r
Nosalty Logó

Grillezett articsókás-chilis tagliatelle aiolival

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Grillezett articsókás-chilis tagliatelle aiolival
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Tagliatelle

1530
Kalória
26g
Fehérje
111.3g
Szénhidrátok
113.7g
Zsír
286.8g
Víz
217g
Koleszterin
18.8g
Rost
6.6g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Tagliatelle

Összesen 1530 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Tagliatelle

Összesen 3059 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 21% Zsír

A grillezett articsókához

Az aiolihoz:

Tagliatelle

Összesen 157 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    26 g

Zsír

  • Összesen
    113.7 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    80 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    217 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1978.6 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    77 mg
  • Kálcium
    203 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    217 mg
  • Foszfor
    527 mg
  • Nátrium
    940 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    111.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    19 mg

Víz

  • Összesen
    286.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    16 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    102 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    446 micro
  • Kolin:
    273 mg
  • Retinol - A vitamin:
    74 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    83 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1432 micro
Összesen 1530 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    52 g

Zsír

  • Összesen
    227.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    160 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3957.2 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    154 mg
  • Kálcium
    406 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    434 mg
  • Foszfor
    1054 mg
  • Nátrium
    1880 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    222.6 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    573.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    166 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    121 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    205 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    20 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    893 micro
  • Kolin:
    546 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    16 micro
  • β-karotin
    166 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2864 micro
Összesen 3059 kcal
  • 5% Fehérje
  • 21% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    11.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    22 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    29.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    148 micro
Összesen 157 kcal

Elkészítés

A grillezett articsókához

  1. Tisztítsuk meg az articsókákat: távolítsuk el az összes kemény külső levelet, majd egy nagyon éles késsel vágjuk a levelek tüskés végét körkörösen (kb. egy hüvelyknyi részt).
  2. Vágjuk félbe az articsókát hosszában. Ezután egy kiskanállal vagy kis konyhai hámozókéssel kanalazzuk ki az articsóka szőrös részeit (fészekpikkelyekkel ellátott virágkezdemény), de vigyázzunk, ne távolítsuk el a "szívét", azaz az ehető részét.
  3. Tegyük a megtisztított articsókafejeket citromos vízbe, nehogy megbarnuljanak.
  4. Eközben kapcsoljuk be a grillünket (ha van ilyen funkció a sütőnkben, az is tökéletes), majd egy edényben forraljunk egy kevés vizet (én ebbe is nyomtam egy negyed citrom levét), majd helyezzük bele az articsókákat, és lefedve kezdjük el párolni nagyjából 15 percig, amíg megpuhulnak.
  5. Keverjük össze az olajat és a fokhagymát, majd kenjük meg a páccal az articsókákat, és tegyük a forró grillre (grillezős sütő esetén tepsibe, majd be a sütőbe). Ha valódi grillen sütjük őket, folyamatosan kenegethetjük a fokhagymás-olaj keverékkel, és folyamatosan forgassuk őket, hogy ne égjenek meg. Néhány perc múlva szedjük le őket a grillről (grillfunkciós sütő esetében nagyjából ez is 15 perc), szórjuk meg egy csipet tengeri sóval vagy sópelyhekkel.
  6. A még kemény leveleket távolítsuk el, és csak a puha, átfőtt virágkezdeményt használjuk fel a fogás további részében: ezeket vágjuk apróbb kockákra és tegyük félre.

Az aiolihoz:

  1. Tegyük a friss, száráról ledolgozott kakukkfüvet, a fokhagymagerezdeket és a sót egy tiszta mozsárba. (Én használat előtt mindig feltöltöm az enyémet forró vízzel, kiöntöm és megszárítom.)
  2. Kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat a mozsártörővel, amíg az összetevők nem kezdenek emulziót képezni. Ez pár percet vesz igénybe.
  3. Kezdjük el összedolgozni az alapanyagokat a mozsártörővel, amíg az összetevők nem kezdenek emulziót képezni. Ez pár percet vesz igénybe.
  4. A tojássárgája után lassan kezdjük el hozzáadni az olívaolajat néhány cseppenként; ez elkezd emulgeálódni.
  5. Ha az összes olívaolajat hozzáadtuk, és gyönyörű sárgás-zöld "majonézünk" lett, facsarjuk hozzá a citromlevet, egy csipet chilipelyhet, és keverjük bele az emulzióba. Ezután hagyjuk hűlni és egy ideig pihenni.
  6. Ez lesz a tagliatelle mártása, ami egyébként sok más zöldséghez is isteni (például grillezett édesköményre) is jó.

Tagliatelle

  1. Egy edényben forraljunk enyhén sós vizet, tegyük bele a tagliatelle tésztánkat (választhatunk más olasz tésztafajtát is, mindegyikkel jól működik). 10 dkg tésztához számoljunk 1 liter vizet.
  2. Közepes lángon, enyhén lobogó vízben főzzük a tésztánkat al dentére (hogy mikor van kész a tészta, azt elvileg a csomagoláson is elolvashatjuk, a gyakorlatban azonban érdemes kóstolgatni, vagy ha már vérprofi vagy, akkor kevergetés közben érzed, mikor lesz al dente, azaz hogy nem mállik szét a szájban, hanem harapni kell).
  3. Szűrjük le a tésztánkat, de hagyjunk egy kevés főzővizet a mártáshoz.
  4. A leszűrt és még forró tésztánkhoz adjuk hozzá az aioli-mártásunkat, alaposan keverjük össze, hogy befedje és beszívja a mártást a tagliatelle. Ha túl sűrű, esetleg szaftosabbra szeretnénk, adjunk hozzá a főzőlevünkből tetszőlegesen.
  5. Mehet hozzá az articsóka, ezt is keverjük hozzá.
  6. Tálaláskor megszórhatjuk még egy pici chilipehellyel, esetleg reszelhetünk rá parmezánt is.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Főzés módja: grill
Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Medvehagymás-túrós gnocchi

Az olasz malfatti névre hallgató házi gnocchi/gombóc ihlette az alábbi receptet. Ebbe, a kicsit magyarosabb verzióba azonban tavaszi medvehagyma és tehéntúró kerül, ettől frissebb, ...

Lakos Benedek

Gnocchi-spagetti

Ha szeretitek a gnocchit, akkor ez a burgonyás tésztaspagetti is nektek való lesz: extra puha és vastag szálakkal és nem mindennapi külsővel csábít! Itt az ideje, hogy egy picit másképp ...

Gerzsenyi Flóra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!