Articsóka

A gyönyörű, sok-sok sziromból álló, meglepő külsejű articsókát már az ókori görögök és rómaiak is ismerték és fogyasztották - leginkább gyógynövényként. Érdekesség, hogy később kuriózum lett a gazdag angol és francia nemesek körében, sőt, a képzőművészetben is gyakran megjelent a gazdagság és a jólét jelképeként.
Az articsóka (Cynara cardunculus var. scolymus) Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágzatú zöldség és gyógynövény. Európában főleg a Földközi-tenger térségében, főleg Olaszországban termesztik és fogyasztják, de konzervált formában az északibb területeken is szeretik. Magyarországon sokáig dísznövényként volt ismert.
Most pedig következzenek a vásárlási, tárolási és elkészítési tippek:
Az articsóka világos zöldes és lilás színű, módosult, zárt virágzatát fogyaszthatjuk (a levelek alsó, húsos, friss részét, illetve az articsókaszívnek nevezett legbelső, zsenge részt). Bár a bogáncs rokona, mégsem szúrós - filces-szőrös levelei puhák, kellemes tapintásúak.
Az articsóka gazdag ballasztanyagokban, káliumban, magnéziumban, vasban és B1-vitaminban, de tartalmaz fehérjét, szénhidrátot, zsírt és nátriumot is. 100 gramm articsókában csupán 55 kcal energia van, így az alacsony zsírtartalmú, magas rosttartalmú diéta fontos eleme.
Az articsóka tele van antioxidánsokkal. Legfontosabb hatóanyagai a szeszkviterpén-laktonok, az alkaloidok, az inulin és a cinarin, amely szabályozza az epehólyag működését, ezzel megkönnyíti a máj méregtelenítő munkáját, és tehermentesíti a veséket is.
Nem igazán elterjedt az articsóka felhasználása hazánkban, ezért frissen ritkaságnak számít Magyarországon, leginkább ínyencségként ismejrük. Mivel az articsóka nem egy általános élelmiszer, az ismert nagyáruházláncokban sajnos nem sűrűn találkozhatunk vele, inkább import áruként keressük, főként a gourmet boltok zöldségespolcain. Konzerv vagy üveges formában viszont sűrűbben felbukkanhat a nagyobb boltokban.
Magyarországon csak elvétve termesztik, de az articsóka nálunk is megmarad a kertben, így érdemes megpróbálkozni az ültetésével akár élelmiszerként, akár dísznövényként.
A fiatal articsókák vastag sziromlevelei nyugodtan felhasználhatók, míg a fejlettebb, idősebb virágzatok megkeményedett sziromvégei nem alkalmasak étkezésre, el kell őket távolítani. A húsos csészeleveleket még bimbós állapotban fogyasztjuk. A virágzata kellemes, fűszeres ízű. Tölteni is lehet.
Az articsókát a legtöbb konyha előételként, sütve, grillezve vagy salátaként használja fel, de van, aki puhára főzi, és olívaolajjal citrommal tálalja. A virágzatkezdemények finom csemegék, de tölteni is lehet őket. Vásárláskor érdemes a kisebb, ki nem nyílt bimbókat választani, fényes, lédús levelekkel. Felhasználás előtt a szárától és a külső leveleitől megtisztított articsókát meg kell mosni. Ezt követően érdemes egy késsel az articsóka tetejét levágni, az alsó részt vékonyan meghámozni, majd megpárolni.
Készülhet belőle mediterrán tésztasaláta paradicsompestoval, articsókás burgonyaserpenyő, grillezett articsóka citromos-kakukkfüves aiolival, de akár különleges gnocchi is. Ezen kívül olaszos, articsókás-chilis tagliatellében is isteni, de a ricottás articsókagolyót vagy az articsókabefőttet is érdemes megkóstolni!
Még több articsókás receptért görgess lejjebb!
Frissen ritkán, főleg import formában a gourmet boltokban. Üvegben vagy konzervben bármikor, a nagyobb élelmiszerboltokban, delikáteszekben.
Mihamarabb használjuk fel a friss articsókát, de addig is hűtve tároljuk. ;
fehérjetartalom
3.27 g
zsírtartalom
0.105 g
szénhidráttartalom
10.51 g
víztartalom
84.94 g
Nátrium
94 mg
Foszfor
90 mg
Magnézium
60 mg
Kalcium
44 mg
B6 vitamin
0.116 g
Kolin
34.4 mg
C vitamin
11.7 mg
Niacin - B3 vitamin
1.046 mg
fehérje
3.27 g
Zsír
telített zsírsav
0.036 g
egyszeresen telített zsírsav
0.005 g
többszörösen telített zsírsav
0.064 g
ásványi anyagok
Kalcium
44 mg
Vas
1.28 mg
Magnézium
60 mg
Foszfor
90 mg
Nátrium
94 mg
Cink
0.49 mg
Réz
0.231 mg
Mangán
0.256 mg
Szelén
0.2 µg
szénhidrát
rost
5.4 g
cukor
0.99 g
víz
84.94 g
vitaminok
Tiamin - B1 vitamin
0.072 mg
Riboflavin - B2 vitamin
0.066 mg
Niacin - B3 vitamin
1.046 mg
Pantoténsav - B5 vitamin
0.338 mg
Folát
68 µg
Kolin
34.4 mg
Béta-karotin
8 µg
Lutein+zeaxantin
464 µg
E vitamin
0.19 mg
K vitamin
14.8 µg
A vitamin
1 µg
C vitamin
11.7 mg
B6 vitamin
0.116 g
Csodás leves, gazdagon tojással és csirkével előételnek, majd a főételt egy édes tésztával rögtön a desszertté is varázsoljuk, és körtelekvárt kínálunk hozzá, mindenki örömére.
NosaltyApró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
NosaltySok háztartásban megtalálható az izopropil-alkohol, de valószínűleg csak kevesen használják ki a benne rejlő lehetőségeket.
Szabó AnnaPuffadás, gyomorpanaszok, emésztési gondok. Hogy tudod elkerülni a kellemetlen tüneteket? Gasztroenterológusok segítenek, mely ételeket érdemes tiltólistára tenni!
Apró tökre vagy csilipaprikára emlékeztető, C-vitaminban dús pirosas-barnás gyümölcsök, melyek Brazíliában, de akár nálunk is megteremnek. Íme a brazil cseresznye, alias pitanga, amit alig ismerünk.
Világszerte egyre nagyobb tábora van az olajmentes sütésnek és ételkészítésnek, az ehhez szükséges eszközt pedig igen olcsón kínálja most az Aldi.
Ez a besameles rakott brokkoli darált hússal egy igazi családi kedvenc, amely tökéletes választás a hétköznapi vacsorákhoz. A roppanós brokkoli, a szaftos darált hús és a krémes ...
Olaszország Campania régiójában és Nápoly környékén elterjedt, farsangi édesség ez, amelynek alapját citrushéjjal ízesített tejbegríz adja. A kisült végeredmény olyan krémes, hogy ...
Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető ez a finom sajtgolyó, amelyet most tilsiti sajtból készítettem el, de próbáltam már trappista sajtból is, úgy is nagyon fincsi volt! Finom ...
Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!