Grillezett articsókás-chilis tagliatelle aiolival
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
grill
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 21% Zsír
A grillezett articsókához
-
640g articsóka120 kcal
-
85g citrom13 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az aiolihoz:
-
9g fokhagyma12 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
64g olívaolaj564 kcal
-
2g kakukkfű2 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
Tagliatelle
-
100g tagliatelle371 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
1530
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 21% Zsír
A grillezett articsókához
-
1280g articsóka241 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az aiolihoz:
-
18g fokhagyma24 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
128g olívaolaj1127 kcal
-
3g kakukkfű3 kcal
-
4g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
Tagliatelle
-
200g tagliatelle742 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
3059
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 21% Zsír
A grillezett articsókához
-
66g articsóka12 kcal
-
8.8g citrom1 kcal
-
4.4g olívaolaj39 kcal
-
0.6g fokhagyma1 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
Az aiolihoz:
-
0.9g fokhagyma1 kcal
-
2.1g tojássárgája7 kcal
-
6.6g olívaolaj58 kcal
-
0.2g kakukkfű0 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
-
0g chilipehely0 kcal
Tagliatelle
-
10.3g tagliatelle38 kcal
-
0g só0 kcal
Összesen
157
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 26 g
Zsír
-
Összesen 113.7 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 80 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1978.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 77 mg
-
Kálcium 203 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 217 mg
-
Foszfor 527 mg
-
Nátrium 940 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 111.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 286.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 83 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 16 mg
-
C vitamin: 60 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 102 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 446 micro
-
Kolin: 273 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 83 micro
-
β-crypt 16 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1432 micro
Összesen
1530
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 52 g
Zsír
-
Összesen 227.4 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 160 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 26 g
-
Koleszterin 434 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3957.2 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 154 mg
-
Kálcium 406 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 434 mg
-
Foszfor 1054 mg
-
Nátrium 1880 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 222.6 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 38 mg
VÍZ
-
Összesen 573.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 166 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 121 mg
-
D vitamin: 87 micro
-
K vitamin: 205 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 20 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 893 micro
-
Kolin: 546 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 166 micro
-
β-crypt 31 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2864 micro
Összesen
3059
kcal
- 5% Fehérje
- 21% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 11.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 22 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 204.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 46 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 8 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 148 micro
Összesen
157
kcal
Hozzávalók
A grillezett articsókához
Az aiolihoz:
-
6 gerezd fokhagyma
-
1 csipet chilipehely
Tagliatelle
-
20 dkg tagliatelle
-
só ízlés szerint
Elkészítés
A grillezett articsókához
- Tisztítsuk meg az articsókákat: távolítsuk el az összes kemény külső levelet, majd egy nagyon éles késsel vágjuk a levelek tüskés végét körkörösen (kb. egy hüvelyknyi részt).
- Vágjuk félbe az articsókát hosszában. Ezután egy kiskanállal vagy kis konyhai hámozókéssel kanalazzuk ki az articsóka szőrös részeit (fészekpikkelyekkel ellátott virágkezdemény), de vigyázzunk, ne távolítsuk el a "szívét", azaz az ehető részét.
- Tegyük a megtisztított articsókafejeket citromos vízbe, nehogy megbarnuljanak.
- Eközben kapcsoljuk be a grillünket (ha van ilyen funkció a sütőnkben, az is tökéletes), majd egy edényben forraljunk egy kevés vizet (én ebbe is nyomtam egy negyed citrom levét), majd helyezzük bele az articsókákat, és lefedve kezdjük el párolni nagyjából 15 percig, amíg megpuhulnak.
- Keverjük össze az olajat és a fokhagymát, majd kenjük meg a páccal az articsókákat, és tegyük a forró grillre (grillezős sütő esetén tepsibe, majd be a sütőbe). Ha valódi grillen sütjük őket, folyamatosan kenegethetjük a fokhagymás-olaj keverékkel, és folyamatosan forgassuk őket, hogy ne égjenek meg. Néhány perc múlva szedjük le őket a grillről (grillfunkciós sütő esetében nagyjából ez is 15 perc), szórjuk meg egy csipet tengeri sóval vagy sópelyhekkel.
- A még kemény leveleket távolítsuk el, és csak a puha, átfőtt virágkezdeményt használjuk fel a fogás további részében: ezeket vágjuk apróbb kockákra és tegyük félre.
Az aiolihoz:
- Tegyük a friss, száráról ledolgozott kakukkfüvet, a fokhagymagerezdeket és a sót egy tiszta mozsárba. (Én használat előtt mindig feltöltöm az enyémet forró vízzel, kiöntöm és megszárítom.)
- Kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat a mozsártörővel, amíg az összetevők nem kezdenek emulziót képezni. Ez pár percet vesz igénybe.
- Kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat a mozsártörővel, amíg az összetevők nem kezdenek emulziót képezni. Ez pár percet vesz igénybe.
- A tojássárgája után lassan kezdjük el hozzáadni az olívaolajat néhány cseppenként; ez elkezd emulgeálódni.
- Ha az összes olívaolajat hozzáadtuk, és gyönyörű sárgás-zöld "majonézünk" lett, facsarjuk hozzá a citromlevet, egy csipet chilipelyhet, és keverjük bele az emulzióba. Ezután hagyjuk hűlni és egy ideig pihenni.
- Ez lesz a tagliatelle mártása, ami egyébként sok más zöldséghez is isteni (például grillezett édesköményre) is jó.
Tagliatelle
- Egy edényben forraljunk enyhén sós vizet, tegyük bele a tagliatelle tésztánkat (választhatunk más olasz tésztafajtát is, mindegyikkel jól működik). 10 dkg tésztához számoljunk 1 liter vizet.
- Közepes lángon, enyhén lobogó vízben főzzük a tésztánkat al dentére (hogy mikor van kész a tészta, azt elvileg a csomagoláson is elolvashatjuk, a gyakorlatban azonban érdemes kóstolgatni, vagy ha már vérprofi vagy, akkor kevergetés közben érzed, mikor lesz al dente, azaz hogy nem mállik szét a szájban, hanem harapni kell).
- Szűrjük le a tésztánkat, de hagyjunk egy kevés főzővizet a mártáshoz.
- A leszűrt és még forró tésztánkhoz adjuk hozzá az aioli-mártásunkat, alaposan keverjük össze, hogy befedje és beszívja a mártást a tagliatelle. Ha túl sűrű, esetleg szaftosabbra szeretnénk, adjunk hozzá a főzőlevünkből tetszőlegesen.
- Mehet hozzá az articsóka, ezt is keverjük hozzá.
- Tálaláskor megszórhatjuk még egy pici chilipehellyel, esetleg reszelhetünk rá parmezánt is.
- Receptkönyvben: 15
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 802
- Feltöltés dátuma: 2021. április 28.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Hering András
182 recept