Aranygaluska Pussycat konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
pussycat
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
94g finomliszt341 kcal
-
10g margarin72 kcal
-
7g tojás9 kcal
-
8g tojássárgája24 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
7 kcal
-
63g tej35 kcal
-
31g dió204 kcal
-
31g cukor121 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
10g margarin72 kcal
Vaníliasodóhoz
-
125g tej70 kcal
-
12 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
1g vaníliaaroma0 kcal
-
0g rumaroma0 kcal
Összesen
1045
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
750g finomliszt2730 kcal
-
80g margarin574 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
500g tej280 kcal
-
250g dió1635 kcal
-
250g cukor968 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
80g margarin574 kcal
Vaníliasodóhoz
-
1000g tej560 kcal
-
95 kcal
-
80g cukor310 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
2g rumaroma0 kcal
Összesen
8354
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 19% Zsír
Tésztához
-
22.9g finomliszt83 kcal
-
2.4g margarin18 kcal
-
1.7g tojás2 kcal
-
1.8g tojássárgája6 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
1.5g friss élesztő2 kcal
-
15.3g tej9 kcal
-
7.6g dió50 kcal
-
7.6g cukor30 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
2.4g margarin18 kcal
Vaníliasodóhoz
-
30.6g tej17 kcal
-
0.8g vaníliás pudingpor3 kcal
-
2.4g cukor9 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
0.1g rumaroma0 kcal
Összesen
256
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.6 g
Zsír
-
Összesen 43.9 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 104 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 781.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 40 mg
-
Kálcium 275 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 273 mg
-
Nátrium 112 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 139.1 g
-
Cukor 60 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 202 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 106 mg
-
Retinol - A vitamin: 191 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 132 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 132 micro
Összesen
1045
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 180.8 g
Zsír
-
Összesen 351 g
-
Telített zsírsav 63 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 95 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 163 g
-
Koleszterin 831 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6253.4 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 322 mg
-
Kálcium 2199 mg
-
Vas 21 mg
-
Magnézium 595 mg
-
Foszfor 2185 mg
-
Nátrium 892 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 14 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1113 g
-
Cukor 478 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 235.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1619 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 19 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 170 micro
-
K vitamin: 158 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 945 micro
-
Kolin: 847 mg
-
Retinol - A vitamin: 1529 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 1059 micro
-
β-crypt 27 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1058 micro
Összesen
8354
kcal
- 10% Fehérje
- 59% Szénhidrát
- 19% Zsír
- 12% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 10.7 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 191.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 67 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 47 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 32 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 32 micro
Összesen
256
kcal
Hozzávalók
Tésztához
-
75 dkg finomliszt
-
8 dkg margarin
-
1 db tojás
-
3 db tojássárgája
-
8 dkg cukor
-
5 dl tej
-
25 dkg dió
-
25 dkg cukor
-
1 citromból nyert citromhéj
-
1 késhegynyi fahéj
-
1 csipet szegfűszeg
-
8 dkg margarin
Vaníliasodóhoz
-
10 dl tej
-
2.5 ek vaníliás pudingpor
-
8 ek cukor
-
1 tk vaníliaaroma
Elkészítés
Tésztához
- A lisztet tálba szitáljuk, és a mikróban egy kissé megmelegítjük.
- Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a margarint felolvasztjuk, a tojásokkal és a többi tejjel, cukorral, sóval kelt tésztát dagasztunk. (Én ezt a robotgéppel szoktam csinálni.) A szokottnál picivel lágyabb tésztát készítünk.
- Meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.
- Közben elkészítjük a cukros, fahéjas, citromhéjas diót, és felolvasztjuk a margarint.
- Ha a tészta megkelt, kivajazunk egy nagy jénait, és a tésztából egy kanállal, amit a vajba mártogatunk, galuskákat szaggatunk, beleforgatjuk a cukros dióba, és sorban lerakjuk.
- A tetejére is szórunk még diót, és jöhet a második sor galuska dióba forgatva.
- Meglocsoljuk a maradék vajjal, és rászórjuk a maradék diót.
- Hagyjuk még a tepsiben is kelni megint, majdnem duplájára.
- Előmelegített, 160 C fokos (hőlégkeveréses) sütőben sütjük (tűpróba). Hagyományos sütőben 190 fokon.
- A vaníliasodóhoz egy lábosban habverővel csomómentesre keverjük az összes anyagot, a vanílián és a rumaromán kívül.
- Feltesszük, és habverővel állandóan kevergetve megfőzzük. Ha már elég sűrű, elzárjuk a tüzet, beletesszük a vaníliát és a rumaromát.
- Ha a tészta megsült, még melegen a sodóval tálaljuk, de hidegen is finom.
- Sütés hőfoka: 160 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 109
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 9882
- Feltöltés dátuma: 2013. május 15.
Ajánló
Mivel a tetején is dió van, így ajánlatos egy darab alufóliával letakarni, és a vége felé levenni, hogy a dió meg ne égjen rajta.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
pussycat
150 recept
Nagyon szeretjük, rengetegszer megsütöttem már, szerintem a legegyszerűbb kelt tészta és aranygaluska recept. Én nem teszem deszkára, nem szaggatom ki pogácsaszaggatóval, de viszont alaposan megforgatom a dióban, mielőtt lerakom, majd a tetejét is jól megszórom.