Aszaltparadicsomos kenyér 3. - fűszeres
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
211 kcal
-
63g finomliszt228 kcal
-
50g tej28 kcal
-
50g víz0 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
6g élesztő7 kcal
-
2g só0 kcal
-
1g barna cukor2 kcal
-
3g bazsalikom1 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
18g snidling5 kcal
A töltelékhez
-
46 kcal
-
6g olajbogyó7 kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
845 kcal
-
250g finomliszt910 kcal
-
200g tej112 kcal
-
200g víz0 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
25g élesztő26 kcal
-
9g só0 kcal
-
3g barna cukor10 kcal
-
12g bazsalikom3 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
70g snidling21 kcal
A töltelékhez
-
186 kcal
-
24g olajbogyó28 kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
70 kcal
-
20.8g finomliszt76 kcal
-
16.7g tej9 kcal
-
16.7g víz0 kcal
-
7.1g olívaolaj63 kcal
-
2.1g élesztő2 kcal
-
0.8g só0 kcal
-
0.2g barna cukor1 kcal
-
1g bazsalikom0 kcal
-
0g oregánó0 kcal
-
5.8g snidling2 kcal
A töltelékhez
-
15 kcal
-
2g olajbogyó2 kcal
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.8 g
Zsír
-
Összesen 25.8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1710.5 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 134 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 146 mg
-
Foszfor 415 mg
-
Nátrium 972 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 106.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 94.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 55 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 73 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 126 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 661 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 8262 micro
-
Lut-zea 629 micro
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 83.4 g
Zsír
-
Összesen 103.3 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6842.1 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 121 mg
-
Kálcium 535 mg
-
Vas 25 mg
-
Magnézium 585 mg
-
Foszfor 1661 mg
-
Nátrium 3887 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 11 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 426.2 g
-
Cukor 57 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 378.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 220 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 291 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 504 micro
-
Kolin: 117 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2643 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 33049 micro
-
Lut-zea 2516 micro
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 38% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Likopin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 570.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 45 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 138 mg
-
Nátrium 324 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.5 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 31.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 220 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 2755 micro
-
Lut-zea 210 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Öntsük egy 0,5 l-es pohárbaa vizet, a tejet, és tegyük bele a cukrot is. A mikróban egy kicsit langyosítsuk fel, majd morzsoljuk bele az élesztőt. Tegyük félre, míg felfut, és közbenkicsit le is hűl. (22-25 fokos legyen)
- A lisztet egy tálban langyosítsuk fel a mikróban, majd szitáljuk bele egy nagy fém keverőtálba, amiben meg tudjuk majd gyúrni a tésztát.
- Keverjük el a langyos lisztben a sót, aprítsuk fel, majd szórjuk bele a fűszernövényeket.
- A felfutott élesztőt a folyadékkel együtt borítsuk a liszthez, és gyúrjuk alaposan addig a tésztát, míg homogén nem lesz, és el nem válik az edény falától. Mivel a liszt típusától nagyban függ a tészta folyadékigénye, ezért ha túl kemény lenne, akkor tegyünk hozzá 1-2 ek langyos vizet, ha túl ragadós, akkor 1-2 tk lisztet.
- Kapcsoljuk be a sütőt 40 fokra(!), alsó sütés funkcióra,toljunk be a sütő aljára egy vízzel megtöltött mély tepsit, ez végig maradjon is a sütőben, és letakarva tegyük be a meggyúrt tésztát a keverőtállal együtt. Kb. 20-30 perc alatt a kétszeresére fog kelni.
- Ha ez megvan, akkor vegyük ki, nyomkodjuk ki belőle a levegőt, gyúrjuk át, és tegyük vissza letekarva a 40 fokos sütőbe újabb 20-30 percre, míg a 2-szeresére kel.
