Grillezett articsóka citromos-kakukkfüves aiolival
cukormentes
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
grill
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
A grillezett articsókához
-
405g articsóka76 kcal
-
43g citrom7 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az aiolihoz:
Összesen
596
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
A grillezett articsókához
-
1620g articsóka305 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az aiolihoz:
Összesen
2382
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 56.1 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 40 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 109 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 919.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 106 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 102 mg
-
Foszfor 200 mg
-
Nátrium 499 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 168 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 34 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 128 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 37 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 865 micro
Összesen
596
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 30.4 g
Zsír
-
Összesen 224.6 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 160 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 25 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3676.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 28 mg
-
Kálcium 424 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 410 mg
-
Foszfor 798 mg
-
Nátrium 1996 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 87.8 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 39 mg
VÍZ
-
Összesen 672.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 167 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 225 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 512 micro
-
Kolin: 563 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 177 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3459 micro
Összesen
2382
kcal
- 3% Fehérje
- 9% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1.5 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 21 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 176.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 96 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 32.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 8 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 166 micro
Összesen
114
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A grillezett articsókához
- Tisztítsuk meg az articsókákat: távolítsuk el az összes kemény külső levelet, majd egy nagyon éles késsel vágjuk a levelek tüskés végét körkörösen (kb. egy hüvelyknyi részt).
- Vágjuk félbe az articsókát hosszában. Ezután egy kiskanállal vagy kis konyhai hámozókéssel kanalazzuk ki az articsóka szőrös részeit (fészekpikkelyekkel ellátott virágkezdemény), de vigyázzunk, ne távolítsuk el a "szívét", azaz az ehető részét.
- Tegyük a megtisztított articsókafejeket citromos vízbe, nehogy megbarnuljanak.
- Eközben kapcsoljuk be a grillünket (ha van ilyen funkció a sütőnkben, az is tökéletes), majd egy edényben forraljunk egy kevés vizet (én ebbe is nyomtam egy negyed citrom levét), majd helyezzük bele az articsókákat, és lefedve kezdjük el párolni nagyjából 15 percig, amíg megpuhulnak.
- Keverjük össze az olajat és a fokhagymát, majd kenjük meg a páccal az előzőleg megpárolt/gőzölt articsókákat, és tegyük a forró grillre (grillezős sütő esetén tepsibe, majd be a sütőbe). Ha valódi grillen sütjük őket, folyamatosan kenegethetjük a fokhagymás-olaj keverékkel, és folyamatosan forgassuk őket, hogy ne égjenek meg. Néhány perc múlva szedjük le őket a grillről (grillfunkciós sütő esetében nagyjából ez is 15 perc), szórjuk meg egy csipet tengeri sóval vagy sópelyhekkel.
Az aiolihoz:
- Tegyük a friss, száráról ledolgozott kakukkfüvet, a fokhagymagerezdeket és a sót egy tiszta mozsárba. (Én használat előtt mindig feltöltöm az enyémet forró vízzel, kiöntöm és megszárítom.)
- Kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat a mozsártörővel, amíg az összetevők nem kezdenek emulziót képezni. Ez pár percet vesz igénybe.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, és tovább keverjük a mozsárral.
- A tojássárgája után lassan kezdjük el hozzáadni az olívaolajat néhány cseppenként; ez elkezd emulgeálódni.
- Ha az összes olívaolajat hozzáadtuk, és gyönyörű sárgás-zöld "majonézünk" lett, facsarjuk hozzá a citromlevet, és keverjük bele az emulzióba. Ezután hagyjuk hűlni és egy ideig pihenni.
- Ez lesz az articsóka mártása, ami egyébként sok más zöldséghez is isteni (például grillezett édesköményre) is jó.
- Tálaljuk az articsókát a citromos-kakukkfüves aiolival, ha maradtak keményebb levelek az articsókán, azokat ne fogyasszuk el, csak a puha részeket együk meg, mártogassuk az aioliba.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 6
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 1051
- Feltöltés dátuma: 2021. április 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept