Aranygaluska sodóval Tésztásfül konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 33% Zsír
Tészta
-
63g finomliszt228 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
11g napraforgó olaj94 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
19g dió123 kcal
-
3g cukor10 kcal
-
19g vaj134 kcal
-
4 kcal
-
19g tej11 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0g só0 kcal
Vanília sodó
Összesen
885
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 33% Zsír
Tészta
-
500g finomliszt1820 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
85g napraforgó olaj751 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
150g dió981 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
30g friss élesztő32 kcal
-
150g tej84 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0g só0 kcal
Vanília sodó
Összesen
7078
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 33% Zsír
Tészta
-
20.2g finomliszt74 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
4.4g tojás6 kcal
-
3.4g napraforgó olaj30 kcal
-
6.1g vaj43 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
6.1g dió40 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
-
6.1g vaj43 kcal
-
1.2g friss élesztő1 kcal
-
6.1g tej3 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
0g só0 kcal
Vanília sodó
-
1.8g vaníliás pudingpor7 kcal
-
40.4g tej23 kcal
-
0.8g cukor3 kcal
Összesen
285
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 15.8 g
Zsír
-
Összesen 58 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 126 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 563.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 27 mg
-
Kálcium 209 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 179 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 74.6 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 276 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 71 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 271 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
885
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 126.4 g
Zsír
-
Összesen 463.9 g
-
Telített zsírsav 187 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 127 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 115 g
-
Koleszterin 1005 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4508.4 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 214 mg
-
Kálcium 1675 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 379 mg
-
Foszfor 1430 mg
-
Nátrium 773 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 596.4 g
-
Cukor 152 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 217.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2209 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 44 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 31 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 568 micro
-
Kolin: 462 mg
-
Retinol - A vitamin: 2168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 492 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 591 micro
Összesen
7078
kcal
- 9% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 33% Zsír
- 15% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 18.7 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 41 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 68 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 58 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.1 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 8.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 88 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
Összesen
285
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
50 dkg finomliszt
-
6 dkg cukor
-
2 db tojás
-
1 dl napraforgó olaj
-
15 dkg vaj
-
2 ek cukor
-
3 dkg friss élesztő
-
1.5 dl tej
-
1 csipet só
Vanília sodó
-
1 tasak vaníliás pudingpor
-
1 l tej
-
2 ek cukor
Elkészítés
Tészta
- Az élesztőt a tablettákkal langyos tejjel felfuttatjuk. (A tablettával könnyű tésztát kapunk majd!)
- A lisztet cukorral, tojással, vajjal, a felfuttatott élesztővel, reszelt citrom héjával, napraforgó olajjal, csipet sóval alaposan bekeverjük. Amikor a táltól könnyen elválik a tészta, nem ragad, fényesen csillogó, akkor jó.
- Letakarjuk tiszta ruhával, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
- Amikor megkel a duplájára, egy evőkanalat olvasztott vajban megmártunk, minden egyes kiszaggatott kelt tészta előtt. Egy jénai tálat előzőleg kivajazunk, egymás mellé lerakjuk a tálba a szaggatott tésztát, amit cukrozott, darált dióval megszórunk. Rátesszük a következő sor szaggatott tésztát. Ennek a sor végén is cukrozott, darált dióval megszórjuk.
- A tésztát 10 percet pihentetjük. A sütőbe tesszük, és 180 fokra állítva elindítjuk a sütőt. (Ez alatt is kel, míg bemelegszik.) 30 perc múlva aranybarnára sütjük.
Vanília sodó
- Amíg a tészta kel, megfőzzük a sodót.
- A vanília pudingport egy bögrébe öntjük, elkeverjük 1 dl hideg tejben. A többi tejet felforraljuk.
- Amikor kezd forrni lassan, keverés mellett beleöntjük bögrés pudingot. Összeforraljuk a tejjel, majd levesszük kihűlni.
- A kisült tésztát sodóval kínáljuk.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 30x20x6
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 94
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 10943
- Feltöltés dátuma: 2014. április 09.
Ajánló
A sodót édesebbre vagy kevésbé édesre készítsük, annyi cukrot tegyünk bele ízlés szerint.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Finom bableves mellé aranygaluska volt az ebéd. Mindenki szereti.