Aranygaluska vaníliasodóval és szilvalekvárral
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 10% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Aranygaluska
-
63g finomliszt228 kcal
-
6g porcukor24 kcal
-
5 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g vaj45 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
31g tej18 kcal
-
31g dió204 kcal
-
19g cukor73 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
13g szilvalekvár19 kcal
Vaníliasodó
-
125g tej70 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
15g cukor58 kcal
-
10 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
5g vaj36 kcal
Összesen
943
kcal
- 10% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Aranygaluska
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
40g friss élesztő42 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
250g tej140 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
150g cukor581 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
100g szilvalekvár155 kcal
Vaníliasodó
-
1000g tej560 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
120g cukor464 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
30g finomliszt109 kcal
-
40g vaj287 kcal
Összesen
7539
kcal
- 10% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Aranygaluska
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
1.7g porcukor7 kcal
-
1.4g friss élesztő1 kcal
-
0g só0 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
3.8g tojás5 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
8.6g tej5 kcal
-
8.6g dió56 kcal
-
5.2g cukor20 kcal
-
3.5g vaj25 kcal
-
3.5g szilvalekvár5 kcal
Vaníliasodó
-
34.5g tej19 kcal
-
2.8g tojássárgája9 kcal
-
4.1g cukor16 kcal
-
0.7g vaníliás cukor3 kcal
-
1g finomliszt4 kcal
-
1.4g vaj10 kcal
Összesen
260
kcal
- 10% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20 g
Zsír
-
Összesen 47.3 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 16 g
-
Koleszterin 205 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 727.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 246 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 68 mg
-
Foszfor 265 mg
-
Nátrium 107 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 109.7 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 31.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 220 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 32 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 108 micro
-
Kolin: 143 mg
-
Retinol - A vitamin: 216 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 50 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 185 micro
Összesen
943
kcal
- 10% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 160.2 g
Zsír
-
Összesen 378.5 g
-
Telített zsírsav 135 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 131 g
-
Koleszterin 1637 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5823 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 274 mg
-
Kálcium 1972 mg
-
Vas 19 mg
-
Magnézium 548 mg
-
Foszfor 2122 mg
-
Nátrium 853 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 877.5 g
-
Cukor 398 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 252.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1762 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 254 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 15 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 866 micro
-
Kolin: 1143 mg
-
Retinol - A vitamin: 1727 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 401 micro
-
β-crypt 38 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1481 micro
Összesen
7539
kcal
- 10% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 13.1 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 57 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 201.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 29 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 30.3 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 39 mg
-
Retinol - A vitamin: 60 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
Összesen
260
kcal
Hozzávalók
Aranygaluska
-
50 dkg finomliszt
-
5 dkg porcukor
-
4 dkg friss élesztő
-
2 csipet só
-
5 dkg vaj
-
2 db tojás
-
1 citromból nyert citromhéj
-
250 ml tej
-
15 dkg cukor
Vaníliasodó
-
1 l tej
-
4 db tojássárgája
-
12 dkg cukor
-
2 evőkanál finomliszt
-
4 dkg vaj
Elkészítés
Aranygaluska
- A lisztet egy tálba téve hozzá öntjük a száraz anyagokat, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és a tejet hozzáöntve tésztává gyúrjuk.
- Letakarva 40 percig hagyjuk, hogy megkeljen.
- Ezután kinyújtjuk 3-4 cm vastagságúra, majd kiszaggatjuk. Hagyományos vagy torta formájú tepsibe tesszük, szorosan egymás mellé. Nekem a kerek tortasütőt ez az adag kétszer tölti meg.
- Olvasztott vajjal megkenjük, majd a cukor és dió keverékével gazdagon meghintjük. Majd ismét letakarva 40 percig kelesztjük.
- 170-180 fokos sütőben 30-40 perc alatt aranyszínűre sütjük.
- Tálaláskor szilvalekvárt csorgatunk mellé, ezzel remek pikáns ízvilágot hozunk létre.
Vaníliasodó
- A tejben elkeverjük a vaníliás cukrot, és feltesszük forrni.
- A cukrot kikeverjük a tojássárgájával, majd beletesszük a lisztet, illetve egy kis tejet.
- Amikor a tej már forrni kezd, beleöntjük a keverékünket, és folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. A végen beletesszük a vajat, amikor már levettük a tűzről.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 3296
- Feltöltés dátuma: 2015. április 01.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Gyermekkorom kedvenc édessége, mennyiszer nyaggattam a nagymamámat, hogy készítse el nekünk.