Aszaltparadicsomos kenyér 3. - fűszeres
0,0

Okoskodsz? Mer’ a kel szót azt két l-lel kell írni? Te még ma nem ittál elég folyadékot asszem…Na, itt arról lesz szó, hogyaszonyga: a házi kenyér. De nem úgy házi, hogy boltban vetted és házi, hanem, hogy télleg te fogod megcsinálni. És azt is megmondom, hogy miért. Azért, mert nagyon unod azt a sok felfújt, adalékanyagos, lisztjavítószeres, mesterséges színezékes műkenyeret, műcipót, műflit, amibe belefutsz bármelyik közértben. Mer’ ez van nem? Ráadásul másnapra úgy hullik szét vágás közben apró darabokra, mintha direkt ilyennek kellene lennie. Lehet, hogy a receptjét a nagysikerű Szupercsapat című hajdan futott amerikai sorozatfilmből kapták elő. Emlékeztek? Minden küldetés előtt ez volt: „ A diszk 5 másodpercen belül megsemmisíti önmagát.” Szóval kuka. Ja, van még a színezett „barna” kenyér, aminek ha elolvasod az összetevőit, akkor látod, hogy fehér lisztből készül. Nem jobb a helyzet az egyéb pékáruk körül sem. A kedvencem a tizen-huszon- forintért kapható, felfújt, vizes zsemle, ahol konkrétan a levegőt harapod. Pedig emlékszem, hogy anyám engem levegőt harapni hegyvidékre küldött, mert ott lehet. Na, most akkor ezek vagy rájöttek, hogy hogyan keverjenek bele hegyi levegőt, vagy ez is megvezetés. Jó, most mondhatod, hogy vannak kivételek. Persze, de ez az átlag egy közértben. A minőségi cuccokért pékségbe kell menni, de az sem mindegy hová, és még ott is szét kell nézni. Ha pl. egy igazi olívás vagy aszalt paradicsomos ciabattát szeretnél enni, és nem olyat, amihez a súlya és az állaga miatt fegyverviselési kell, vagy ami nyomokban még mogyorót is tartalmazhat, akkor figyelned kell erősssen. Na, álljunk neki. Azt előre mondom, hogy gépet nem használunk hozzá, így ez kicsit melós lesz. Nem a kedved akarom elvenni, mert ha kész, akkor mindenki a csodájára fog járni. Zarándokhely leszel öcsém, ilyen hop-on, hop-off állomás...meg hát, ugye a szokásos "kicsön" fitness. Kell hozzá 50 dkg liszt. Általában keverve, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítem, sima és fehérből, fele-fele arányban. Igaz, hogy így kicsit masszív lesz az állaga, nem olyan, mintha sima fehér lisztből készülne, de sokkal egészségesebb, és sztem ízre is jobb. Természetesen ha megrögzött fehér lisztes vagy, akkor csináld abból. Egy nagy pohárba önts bele a tejet és a vizet, keverd el benne a cukrot, és langyosítsd fel a mikróban. Morzsolj bele 1 egész élesztőt. Tedd félre, míg felfut. Ugyanolyan gyorsan fut fel, mintha csak a szeretettel túlcsordult szívű, imádott Kozsó által menedzselt, ÉL-SZ TŐ nevű fiúzenekar lenne. Hamar…Szórd bele lisztet egy olyan tálba, ami bírja a mikrót, és még bele is fér. (Jaj, ne értetlenkedjél már: belefér a liszt a tálba, a tál meg lisztestől a mikróba. Na, ilyet vegyél már elő...ez így nagyon nehezen indul, édes fiam…) Szóval tedd be a mikróba, és pár másodperc alatt langyosítsd fel. Teljesítménytől függ, de 700-800 W-on kb. 15-20 mp legyen. Na, ha ez megvan, akkor szükséged van egy mély keverőtálra, amiben kellemesen meg tudod majd gyúrni, és bírnia kell a sütőt is. Borítsd bele a lisztet egy nagy szűrőbe, és szitáld bele a keverőtálba (Kihagyhatod a szitálást). Dobj utána 1,5 tk sót. Villával kavard át az egészet. Közben vegyél elő fűszereket, mindegy mit, amit szeretsz. Pl. bazsalikom, snidling, oregánó, sőt ezek lehetnek frissek is. Ha friss, akkor 1-1 marékkal, ha nem friss, akkor 1-1,5 tk-val/ fűszer. Ezeket is szórd a liszthez. Boríts a liszthez 1 dl olívaolajat. Majd ha felfutott az élesztős cucc, akkor azt is. Nagyon alaposan gyúrd össze, míg egy homogén elegyet nem kapsz. Addig gyömöszöld, míg el nem válik a kezedtől és a táltól. Ez sem olyan vészes, kb. 10 perc alatt megvan. Ha kész, akkor melegítsd elő a sütőt kb. 40 fokra, de ne többre!!! Tolj a sütő aljára egy vízzel megtöltött mély tepsit, és ez a sütés végéig maradjon is ott. A keverőtálban takard le egy tiszta ronggyal a tésztát, és tedd be a sütőbe középre. A sütőn csak az alsó sütés menjen, és még egyszer mondom, hogy kb. 40 fokon. 20-30 perc után a 2-szeresére fog kelni. Ha kész, akkor nyomkodd ki belőle a levegőt. Ezután takard le, és tedd vissza ismét 20-30 percre. Ha megvan, akkor ismét vedd ki. Most nem tudom, hogy nálad mi a menő egy ilyen mediterrán ciabattába. Nálunk általában ez: aszalt paradicsom és olívabogyó, sőt néha serrano sonka. Persze lehet benne ezek helyett szezám- és lenmag vagy snidling vagy semmi. Fogok 7-8 db aszalt paradicsomot, feldarabolom őket össze-vissza alá „szecskavágó mód”, és belegyúrom a tészta egyik felébe. Ezt megcsinálom az olívabogyókkal és a tészta másik felével is. Dobd őket egy nyújtódeszkára. Hagyd 20 percig pihenni, "hagyemésszékmagukat" egy kicsit. A sütő továbbra is csak alsó sütésen megy, és továbbra is csak kb. 40 fok. Rakd a tésztákat egy szilikon sütőlappal ellátott tepsibe, majd told ismét a sütőbe 20 percre, ha megint megkeltek, akkor vedd ki őket. A sütőt melegítsd elő kb. 210 fokra. Alsó-felső sütés funkción. A ciabatták tetejét átlósan vagdosd be, majd tedd vissza őket az előmelegedett sütőbe. 10 percig süsd 210 fokon, ezután vedd lejjebb 190 fokra, és süsd 30-40 percig (sütőtől függ). Ha lebarnultak, és a kérgük kopog, akkor kész.
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!