- Ezután fogjuk az aszalt paradicsomot és az olívabogyót, aprítsuk fel őket, majd gyúrjuk bele az egyiket a tészta egyik felébe, a másikat a tészta másik felébe. Formázzunk belőle hosszúkás fomákat, és tegyük őket a nyújtódeszkára letakarva20-30 percre pihenni, majd helyezzük őket egy szilikonnal bélelt tepsibe, és mehetnek be a sütőbe 40 fokra, most már harmadik kelésre. (Ha nincs szilikonunk, akkor olívaolajjal kenjük ki a tepsit, szórjunk bele lisztet. A feleslegeslisztet borítsuk ki, és erre tegyük a kenyereket.)
- Ha megdagadtak, akkor vegyük ki őket, melegítssük elő a sütőt210 fokra, a kenyerek tetejét átlósan vagdossuk be, hintsük meg egy kis liszttel és toljuk őket a sütőbe. 210 fokon 10 perc, aztán vegyük lejjebb a hőfokot 190-re, és további kb. 30-40 percig süssük. Akkor jó, ha a megbarnult, és a kérge "kopogós" lett.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4524
- Feltöltés dátuma: 2011. március 27.
Ajánló
Mielőtt felszeletelnéd, egy kicsit hagyd kihűlni. Közben fogj 5 dkg vajat, egy kis szószos tálban dobd be 5 mp-re a mikróba. Dobj hozzá 2 csipet tengeri sót, 1 kk oregánót, 1 kk bazsalikomot vagy kakukkfüvet, de itt is variálhatsz kedvedre. Keverd el alaposan. A kihűlt kenyereket szeleteld fel, és ezzel a fűszervajjal tolhatjátok. Jaj de mediterránium, jaj de toszkán pékáruféleség.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Okoskodsz? Mer’ a kel szót azt két l-lel kell írni? Te még ma nem ittál elég folyadékot asszem…Na, itt arról lesz szó, hogyaszonyga: a házi kenyér. De nem úgy házi, hogy boltban vetted és házi, hanem, hogy télleg te fogod megcsinálni. És azt is megmondom, hogy miért. Azért, mert nagyon unod azt a sok felfújt, adalékanyagos, lisztjavítószeres, mesterséges színezékes műkenyeret, műcipót, műflit, amibe belefutsz bármelyik közértben. Mer’ ez van nem? Ráadásul másnapra úgy hullik szét vágás közben apró darabokra, mintha direkt ilyennek kellene lennie. Lehet, hogy a receptjét a nagysikerű Szupercsapat című hajdan futott amerikai sorozatfilmből kapták elő. Emlékeztek? Minden küldetés előtt ez volt: „ A diszk 5 másodpercen belül megsemmisíti önmagát.” Szóval kuka. Ja, van még a színezett „barna” kenyér, aminek ha elolvasod az összetevőit, akkor látod, hogy fehér lisztből készül. Nem jobb a helyzet az egyéb pékáruk körül sem. A kedvencem a tizen-huszon- forintért kapható, felfújt, vizes zsemle, ahol konkrétan a levegőt harapod. Pedig emlékszem, hogy anyám engem levegőt harapni hegyvidékre küldött, mert ott lehet. Na, most akkor ezek vagy rájöttek, hogy hogyan keverjenek bele hegyi levegőt, vagy ez is megvezetés. Jó, most mondhatod, hogy vannak kivételek. Persze, de ez az átlag egy közértben. A minőségi cuccokért pékségbe kell menni, de az sem mindegy hová, és még ott is szét kell nézni. Ha pl. egy igazi olívás vagy aszalt paradicsomos ciabattát szeretnél enni, és nem olyat, amihez a súlya és az állaga miatt fegyverviselési kell, vagy ami nyomokban még mogyorót is tartalmazhat, akkor figyelned kell erősssen. Na, álljunk neki. Azt előre mondom, hogy gépet nem használunk hozzá, így ez kicsit melós lesz. Nem a kedved akarom elvenni, mert ha kész, akkor mindenki a csodájára fog járni. Zarándokhely leszel öcsém, ilyen hop-on, hop-off állomás...meg hát, ugye a szokásos "kicsön" fitness. Kell