megcsinálom az olívabogyókkal és a tészta másik felével is. Dobd őket egy nyújtódeszkára. Hagyd 20 percig pihenni, "hagyemésszékmagukat" egy kicsit. A sütő továbbra is csak alsó sütésen megy, és továbbra is csak kb. 40 fok. Rakd a tésztákat egy szilikon sütőlappal ellátott tepsibe, majd told ismét a sütőbe 20 percre, ha megint megkeltek, akkor vedd ki őket. A sütőt melegítsd elő kb. 210 fokra. Alsó-felső sütés funkción. A ciabatták tetejét átlósan vagdosd be, majd tedd vissza őket az előmelegedett sütőbe. 10 percig süsd 210 fokon, ezután vedd lejjebb 190 fokra, és süsd 30-40 percig (sütőtől függ). Ha lebarnultak, és a kérgük kopog, akkor kész.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...