r
Nosalty Logó

Ferenc József császár kedvenc levese

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
molnatbela55
Ferenc József császár kedvenc levese
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 255 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1020 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 99 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    739.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    130 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    30 mg
  • Foszfor
    102 mg
  • Nátrium
    473 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    18.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    93.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    121 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    114 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    84 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    201 micro
Összesen 255 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.3 g

Zsír

  • Összesen
    68.2 g
  • Telített zsírsav
    40 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2959.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    520 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    119 mg
  • Foszfor
    406 mg
  • Nátrium
    1892 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    72.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    375.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    482 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    47 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    106 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    454 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    806 micro
Összesen 1020 kcal
  • 5% Fehérje
  • 13% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 69% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    6.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    18 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    290.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    51 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    40 mg
  • Nátrium
    185 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    7.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    36.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    10 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    45 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    79 micro
Összesen 99 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zöldségeket megtisztítjuk, és fölszeleteljük. Egy 2 literes lábasban a vajat fölolvasztjuk, a zöldséget rárakjuk, és közepes lángon, kevergetve 5 percig sütjük-pároljuk, de vigyázzunk, ne piruljon meg, mert a levesnek szép világosnak kell lennie.
  2. A liszttel meghintjük, fél percig pirítjuk, a levessel, a tejszínnel és a tejjel fölöntjük. Enyhén megsózzuk, megborsozzuk, a leveskockával ízesítjük, nagy lángon fölforraljuk. Ekkor kis rést hagyva lefödjük, kis lángra állítjuk, és kb. 40 percig főzzük, ezalatt minden alkotója megpuhul.
  3. Botmixerrel pürésítjük, azután finom szűrőn átszűrjük. Megforrósítjuk, ha kell, utánafűszerezzük, ha túl sűrűnek találnánk, egy kevés tejszínnel vagy levessel hígítjuk.
  4. Előmelegített leveses csészékbe merjük, és nagyon vékony metéltre vágott főtt-füstölt nyelvet és szarvasgombát teszünk a tetejére.
  • Receptkönyvben: 5
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 16
  • Össznézettség: 7433
  • Feltöltés dátuma: 2021. április 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ferenc József császár kedvenc levese
molnatbela55 11 recept

A recept eredetileg egy régi szakácskönyvből származik, amelyet Baden bei Wien-ben egy szakács fedezett fel a XX. század közepén. A könyv az ő nagyapjának, Ferenc József hajdani udvari séfjének tulajdona volt. A nagypapa az egyik leves mellé ceruzával a következő megjegyzést írta: „ez Őfelsége kedvenc levese”.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...