Articsókás rizottó
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Cafika
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
Összesen
998
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
Összesen
1997
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
Összesen
145
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 19.9 g
Zsír
-
Összesen 56.7 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 36 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 32 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1621.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 397 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 407 mg
-
Nátrium 663 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 93.1 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 228.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 53 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 310 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 616 micro
Összesen
998
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 39.7 g
Zsír
-
Összesen 113.5 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 72 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3243.5 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 795 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 247 mg
-
Foszfor 813 mg
-
Nátrium 1325 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 186.1 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 21 mg
VÍZ
-
Összesen 457.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 210 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 106 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 620 micro
-
Kolin: 112 mg
-
Retinol - A vitamin: 194 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 173 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1233 micro
Összesen
1997
kcal
- 5% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 238.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 33.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 14 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Összesen
145
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Egy nagyobb tálba vizet eresztünk, belefacsarjuk a citrom levét.
- Az articsókát megpucoljuk, levágjuk a tetejét, leszedjük a kemény leveleit, majd levágjuka szárát. Kettévágjuk, kiszedjük a bajszot kiskanál segítségével, majd vékony cikkekre vágjuk, aszáráról is lehámozzuk a héjat, majd ezt kis karikákra metéljük és azonnal a citromos vízbe dobjuk őket.
- A hagymát megpucoljuk, megmossuk, nagyon apróra metéljük. A fokhagymát is megpucoljuk.
- Egy nagyobb serpenyőben 5-6 ek olívaolajat felhevítünk, fokhagymanyomó segítségével belenyomjuk a fokhagymát, hozzáadjuk a metélt hagymánk felétés picit pirítjuk.
- Hozzáadjuk a leszűrt articsókát, sózzuk,pár percig kevergetve pirítjuk, madj felöntjük a fehérborral, nagy lángonhagyjuk elpárologni a bort, majd felöntjük fél merőkanálnyi forró húslével, majd fedő alatt hagyjuk párolódni kb. 8-10 percig (ellenőrizve, hogy ne égjen le, ha túl száraz, akkor kevéske levest öntünk rá), ha kész megszórjuk a majorannával, pici borssal.
- Egy nagyobb lábasban felforrósítunk 6-8 ek olívaolajat, majd megpirítjuk benne a maradék hagymát, ráöntjük a megmosott, lecsöpögtetett rizst, kevergetve pár percig pirítjuk. Hozzáadjuk az articsókát a levével együtt, majd óvatosan sózzuk, felöntjük kevéske forróhúslével, keverjük, majd ha a lé elfőtt, utánaöntjük mindig apránként, majd így eljárva készre főzzük a rizottót (kb. 18-20 perc).
- Ha már puha a rizs, akkor lekapcsoljuk a lángot, beledobjuk a vajat, keverjük, míg el nem olvad, megszórjuk a reszelt parmezánnal, ha kell még utánaborsozunk.
- Melegen tálaljuk.
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 29
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9249
- Feltöltés dátuma: 2011. december 15.
Ajánló
Pici őrölt chilit is tehetünk a hagymapirításnál az articsókához. Finom hűtött, száraz fehérbor illik hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Cafika
156 recept
Újra itt az articsókaszezon, nagy örömömre. Most ezt a receptet készítettem el, és nagyon ízlett mindenkinek, a pici lányom is csak úgy falatozta :-)