hozzá 50 dkg liszt. Általában keverve, teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztből készítem, sima és fehérből, fele-fele arányban. Igaz, hogy így kicsit masszív lesz az állaga, nem olyan, mintha sima fehér lisztből készülne, de sokkal egészségesebb, és sztem ízre is jobb. Természetesen ha megrögzött fehér lisztes vagy, akkor csináld abból. Egy nagy pohárba önts bele a tejet és a vizet, keverd el benne a cukrot, és langyosítsd fel a mikróban. Morzsolj bele 1 egész élesztőt. Tedd félre, míg felfut. Ugyanolyan gyorsan fut fel, mintha csak a szeretettel túlcsordult szívű, imádott Kozsó által menedzselt, ÉL-SZ TŐ nevű fiúzenekar lenne. Hamar…Szórd bele lisztet egy olyan tálba, ami bírja a mikrót, és még bele is fér. (Jaj, ne értetlenkedjél már: belefér a liszt a tálba, a tál meg lisztestől a mikróba. Na, ilyet vegyél már elő...ez így nagyon nehezen indul, édes fiam…) Szóval tedd be a mikróba, és pár másodperc alatt langyosítsd fel. Teljesítménytől függ, de 700-800 W-on kb. 15-20 mp legyen. Na, ha ez megvan, akkor szükséged van egy mély keverőtálra, amiben kellemesen meg tudod majd gyúrni, és bírnia kell a sütőt is. Borítsd bele a lisztet egy nagy szűrőbe, és szitáld bele a keverőtálba (Kihagyhatod a szitálást). Dobj utána 1,5 tk sót. Villával kavard át az egészet. Közben vegyél elő fűszereket, mindegy mit, amit szeretsz. Pl. bazsalikom, snidling, oregánó, sőt ezek lehetnek frissek is. Ha friss, akkor 1-1 marékkal, ha nem friss, akkor 1-1,5 tk-val/ fűszer. Ezeket is szórd a liszthez. Boríts a liszthez 1 dl olívaolajat. Majd ha felfutott az élesztős cucc, akkor azt is. Nagyon alaposan gyúrd össze, míg egy homogén elegyet nem kapsz. Addig gyömöszöld, míg el nem válik a kezedtől és a táltól. Ez sem olyan vészes, kb. 10 perc alatt megvan. Ha kész, akkor melegítsd elő a sütőt kb. 40 fokra, de ne többre!!! Tolj a sütő aljára egy vízzel megtöltött mély tepsit, és ez a sütés végéig maradjon is ott. A keverőtálban takard le egy tiszta ronggyal a tésztát, és tedd be a sütőbe középre. A sütőn csak az alsó sütés menjen, és még egyszer mondom, hogy kb. 40 fokon. 20-30 perc után a 2-szeresére fog kelni. Ha kész, akkor nyomkodd ki belőle a levegőt. Ezután takard le, és tedd vissza ismét 20-30 percre. Ha megvan, akkor ismét vedd ki. Most nem tudom, hogy nálad mi a menő egy ilyen mediterrán ciabattába. Nálunk általában ez: aszalt paradicsom és olívabogyó, sőt néha serrano sonka. Persze lehet benne ezek helyett szezám- és lenmag vagy snidling vagy semmi. Fogok 7-8 db aszalt paradicsomot, feldarabolom őket össze-vissza alá „szecskavágó mód”, és belegyúrom a tészta egyik felébe. Ezt megcsinálom az olívabogyókkal és a tészta másik felével is. Dobd őket egy nyújtódeszkára. Hagyd 20 percig pihenni, "hagyemésszékmagukat" egy kicsit. A sütő továbbra is csak alsó sütésen megy, és továbbra is csak kb. 40 fok. Rakd a tésztákat egy szilikon sütőlappal ellátott tepsibe, majd told ismét a sütőbe 20 percre, ha megint megkeltek, akkor vedd ki őket. A sütőt melegítsd elő kb. 210 fokra. Alsó-felső sütés funkción. A ciabatták tetejét átlósan vagdosd be, majd tedd vissza őket az előmelegedett sütőbe. 10 percig süsd 210 fokon, ezután vedd lejjebb 190 fokra, és süsd 30-40 percig (sütőtől függ). Ha lebarnultak, és a kérgük kopog, akkor kész.