r
Nosalty Logó

Aranygaluska Pussycat konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
pussycat
Aranygaluska Pussycat konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
160 °C
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tésztához

Vaníliasodóhoz

Összesen 1045 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tésztához

Vaníliasodóhoz

Összesen 8354 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír

Tésztához

Vaníliasodóhoz

Összesen 256 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.6 g

Zsír

  • Összesen
    43.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    104 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    781.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    275 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    273 mg
  • Nátrium
    112 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    139.1 g
  • Cukor
    60 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    202 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    20 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    106 mg
  • Retinol - A vitamin:
    191 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    132 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 1045 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    180.8 g

Zsír

  • Összesen
    351 g
  • Telített zsírsav
    63 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    95 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    163 g
  • Koleszterin
    831 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6253.4 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    322 mg
  • Kálcium
    2199 mg
  • Vas
    21 mg
  • Magnézium
    595 mg
  • Foszfor
    2185 mg
  • Nátrium
    892 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1113 g
  • Cukor
    478 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

VÍZ

  • Összesen
    235.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1619 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    170 micro
  • K vitamin:
    158 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    945 micro
  • Kolin:
    847 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1529 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    1059 micro
  • β-crypt
    27 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1058 micro
Összesen 8354 kcal
  • 10% Fehérje
  • 59% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.5 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    191.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    67 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    67 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    26 mg
  • Retinol - A vitamin:
    47 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    32 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    32 micro
Összesen 256 kcal

Hozzávalók

Tésztához

Vaníliasodóhoz

Elkészítés

Tésztához

  1. A lisztet tálba szitáljuk, és a mikróban egy kissé megmelegítjük.
  2. Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a margarint felolvasztjuk, a tojásokkal és a többi tejjel, cukorral, sóval kelt tésztát dagasztunk. (Én ezt a robotgéppel szoktam csinálni.) A szokottnál picivel lágyabb tésztát készítünk.
  3. Meleg helyre tesszük, és duplájára kelesztjük.
  4. Közben elkészítjük a cukros, fahéjas, citromhéjas diót, és felolvasztjuk a margarint.
  5. Ha a tészta megkelt, kivajazunk egy nagy jénait, és a tésztából egy kanállal, amit a vajba mártogatunk, galuskákat szaggatunk, beleforgatjuk a cukros dióba, és sorban lerakjuk.
  6. A tetejére is szórunk még diót, és jöhet a második sor galuska dióba forgatva.
  7. Meglocsoljuk a maradék vajjal, és rászórjuk a maradék diót.
  8. Hagyjuk még a tepsiben is kelni megint, majdnem duplájára.
  9. Előmelegített, 160 C fokos (hőlégkeveréses) sütőben sütjük (tűpróba). Hagyományos sütőben 190 fokon.
  10. A vaníliasodóhoz egy lábosban habverővel csomómentesre keverjük az összes anyagot, a vanílián és a rumaromán kívül.
  11. Feltesszük, és habverővel állandóan kevergetve megfőzzük. Ha már elég sűrű, elzárjuk a tüzet, beletesszük a vaníliát és a rumaromát.
  12. Ha a tészta megsült, még melegen a sodóval tálaljuk, de hidegen is finom.
  • Sütés hőfoka: 160 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 109
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 9869
  • Feltöltés dátuma: 2013. május 15.

Ajánló

Mivel a tetején is dió van, így ajánlatos egy darab alufóliával letakarni, és a vége felé levenni, hogy a dió meg ne égjen rajta.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
pussycat 150 recept

Nagyon szeretjük, rengetegszer megsütöttem már, szerintem a legegyszerűbb kelt tészta és aranygaluska recept. Én nem teszem deszkára, nem szaggatom ki pogácsaszaggatóval, de viszont alaposan megforgatom a dióban, mielőtt lerakom, majd a tetejét is jól megszórom.

Hozzávalók

Tésztához

Vaníliasodóhoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...